Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht, 03 juli 2004

MINBZ: POSITIEVE IMPULS VOOR BROOS VREDESPROCES BURUNDI Minister Van Ardenne en Minister van Staat Nkurunziza openen trainingskamp

Maandelijks zullen 2.000 tot 3.000 soldaten van het door Tutsi's gedomineerde regeringsleger en van de voormalige Hutu-rebellenbeweging via het nieuwe trainingscentrum in Bujumbura integreren in het nieuwe nationale leger van Burundi. Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne overhandigde op 03 juli symbolisch de sleutel van het trainingscentrum aan Minister van Staat en voormalig rebellenleider Nkurunziza. De verantwoordelijkheid voor het trainingscentrum is daarmee overgedragen aan de Burundese regering.

Minister van Ardenne heeft tijdens haar bezoek aan Burundi alle partijen dringend opgeroepen niet te dralen met het nakomen van de afspraken in het kader van het vredesproces. 'Het ongeduld groeit; nog langer dralen speelt de mensen in de kaart, die zich tegen de machtsdeling en vreedzame oplossingen verzetten. Hervorming van de veiligheidssector in Burundi is nu van essentieel belang voor een democratisch Burundi, waarbinnen burgers zich veilig voelen en partijen elkaar op vreedzame wijze bestrijden in plaats van met de wapens in de hand', aldus Minister van Ardenne.

Het vredesproces in Burundi bevindt zich in een cruciale maar tegelijkertijd onzekere fase. Over de politieke machtsdeling wordt in Burundi op dit moment nog druk onderhandeld. Met als doel eind oktober van dit jaar de eerste democratische verkiezingen in Burundi. De Nederlandse regering is bereid 1 miljoen euro bij te dragen aan de organisatie van deze verkiezingen. Tegelijkertijd moet gewerkt worden aan hervorming van de veiligheidssector en demobilisatie en reïntegratie. Met de opening van het trainingscentrum Camp ESPOIR is een flinke stap gezet op weg naar duurzame vrede in Burundi. In het uit tenten bestaande centrum zullen maandelijks ongeveer 2.000 soldaten een basistraining krijgen, voordat zij toetreden tot het leger. Nederland zal ook voorzien in 10 locaties met barakken voor tijdelijke huisvesting van de getrainde soldaten, totdat het nieuwe Burundese leger voldoende capaciteit heeft. De barakken komen op termijn beschikbaar voor bijv. scholen en ziekenhuizen.

Camp ESPOIR is het tastbare resultaat van de afspraak die tijdens een Ronde Tafel bijeenkomst begin dit jaar is gemaakt. Nederland zal samen met Belgie, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk de noodzakelijke hervorming van de veiligheidssector in Burundi ondersteunen. Sinds april heeft een gezamenlijke missie van Buitenlandse Zaken en Defensie samen met vier colonels van de aan ESPOIR deelnemende landen de voorbereidingen getroffen.

Nederland heeft het vredesproces in Burundi van begin af aan ondersteund. Minister van Ardenne zal die steun, ook tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap, onverminder voortzetten. Tijdens het 1-daagse bezoek heeft Van Ardenne gesproken met President Ndayizeye, de Minister van Staat Nkurunziza en met Speciaal Vertegenwoordiger van de VN in Burundi, Caroline McAskie.