Ingezonden persbericht

Metropolis 2004

'Zuiniger Metropolis beleeft droomrentree', noteerde het Rotterdams Dagblad naar aanleiding van de 15e editie die in 2003 plaatsvond. Het kan nog zuiniger blijkt. Met een minimale begroting maar met een maximum aan creativiteit en enthousiasme is Metropolis er weer in geslaagd om een evenwichtig programma samen te stellen dat in zekere zin bol staat van de potentie. Potentie om door te breken naar het grote publiek.
Op het gratis toegankelijke muziekfestival spelen zondag 4 juli 2004 vanaf 13.00 tot 21.00 uur verspreid over 5 podia maar liefst 40 bands en dj's uit binnen- en buitenland.
Metropolis wordt gezien als een graadmeter van interessante ontwikkelingen in het Nederlands clubcircuit.
Metropolis heeft de programmeurs van respectievelijk Rotown/ ,/ Ekko/, Paradiso en Vera,/ WaterFront wederom een podium aangereikt en gevraagd een programma daarvoor samen te stellen, dat aansluit op het credo 'the best you've never heard of'. Een credo dat soms onder druk komt te staan door het simpele feit dat er meer festivalkapers op de loer liggen. De artiesten verdienen die aandacht. Velen zijn ook al jarenlang onderweg, het zijn de muziekhelden van morgen.
We komen ze niet alleen tegen op het hoofdpodium, de RotownEkkoParadiso tent en de VeraWaterFront tent, ook de 16 jonge OOGST-honden kunnen zich in de kijker spelen van het Nederlands clubcircuitpubliek, programmeurs en pers.
.
Het is waarschijnlijk het jaar van afscheid nemen. Het Zuiderpark wordt onder handen genomen. Metropolis kijkt alvast met een zekere weemoed terug. Na Kralingen heeft Rotterdam er weer een historische plek bij.
Maar een één ding staat vast: .
Metropolis blijft voor Rotterdam en music minded Nederland op de eerste zondag van juli het Mekka van de popmuziek.

- Einde bericht -

Voor de redactie

Toelichting en/of meer informatie:
Metropolis, Frank Verhagen, publiciteit@metropolisfestival.nl / 06-229 437 25 / 010-4343 106.
Beeldmateriaal, vrij van rechten, kan gedownload worden via website www.metropolisfestival.nl

HOOFDPODIUM

ELEVEN ? HOOFDPODIUM ? 13.0500-13.3530

De erelijst van Eleven begint aardig lang te worden. Sinds de oprichting in 2002 treedt het Utrechts/Gelders kwartet met regelmaat in het vaderlandse popcircuit op en is zij ook een graag geziene gast op vele festivals. Het winnen van de Grote Prijs van Nederland 2003 is een bevestiging van Eleven's indrukwekkende livereputatie. Melodieuze rock boordevol passie mét een zekere intimiteit. Eén dezer dagen wordt de opvolger van hun debuutplaat 'Beneath a Million Stars EP' verwacht.

Check www.whatiseleven.com

GEM ? HOOFDPODIUM ? 13.5040-14.3025
'Als The Strokes net zo goed zijn als jullie ga ik zeker ook hun cd kopen' (gastenboek website GEM). Het is maar net wat je referentiekader is. Voor een keer gaan we daar in mee, we gaan dus niet roepen dat het Utrechtse 5-vijftal lijkt op. of klinkt als ..
GEM = GEM. Puure, onversneden rock&roll waar de adrenaline door heen wordt gejaagd. Lekker fris en onstuimig. Ook de soldaten van oranje Oranje leveren met hun debuut 'Tell Me me What's what's New' new' het zoveelste bewijs dat 'rock&roll will never die'onsterfelijk is.

Check www.gemmusic.nl

THHE CUMSHOTS ? HOOFDPODIUM ? 14.450-15.1520

Boner-rock staat gelijk aan gebroken ledematen. , dDat ga je wel denken als je je een beetje verdiept in de korte historie van het Noorse metal- bonerrockgezelschap The Cumshots.
Zo liep frontman El Doom alias Ole Petter Andreassen, de Herman Brood van Noorwegen, al tijdens hun eerste show een ribkwetsuur op.
Gitarist Tommy Dean brak tijdens een ander optreden al na het derde nummer zijn arm, maar presteerde het wel de show af te maken, vervolgens te gaan partyen en de dag erna eens naar het hospitaal te gaan.
Het gaat er tijdens de concerten van The Cumshots met andere woorden warmpjes aan toe. Laten we het maar houden op een overdosis enthousiasme. Niet voor niets wordt de groep gezien als de revelatie van de Scandinavische metal.

