Gemeente 's-Hertogenbosch

16-06-2004

Tien leerzame architectuurwandelingen

Dames en heren, de wandelschoenen kunnen weer aan! Op 3 juli organiseren het BAI, de Kring Vrienden en de gemeente wederom tien architectuurwandelingen dwars door alle wijken van 's-Hertogenbosch, Empel en Rosmalen. De wandelingen die in het kader van de Dag van de Architectuur 2004 worden georganiseerd, staan dit jaar onder andere in het teken van de nieuwe Welstandsnota van de gemeente 's-Hertogenbosch. Tijdens deze ongeveer twee uur durende wandelingen, leert u veel over de straten en gebouwen waarlangs de tocht u voert.

Welstandsnota
Om 10.00 uur wordt verzameld in verschillende horecagelegenheden waar een korte toelichting op de Welstandsnota wordt gegeven. Het is de bedoeling dat deze nota binnenkort door de gemeenteraad wordt vastgesteld. Deze nota geeft iedereen die bouwplannen heeft, inzicht in de criteria die door de welstandscommissie worden gehanteerd bij de beoordeling van bouwplannen. Om deze criteria te kunnen formuleren, zijn alle gebouwen in 's-Hertogenbosch, Rosmalen en Empel onder de loep genomen en geordend naar verschillende typologieën. Bijzondere gebouwen en gebieden hebben strenge criteria meegekregen, bij minder belangrijke zijn ze soepeler. Tijdens de wandeling leert u naar de wijk kijken via de "Welstandsbril".

Leerzaam
Maar er is meer. Tijdens de wandelingen worden ook andere bijzonderheden over de route vermeld. Er wordt niet allen stilgestaan bij de hoogtepunten, maar ook bij plekken waar iets mis is gegaan. Vaak minstens zo leerzaam als al het schone. Tot slot wordt u gevraagd een bijdrage te leveren aan een onderzoek van de BAI-werkgroep 'De Taal van de Stad'. Tijdens en na de wandelingen wordt u gevraagd een aantal vragen te beantwoorden, met het doel te onderzoeken of we bepaalde plekken allemaal hetzelfde ervaren, of dat dit nu juist per persoon sterk verschilt. De resultaten zullen verwerkt worden in een in ontwikkeling zijnde architectuurcursus, en wellicht in een publicatie à la het boek 'De Taal van de Stad' dat onder andere een verslag geeft van de wandelingen van vorig jaar. Dit boek is bij boekhandel Heinen verkrijgbaar.

Aanmelden foto wandeling
Vorig jaar waren veel wandelingen snel volgeboekt, dus meldt u direct aan! Omdat de routes in grote lijnen die van vorig jaar volgen, adviseren we de deelnemers van 2003 om nu voor een andere wijk te kiezen. Want u weet: iedere wijk in 's-Hertogenbosch is een wandeling waard. Deelname is gratis.

Dit zijn de tien wandelingen:

- Binnenstad

- De Muntel/Vliert

- Empel

- Engelen/Bokhoven/Haverleij

- Graafse Wijk/Hintham

- Maaspoort

- Noord

- Rosmalen

- West

- Zuid

Wilt u graag deelnemen aan één van de architectuurwandelingen, dan kunt u zich aanmelden bij de gemeente, uiterlijk maandag 28 juni tot 14.00 uur. Dat kan per e-mail: wivo@s-hertogenbosch.nl of bai@home.nl. Of u kunt een briefje sturen naar de gemeente: gemeente 's-Hertogenbosch, Stadsontwikkeling (SO/SBO), Antwoordnummer 31, 5200 WB 's-Hertogenbosch (geen postzegel nodig). Wilt u zo vriendelijk zijn om duidelijk aan te geven naar welke architectuurwandeling uw voorkeur uitgaat (voorkeur 1 en voorkeur 2) en wilt u uw naam, adres, woonplaats, aantal personen en eventueel e-mailadres vermelden? Als u zich hebt aangemeld, ontvangt u een bevestiging van uw deelname en krijgt u informatie over de locatie waar de wandeling begint.