Ingezonden persbericht

Nederland EU voorzitter: superkip voert actie voor dieren

Campagne start in Zwolle

ZWOLLE, 20040701 -- Op zaterdag 3 juli gaat om 12.00 uur in de Diezerstraat in Zwolle de nieuwe, landelijke campagne van dierenbeschermingsorganisatie Compassion In World Farming (CIWF) van start. Met ludieke acties in 20 plaatsen vraagt CIWF, gedurende het Nederlandse EU voorzitterschap, aan de Nederlandse politici in Brussel extra hun best te doen voor de miljarden landbouwdieren die de EU jaarlijks verbruikt. Wie dat wil kan dan gratis op de foto met het meer dan mensgrote, Engelse 'vleeskuiken' Kenny. Kenny, die dan voor het eerst in ons land te zien is, is het symbool van het dierenleed in de vleeskuikenhouderij.


Kenny het Kuiken is de nieuwe campagnemascotte van CIWF. Soms wandelt Kenny door een winkelstraat, maar meestal staat of ligt hij stil, want vleeskuikens in de bio-industrie groeien zo snel dat de poten het ge-wicht vaak nauwelijks kunnen dragen. Wie tegen dit dierenleed, en de andere wantoestanden in de bio-industrie wil protesteren, kan gratis met Kenny poseren voor een foto, of ter plekke een protestkaart on-dertekenen. De foto's zijn bestemd voor landbouwminister Veerman, de protestkaarten voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

De campagnetocht van Kenny het Kuiken door Nederland gaat van start op 3 juli, in Zwolle, en eindigt half november. De volgende actiedata staan al vast:

3 juli, Zwolle, 12.00-15.00 uur, Diezerstraat bij de bibliotheek.
6 juli, Schagen, 15.00-21.00 uur, Markt (tijdens de Braderie)
7 juli, Zaandam, 12.00-15.00 uur, Gedempte Gracht (onder voorbehoud)
17 juli, Heerlen, 12.00-15.00 uur, Promenade 2
21 augustus, Nieuw Scheemda, 10.00-16.00 uur, Zwijnfestijn in het Swieneparredies.

Nieuwe data worden bekendgemaakt op de actiesite www.dierenineuropa.nl.

Achtergrond
In de Europese Unie worden elk jaar miljarden landbouwdieren verbruikt. Zij lijden meestal een kort leven in veel te krappe hokken, zonder daglicht of stro.Regels voor het houden van deze dieren worden steeds vaker in Brussel, door de EU, vastgesteld en gelden dan voor alle 25 EU landen. Zo heeft de EU al besloten leg-batterijen voor legkippen te verbieden en het gebruik van krappe kooien voor zwangere zeugen sterk aan banden te leggen. In de komende jaren moet de EU onder meer beslissingen nemen over regels voor de vleeskuikenhouderij en voor verre veetransporten. Landbouwminister Veerman heeft zich herhaaldelijk uit-gesproken voor verbetering van het dierenwelzijn in de veehouderij, maar hij vindt dit geen zaak voor de nationale politiek. Scherpere regels voor dierenwelzijn moeten volgens hem vanuit Brussel worden uit-gevaardigd. Als voorzitter van de EU-landbouwraad, heeft de minister nu een uitgelezen kans inititieven in deze richting te nemen. Met deze campagne wil CIWF daar gedurende het Nederlandse voorzitterschap aan blijven herinneren. Dat geldt ook voor de pasgekozen leden van het nieuwe Europees Parlement.




Ingezonden persbericht