Check www.thecumshots.org

MODEST MOUSE ? HOOFDPODIUM ? 15.3035-16.1525

Je kunt binnen de popmuziek vele paden bewandelen. Je kunt gaan voor één stijl, maar waarom niet dat samen laten smelten tot een eigen cluster?. Modest Mouse uit Seattle levert sinds de start in 1993 dat bewijs keer op keer. Kroonjuweeltjes, groeibriljanten. Superlatieven zijn er genoeg om de platen van het inmiddels tot kwartet uitgegroeide gezelschap onder leiding van zanger/gitarist Isaac Brock te omschrijven. Het laatste album 'Good News For People Who Love Bad News' staat weer vol van soms onnavolgbare, tegendraadse geluiden, afgewisseld met prachtige blazerspartijen en orgelklanken.
De Amerikaanse MTV krijgt er geen genoeg van en laat de groep met grote regelmaat zien in haar programma 'Advance Warning'.
.

Check www.modestmousemusic.com

MAXEEN ? HOOFDPODIUM ? 16.3040-17.1020
Wel ja, dan wordt je door je platenmaatschappij vergeleken met U2, The Pixies en The Police. Na het beluisteren van hun titelloze debuut cd kan Joe Jackson ten tijde van 'Look Sharp'! er dan ook nog wel bij! Het trio, afkomstig uit Akron (Ohio), maakt gewoon lekkere punkpop. , die het live zeker goed zal doen. Korte puntige songs met mooie zangpartijen. Live absoluut geweldig, dat bewees het trio onlangs in Paradiso met een spetterende show.
'Proudly presents Maxeen', here comes the summer'!

Check www.maxeen.com

EMMERHOFF AND THE MELANCHOLY BABIES ? HOOFDPODIUM ? 17.3040-18.1530

Het derde album van het Noorse Emmerhoff and the Melancholy Babies, 'If This Darkness Lingers' is sinds januari 2004 ook in de Benelux verkrijgbaar. De donkere Noorse winterdagen sijpelen als het ware je speakers uit; dit alles doordrenkt met de sompige zompige klanken die we ook kennen van Sixteen Horsepower. Hun debuut 'Viva Revenge' sloeg in 1999 in het thuisland in als een bom. Afgezien van de muziekscène in Bergen, had nog nooit iemand van het kwartet gehoord. Sindsdien wordt de band door pers en publiek op handen gedragen.

SEEED .

Check www.emmerhoff.com

SEEED ? HOOFDPODIUM ? 18.3550-19.30 45
'Het kwam, het zag en het overwon.' Daar begint het wel op te lijken. Tijdens Eurosonic 2004 maakte Nederland ook kennis met het uit Berlijn afkomstige dancehall-reggae-hiphopgezelschap Seeed. Onder de bezielende leiding van voorman Pierre Baigorry aka Enuff is het elfkoppige gezelschap begonnen aan de verovering van het Nederlands popcircuit. De kracht, de tomeloze energie, de mooie harmonieuze samenzang en het gebruik van elekctronica en samples, die naadloos aansluiting vinden bij de mechanische muziek, maakt dat Seeed in zijn soort bijna niet te overtreffen is. 'Music Monks', de opvolger van 'New Dubby Conquerors', is in Duitsland één van de best verkochte platen en sinds april ook in ons land te koop.

Check www.seeed.info

BARXINO ? HOOFDPODIUM ? BarXino ? 20.00-21.00
De thuisbasis van BarXino ligt in El Raval, de volkswijk van Barcelona, welke met de komst van vele muzikanten uit ondermeer Latijns Amerika en Afrika tot muzikale broedplaats is verheven. Een meltingpot pur sang. BarXino heeft het met haar aanstekelijke mix van dance, latin en pop allemaal in huis. Met spanning kijken we uit naar hun debuut plaat. Vooralsnog moeten we het doen met een demo.
H Het vijftal maakt deel uit van 'Soul Food Community', een collectief van muzikanten, dj's en kunstenaars, welke in Europees verband kruisbestuivingen en dwarsverbanden aangaat met gelijkgestemden. De groep werkte in het verleden al samen met de Bulgaarse violiste Versko Vesselin, MC Lenval Brown uit Engeland. en de Cubaanse (!) trompettist Dennis "El Huevo" Hernández. Wie weet wat we allemaal op het podium zullen aantreffen.

