Technische Universiteit Eindhoven

27 januari 2004

PERSBERICHT

Internationale conferentie over metselwerk
Begin juli wordt in de RAI in Amsterdam een internationale conferentie over metselwerk gehouden. De eerste Internationale Brick/Block Masonry Conference (IB2MaC) was in 1967 in Austin Texas (USA) en in 2004 wordt de 13e editie voor het eerst in ons land georganiseerd.

Aan het rijtje Berlijn (1991), Calgary (1994), Shanghai (1997) en Madrid (2000) wordt nu Amsterdam (2004) toegevoegd. Er worden zon driehonderd deelnemers verwacht op deze conferentie.De organisatie van de vierdaagse bijeenkomst in de RAI is in handen van de groep Constructief ontwerpen (faculteit Bouwkunde) van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Rol in architectuurstijlen
Metselwerk heeft in bijna alle architectuurstijlen een rol gespeeld. En ook in de toekomst zullen metselwerkconstructies de gebouwde omgeving mede blijven bepalen. Tijdens de conferentie komen alle aspecten van metselwerk aan de orde.

Een greep uit de conferentiebijdragen:

1. historisch metselwerk en materiaaleigenschappen;
2. metselwerk in de architectuur;

3. experimenteel onderzoek;

4. numeriek onderzoek;

5. geprefabriceerd metselwerk en automatisering;
6. normering.

Tekort aan metselaars
De uitvoering van metselwerkconstructies is al eeuwenlang handwerk. Tijdens de laatste decennia komen er echter steeds minder geschoolde metselaars beschikbaar. Een groeiend tekort aan metselaars kan de toekomstige ontwikkeling van metselwerk in gevaar brengen. Naar aanleiding van deze ontwikkeling hebben bedrijven uit de metselwerkindustrie researchprogrammas opgezet voor nieuwe bouwtechnieken met metselwerk. De resultaten hiervan worden reeds toegepast in de bouw, met name lijmwerk, droge stapeltechnieken, geprefabriceerd metselwerk en automatisering. Deze ontwikkelingen zullen tijdens de IB2MaC onder de loep worden genomen. De internationale conferentie wordt van 4 tot en met 7 juli gehouden in het RAI Congrescentrum in Amsterdam. Contactpersoon van de organisatie is prof.ir.arch. Dirk Martens, hoogleraar stapelbouw aan de TU Eindhoven.
Voor meer informatie kan men terecht op de site: www.13-IBMaC.bwk.tue.nl