Politie Friesland

Politieberichten van 02/07 13.00 uur tot 03/07 13.00 uur

Fryslân 03-07-2004 - Voor verdere informatie kunt u tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Noardburgum: aanhoudingen na vernieling
De politie heeft zaterdag omstreeks 00.30 uur twee jongen uit Noardburgum van 17 en 18 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Een getuige meldde dat op de Rijksstraatweg enkele ruiten van een bushokje werden vernield. De daders waren reeds vertrokken. Door de politie werd direct een onderzoek in de omgeving ingesteld. Op de zuidelijk parallelweg richting Quatrebras werden de verdachten aan de hand van het signalement aangetroffen. Ze werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en bekentenis zijn ze weer in vrijheid gesteld.

Oosterwolde: aanhouding na bedreiging met mes
Vrijdag omstreeks 22.00 uur is een 43-jarige man uit Appelscha aangehouden op verdenking van bedreiging. Omstreeks 20.20 uur had de verdachte de aangever, een 38-jarige man uit Oosterwolde, getroffen in een horecabedrijf aan de Stationsstraat. Er ontstond een
meningsverschil over geld, waarna de verdachte de aangever met de dood bedreigde en vertrok. Een half uur later kwam de verdachte terug met een kennis. De verdachte wenkte de aangever om naar buiten te komen. Toen de aangever deed n iet deed liep de verdachte met zijn kennis het horecabedrijf in en haalde een mes tevoorschijn. Hij bedreigde de aangever opnieuw met de dood. Daarna vertrok de verdachte. De man uit Oosterwolde deed aangifte. De verdachte werd aangehouden in de woning van de kennis. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Nij Beets: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 15.15 uur vond op de Tolhekbuurt een eenzijdig ongeval met een motorfiets plaats. Een man uit Nes (Boarnst), leeftijd onbekend, reed met de motor richting Nij Beets. In een scherpe bocht naar links verloor hij de controle over het voertuig en kwam tegen een markeringspaaltje. De bestuurder is met pijnklachten aan rug en ribben overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De bestuurder verklaarde de macht over het stuur te zijn kwijtgeraakt door een flinke laag zand dat in de bocht laag.

Vlieland: controle bedrijfsafval
In het kader van Jiskefetcontroles heeft de politie vrijdag 20 afvalcontainers van 18 bedrijven gecontroleerd op de aanwezigheid van gevaarlijk afval. De controle, heeft niet geleid tot
processen-verbaal. In 14 gevallen was het in orde. Bij vier bedrijven waren er enkele kleine onregelmatigheden, die zijn afgedaan met een waarschuwing.
Het viel wel op dat de scheidingsplicht van papier, glas, hout en metaal slecht werd nageleefd. Een enkele horecacontainer zat voor een kwart vol met glas. Dit probleem zal de gemeente Vlieland in de bestuurlijke handhaving meenemen.

Fryslân: radardetectors in beslag genomen
Bij controles op de A31 onder Dronrijp, de Kuipenstreek in Oosterwolde, de Rondweg-Noord in Dokkum en de Hoofdweg in Damwoude heeft de politie Fryslân de afgelopen drie dagen 4 radardetectors in beslag genomen. Het ging om bestuurders uit Drachten, Aerdenhout, Terherne en Heeg. In alle gevallen waren de verdachten de apparatuur kwijt en is proces-verbaal tegen ze opgemaakt.

Sumar: rijbewijs kwijt na te hard rijden
De politie Fryslân heeft afgelopen vrijdag het rijbewijs ingevorderd van een 32-jarige man uit Assen. Hij reed met zijn motorfiets over de Van Harinxmaweg met een snelheid van 135 km/u. Ter plaatse is slechts 80 km/u toegestaan. Ook wordt proces-verbaal tegen de verdachte opgemaakt.

Haskerdijken: schade door aanrijden met hond
Zaterdag omstreeks 02.20 uur hebben twee autos flinke schade opgelopen door een loslopende hond. Een een 43-jarige man uit Sneek reed met zijn personenauto op de westelijke rijbaan toen plotseling iets ( naar later bleek een hond) uit de middenberm kwam. Een aanrijding was niet meer te voorkomen. De hond is daarna vermoedelijk onder de middenbermbeveiliging gekropen en kwam op de andere rijbaan opnieuw in aanraking met een personenauto, bestuurd door 35-jarige man uit Leeuwarden. De hond, een bouvier, overleefde de twee aanrijdingen niet. De eigenaar is nog niet bekend.

Leeuwarden: controle rijgedrag Heliconweg
Naar aanleiding van klachten van buurtbewoners heeft de politie vrijdagavond streng gecontroleerd op het rijgedrag op en rondom het FEC. Zes bestuurders kregen een bekeuring voor te snel rijden. De snelste reed 85 km/u. Vijf andere bestuurders kregen een bekeuring voor het veroorzaken van onnodig geluid (slippende/piepende banden). Tot slot werd nog proces-verbaal opgemaakt voor het hebben van niet toegestane donkere ruiten.
Omstreeks 00.20 uur stonden nog zon tien voertuigen op het binnenterrein van het FEC. Ook hier kwamen klachten over, zoals geluidsoverlast van muziek. Op grond van de openbare orde zijn deze voertuigen verwijderd. Dat gebeurde zonder onregelmatigheden. De groep verliet zonder problemen het terrein.

Donkerbroek: autos vernield
Tussen vrijdagavond 18.00 en zaterdag 09.00 uur zijn vier autos vernield bij een garagebedrijf aan de Herenweg. De autos stonden geparkeerd langs het trottoir. Er waren diepe krassen in de motorkap aangebracht. Mogelijk zijn ze vernield door feestgangers na bezoek aan het dorpsfeest. De 54-jarige eigenaar uit Oosterwolde deed aangifte.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens tijd en plaats van controle, de verdachte, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden):
Zaterdag 01.20 uur, Emmanuel Murandstraat in Leeuwarden, 42-jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden, 285 ug/l, 1 uur; Zaterdag 01.40 uur, Achlumerdijk in Harlingen, 25-jarige bestuurder van een snorfiets uit Harlingen, 300 ug/l, 2 uren, de verdachte kreeg ook een proces-verbaal voor het ontbreken van alle verlichting; Zaterdag 02.40 uur, De Ruyterweg in Leeuwarden, 48-jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden, 635 ug/l, 8 uren, rijbewijs werd tevens ingevorderd;
Zaterdag 03.35 uur, marneweg in Bolsward, 17-jarige bestuurster van een bromfiets, 290 ug/l, 2 uren;
Zaterdag 04.05 uur, Hasthemerwei in Baaium, 21-jarige bestuurder van een personenauto uit Wjelsryp, 405 ug/l, 3 uren, verdachte was in een scherpe bocht naar rechts in de sloot beland.
Naast de rijverboden en invordering wordt tegen deze bestuurders proces-verbaal ter zake het rijden onder invloed opgemaakt.