Check www.barxino.net

VERA WATERFRONT TENT

FEVERDREAM (NL) ? VERA WATERFRONT TENT ? 13.00-13.40

Er was vorig jaar al sprake van dat ze zouden komen, maar gezien de geplande release van hun langspeler 'Future Directions' kwam dat niet goed uit. Wat in het vat zit verzuurt niet, zullen we maar zeggen. Inmiddels is het Rotterdamse inventieve rocktrio een jaar en een tig aantal optredens verder. Ze onderbreken hun tour door Groot-Brittannië om hier te kunnen zijn. Daar zijn we ze natuurlijk erg dankbaar voor. Aan Feverdream de eer het Vera WaterFront podium te openen. Kom kijken waarom Feverdream door de luisteraars van VPRO's Club 3VOOR12 werd uitgeroepen tot beste live band 2003.

THE WOUNDED (NL) ? VERA WATERFRONT TENT ? 14.05-14.45

Het gothic-wave gezelschap The Wounded moet de trots van Groningen's Vera hoog houden, zoals Green Hornet dat vorig jaar deed. En er is geen enkele reden om eraan te twijfelen dat The Wounded dat niet gaat doen. Ze halen naar eigen zeggen hun inspiratie uit de muziek van oudjes als Pink Floyd en The Cure, maar ook uit moderner werk van Sigur Rós en Placebo. Sfeer speelt daarbij een heel belangrijke rol. Onlangs is de derde langspeler 'Atlantic' uitgekomen. 'Experience The Wounded and they will steal your heart and soul'

TIGERBEAT (D) ? VERA WATERFRONT TENT ? 15.10-15.50

Opvliegende Duitsers zijn het, die meer dan eens met The Hives vergeleken zijn. Tigerbeat heeft deze uitnodiging te danken aan een enorm bruisend optreden op Eurosonic afgelopen januari. Het wordt pas hun tweede show in Nederland! In hun thuisland is Tigerbeat al een stuk verder. Ze doen daar zo'n beetje elk zichzelf respecterend festival aan. De aanstekelijke mix van moderne punk en ouderwetse rock n' roll gaat erin als koek. En je weet hoe het met The Hives is afgelopen..

MONO (JP) ? VERA WATERFRONT TENT ? 16.20-17.05
All the way from Japan is hier Mono. (Het gaat dus niet om onze Rotterdamse helden met dezelfde bandnaam die vorig jaar op hetzelfde podium stonden.) Dit goed gekapte kwartet brengt explosieve en vooral dynamische gitaarrock waar tot voor kort een band als Mogwai het patent op had. Rustig gekabbel wordt afgewisseld met snoeiharde uitbarstingen. Mono maakte op een vorige tour reeds grote indruk in Vera en mag daarom op Metropolis laten zien wat ze waard is in een circustent. En dat natuurlijk met de nodige Japanse eerbied.
SOLEDAD BROTHERS (US) ? VERA WATERFRONT TENT ? 17.35-18.20

De bandnaam komt van de zwarte gevangenen in Detroit die elkaar liefkozend bij deze naam noemen. De 'brothers' komen wel uit de ghetto's van Detroit, dus weten waar ze het over hebben. Deze 'whities' brengen de soul terug in de garagerock. Ze leken even mee te gaan liften op het enorme succes van The White Stripes, en tot op bepaalde hoogte is dat ook gebeurt. Maar nog lang niet voldoende. Een optreden van Soledad Brothers zorgt voor een maximum aan broeierigheid, spanning en opwinding.

EYEDEA & ABILITIES (US) ? VERA WATERFRONT TENT? 18.50-19.40

Een welkome afwisseling tussen al het gitaargeweld is deze hiphop act uit de Verenigde Staten. Two turntables and a microphone. Ze zijn het resultaat van het beste van twee werelden; de MC, Eyedea en de DJ, Abilities. Hun nieuwe plaat is uit op, het van origine punklabel, Epitaph. Net als dat van hun maatjes Atmosphere. Samen met die laatste houden zij het Rhymesayers vaandel hoog. Wat je kunt verwachten is kwalitatief hoogstaande hiphop van twee zeer getalenteerde jongens.

TV ON THE RADIO (US) ? VERA WATERFRONT TENT ? 20.10-21.00

De ster van TV on the Radio rijst zeer snel in het alternatieve circuit. Wat wil je met een zojuist uitgekomen plaat als 'Desperate Youth, Blood Thirsty Babes'. Niet alleen de titel is spannend, ook de muziek erop. Live hebben deze New Yorkers inmiddels ook een reputatie opgebouwd. Het kan dus niet mis gaan zou je zeggen. Bereid je voor op een mix van post-rock, gospel, wave, dub en dat alles flink melodieus en niet te vergeten erg origineel.

