Politie Limburg-Zuid

Verkeersdrukte Noord-Zuid as rond Luik verwacht op 3 juli 2004

Limburg Zuid 16-06-2004 - In het Belgische Luik dat op luttele kilometers ten zuiden van de Nederlands ligt, wordt op zaterdag 3 juli a.s. de proloog (tijdrit) van de Tour de France gehouden. Zondagmorgen, 4 juli 2004 vertrekt de Tourkaravaan vanuit Luik naar Charleroi. Op zaterdag 3 juli a.s. worden dan ook op de autosnelweg A-2 en in het verlengde daarvan op de autosnelwegen in België (een van de drukke verkeersaders in de Europese Noord - Zuid verbinding) ter hoogte van Luik, grote verkeersdrukte en stagneringen verwacht.

Met name het doorgaande vakantieverkeer en vrachtverkeer in zuidelijke richting, maar ook komende vanuit het zuiden en rijdende in noordelijke richting, dienen daarmee ernstig rekening te houden. Vlak voor Luik, ter hoogte van afslag nr. 6 Ile Monsin (Pont Barrage), is een afsluiting voor het verkeer dat Luik wil inrijden. Op de A-2, tussen vliegveld Maastricht Aachen Airport en Meerssen vinden grootschalige en langdurige wegwerkzaamheden plaats. In combinatie hiermee is de verwachting dat op 3 juli a.s. de doorstroming van het verkeer op de A-2 in beide richtingen via België zal stagneren.

Advies alternatieve route voor doorgaand verkeer De politie adviseert het doorgaande verkeer op zaterdag 3 juli a.s. op de autosnelweg A-2 richting zuiden, ter hoogte van Geleen (het verkeersknooppunt Kerensheide), te kiezen voor de afslag autosnelweg A-76 richting Aken en vervolgens de afslag / richting Trier in Duitsland. Ook het verkeer komende vanuit het zuiden en rijdende in noordelijke richting, wordt die zaterdag geadviseerd reeds vóór Luik de afslag Aken te nemen richting A-76 en vervolgens in Geleen (verkeersknooppunt Kerensheide) via de A-2 de weg te vervolgen in noordelijke richting.

Bezoekers Tour de France-etappe in Luik
Bezoekers van de Tour de France-etappe in Luik worden op zaterdag 3 juli a.s. aangeraden met het openbaar vervoer naar Luik te reizen. Bezoekersverkeer via de A-2 wordt die zaterdag 3 juli vlak voor Luik, ter hoogte van afslag nr. 6, Monsin Pont Barrage, geleid naar voldoende parkeerplaatsen te Ile Monsin. Die zijn gratis. Daarnaast is er op de parkeerplaatsen toezicht aanwezig. Vanaf de parkeerplaatsen kan men met gratis pendel/stadsbussen het parcour bereiken. Ook de treinen in Luik zijn die zaterdag gratis. Iedere bezoeker krijgt overigens een folder uitgereikt met allerlei informatie en een plattegrond. Bezoekers komende vanuit de richting Antwerpen nemen de afrit nr. 34 (Milmort-Liers). Bezoekers met caravans en zogenaamde mobil-homes, kunnen vanaf vrijdag 2 juli op aparte gratis parkeerplaatsen verblijven te Bavière in het centrum van Luik. Dat betekent wel dat zij daar na stalling niet weg kunnen en pas op zondag 4 juli, na ongeveer 11.00 uur weer kunnen vertrekken. Voor nadere informatie kan men terecht bij de stadsinformatie in Luik.

Informatiebus
Voor bezoekers van de Tour de France-etappe op 3 juli a.s. en ten behoeve van het vakantie- en vrachtverkeer, staat er die zaterdag van 08.00 tot 16.00 uur vóór de grensovergang naar België, parkeerplaats Knuvelkes in Eijsden, een informatiebus. Hier is allerlei informatie en foldermateriaal etc., te verkrijgen. Bijvoorbeeld over verkeersmaatregelen, bereikbaarheid, doorgaande routes, (gratis) parkeerplaatsen in Luik, (gratis) transfervervoer tussen parkeerplaatsen en wielerparcours etc.