ROTOWN EKKO PARADISO TENT

NOBODY BEATS THE DRUM (NL) ? ROTOWN EKKO PARADISO TENT ? 13.00-13.45

Ongepolijste hip-hop-breakbeats inclusief een geflipte VJ-set: dat is het onweerstaanbare handelsmerk van Nobody Beats The Drum. Geen gepolijste Tiësto-dance, maar totaal gefreakte cuts 'n beats à la Coldcut of Fatboy Slim. Het dance-vuurtje wordt nog verder opgestookt door het overrompelende enthousiasme van de band. Jonge honden zijn het, maar met live-ervaring in bands als Zuco 103 en C-Mon & Kypski. Sjam, Jori en Rogier hebben ondertussen wel door hoe ze het publiek gek kunnen krijgen, iets dat ze al bewezen door met NBTD afgelopen december tijdens de Dance-finale van de Grote Prijs van Nederland het goud te veroveren. Nobody Beats NBTD.

MYRACLE BRAH (US) ? ROTOWN EKKO PARADISO TENT ? 14.10-14.55

Over een mirakel kunnen we het zeker hebben als we over de uit Baltimore afkomstige powerpopband Myracle Brah spreken. Voorman Andy Bopp is vaak vergeleken met legendarische popliedjesschrijvers en zangers uit het verleden. De meest bekende gelijkenis is toch wel met John Lennon in zijn Beatlesperiode. Wat bracht Myracle Brah ons tot nu toe? In de eerste plaats een prachtig debuut genaamd 'Life on Planet Eartsnop', welke door Mojo Magazine werd bestempeld als de beste gitaarplaat van de laatste tien jaar. Nu is er 'Treblemaker', het laatste wapenfeit van de rockende beha. Een plaat, en een gezelschap, die legendarische bands als Big Star en The Posies met gemak op hun plaats zetten.

THE KILLERS (US) ? ROTOWN EKKO PARADISO TENT ? 15.15-16.00

Begin 2003 begonnen zanger/keyboardspeler Brandon Flowers en gitarist Dave Keuning uit Las Vegas The Killers. Inspiratie vonden ze in het neonlicht en de B-filmglamour van hun woonplaats, the City of Sin. En in gezamenlijke liefdes als Oasis, The Smiths, New Order en David Bowie. Op hun eerste twee singles 'Mr. Brightside' en 'Nobody Told Me' resulteert dat in nu-wave-glamrock met dubbelzinnige teksten. Na een tour met muzikale geestverwanten British Sea Power kunnen ze in Engeland al niet meer stuk. De spanning loopt hoog op voor het in juni uit te brengen debuutalbum 'Hot Fuss', en voor de optredens die hen eindelijk op het Europese vasteland zullen brengen.
REIGNING SOUND (US) ? ROTOWN EKKO PARADISO TENT ? 16.30-17.30

Reigning Sound werd opgericht door Greg Cartwright in Memphis uit de asresten van illustere voorgangers als The Oblivians en The Compulsive Gamblers. Na hun debuut cd 'Break up break down' werden ze al door The Hives als voorprogramma van hun Amerikaanse tournee meegenomen. De definitieve doorbraak volgde met 'Time Bomb High School' en sinds mei ligt hun laatste schepping 'Too much guitar' in de winkels.
Reigning Sound klinkt alsof The Stooges samen met The Kinks flink aan het bier zijn gegaan: rauwe, energieke, melancholische 60's garagerock. Afgelopen voorjaar nog één van de sensaties op SXSW in Texas en nu te bewonderen op Metropolis.

THE BEES (UK) ? ROTOWN EKKO PARADISO TENT ? 17.50-18.50

Stel je voor dat de legendarische componist Burt Bacharach het repertoire zou hebben geschreven voor The Beach Boys, en soms daarbij geïnspireerd zou zijn geraakt door geluiden uit Jamaica en Zuid-Amerika. Dan krijg je zoiets als The Bees, het fabelachtige gezelschap van Isle of Wight. Het inmiddels door vele zomerliefhebbers grijsgedraaide debuut 'Sunshine hit me' is een album waarop bijna geen stijl wordt geschuwd. Deze zomer moet het tweede hoogstandje 'Free The Bees' de wereld gaan veroveren. Op deze plaat klinken The Bees meer als een (60's) gitaarband. In Groot-Brittannië beschouwen ze de groep nu, samen met The Coral en The Zutons, als één van de voorlopers van de Shroomadelica-stroming. Wat dat mag betekenen kan elke festivalganger op Metropolis meemaken.

IKARA COLT (UK) ? ROTOWN EKKO PARADISO TENT ? 19.10-20.00

Het Londense Ikara Colt maakt rauwe, energieke punkrock. Ooit ontstaan vanuit de Londense kunstacademiescene, waar nu eigenlijk alleen nog de arti-albumhoezen aan doen herinneren. Op hun nieuwe album 'Wake in the city' zijn invloeden te horen van bands als Sonic Youth, The Strokes, The Fall en The Stooges. Krachtige, verontrustende songs met een hoog achtbaangehalte waarvan vooral de ietwat drammerige zang van Paul Resende blijft hangen. Inmiddels bouwden ze een behoorlijke podiumreputatie op getuige hun optredens op Glastonburry, Lowlands, Londen Calling en nu gelukkig dus ook op Metropolis.

? ROTOWN EKKO PARADISO TENT ? 20.15-21.00

Optreden The Secret Machines (us) is gecancelled. Vervangende act word gezocht.
Check www.metropolisfestival.nl

OOGST PODIA

Star Star, deze heren uit Rotterdam maken rock!! En dat doen ze erg goed. Dus zingen wij met z'n allen in koor; 'it's only rock'n roll but I like it.'
Drillem, supercoole beats en electronische rock 'n' roll. Het Rotterdams antwoord op Vive la Fête!? Check ook hun optreden op Motel Mozaïque bij 3voor12.
Geigercounting, ga helemaal uit je plaat bij Geigercounting: electro met een vleugje big-beat en andere invloeden, gemaakt waar je bijstaat! Bliep Bliep Love..
Linked, een driemansformatie die met vette beats, heftige synths en opzwepende vocalen een wereld van digitaal geweld creëren. Stap in de wereld die Linked heet.
9 days' wonder, live breakbeat, pakkende songs met invloeden van drum'n bass, triphop, big beat en soundtracks van de jaren '60 en '70. Wordt dit een (Donna) hete Summer?

Skeem, maakt een supercoole mix van dance en rock. Het staat bol van enthousiasme en overweldigende energie. En daar houden wij van. Come and see. www.skeem.nl

All for nothing, vier Rotterdamse jongens die, alsof hun leven ervan afhangt, het podium laten beven met hun punk/hardcore. En dat is ook zo!! Faster AFN, kill, kill, kill. www.afn.nu
Vervolg OOGST PODIA

Sauna West, een sextet uit Rotterdam, die met hun poppunk rock'n roll iedereen laten dansen, zweten, rocken en gillen (en wat er verder nog in je loskomt.) Hoe heter hoe beter., die sauna.
Noor, Oor schreef over hun e.p 'Not enough': '3 nummers waarin het beste van Sonic Youth, Pavement, Pumpkins en veel daar tussenin op rij wordt gezet. Maar dan wel uiterst nonchalant en laidback.' Dus!!
Emotional Elvis, een doldwaze muzikale kermis uit Eindhoven met de meest uiteenlopende invloeden. Ze worden vergeleken met Captain Beefheart, The Residents en The Butthole Surfers. Wij kunnen haast niet wachten.
Susans Garden, klinkt een beetje als The Datsuns of The Saints getuige de vier nummers op hun debuut-e.p 'Electric'. Een ultieme rockmachine uit Schagen, deze mannen.
My sister Susan heeft geen last meer van puistjes sinds ze hun pretpunkverleden achter zich hebben gelaten. Popliedjes met kop en staart is nu wat de klok slaat. Gelukkig is de humor en de pretentieloosheid van de band gebleven. Het resultaat mag er zijn!
El Zombie, herinner je je nog the lo-fi gekte van de mannen van Doo Rag of Bob Log III??? In deze hoek moet je het in ieder geval zoeken bij deze Utrechtenaren. Dat wordt gezellig!!!
SneakerFreak, mooie akoestische popliedjes van dit Utrechtse triootje. Ze deden al een optreden in een huiskamer bij Noorderslag en nu dus in de kratten op Oogst. Wedden dat ze zich thuis zullen voelen?
Lady!Die, Rotterdamse meiden die vette metal maken. Ze bestaan al 6 jaar, maar hebben zich tot nu toe alleen op het het buitenland gericht en daar furore gemaakt. Nu komen ze de thuisbasis veroveren. Geef ze een warm onthaal.
Laguerra, komt uit Rotterdam en maakt crosscore; een opzwepende mix van hardcore, metal en reggae en dat doen ze ook nog eens geheel niet onverdienstelijk. Schudden met die hoofden en voetjes van het gras dus.Jah gonna luv it!

---- --