Gemeente Mook & Middelaar


Spacer

Ter Sprake week 20 2004

Fiets mee met de Niederrheinischer Radwandertag

Op zondag 4 juli 2004 vindt, vanaf 10.00 uur, voor de 13e keer de internationale fietstocht Niederrheinischer Radwandertag plaats. Vanuit ruim 70 startplaatsen in het Nederlands-Duitse grensgebied kunnen er fietstochten gemaakt worden. Deze tochten variëren in lengte en leiden langs de mooiste plekjes door Noord- en Midden-Limburg en de aangrenzende Niederrhein-regio.

Er is een ruime keuze aan routes. In totaal zijn er door de diverse toeristische organisaties en de ADFC (Allgemeiner Deutscher Fahrrad-Club) ruim 53 schitterende routes uitgestippeld. Voor de minder getrainde fietsers zijn er al routes met een lengte van 25-30 kilometer. Wie vaker op het stalen ros rondtoert zijn er routes met een lengte van 60-70 kilometer.

Alle routes zijn op meerdere plaatsen met elkaar verbonden, zodat er voor de goed getrainde toerrijders tochten van meer dan 100 kilometer te maken zijn.

Daar de routes zowel door Noord- en Midden-Limburg als door de aangrenzende Duitse Niederrhein-regio leiden, is het heel eenvoudig om de fietstocht een internationaal tintje te geven. En met de uro als grenzenloos betaalmiddel, is het eenvoudig om ook een drankje en hapje te nuttigen bij onze oosterburen. Overigens: deelname aan de Niederrheinischer Radwandertag is gratis.

In Noord- en Midden-Limburg kan op diverse plaatsen de startkaart afgehaald worden. Vanaf deze startpunten leiden de meeste routes naar weerszijden van de grens. Dus paspoort of identiteitskaart niet vergeten mee te nemen!

In vergelijking tot 2003 zijn er in Noord- en Midden-Limburg verschillende nieuwe startplaatsen in het routeschema opgenomen.

Dit jaar kunt u starten in maar liefst 11 plaatsen te weten: Mook-Plasmolen, Gennep, Bergen, Arcen, Steyl, Beesel, Swalmen, Roermond, Roerdalen, Montfort en Echt.

Langs de route zijn er tal van activiteiten georganiseerd. Behalve de deelname aan de tombola, zijn er ook drankjes en hapjes tegen schappelijke prijzen verkrijgbaar en zorgt o.a. muziek voor de vrolijke noot! Derhalve voor jong en oud, klein en groot, een uniek fietsevenement door een grenze(n)loos groene regio.

Voor nadere informatie over de Niederrheinischer Radwandertag is een bezoekje aan een van de VVV-kantoren in Noord- en Midden-Limburg voldoende.

De startplaatsen in Noord- en Midden-Limburg voor deelname aan de Niederrheinischer Radwandertag 2004 zijn:

Mook: VVV-agentschap, Witteweg 10 Plasmolen; Gennep: VVV Markt; Bergen: Café Vink, Sterrenbos Well; Arcen: Graanbranderij de IJsvogel, Schans; Steyl: Café t Veerhuis, de Brave Broeder, Veerweg; Beesel: Markt; Swalmen: Markt; Roermond: Munstercafé, Munsterplein;Roerdalen: Café de Roerhal, Angsterweg Vlodrop; Echt-Susteren: Stadhuis, Nieuwe Markt Echt; Montfort: Café Bie de Vogel, Markt

Bestrijding Eikenprocessierupsen.

De Gemeente Mook en Middelaar gaat in een aantal eikebomen de eikeprocessierups bestrijden d.m.v. een bespuiting met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dit omdat de brandharen van de uitgegroeide rups ernstige huidirritaties en aandoeningen aan de luchtwegen kan veroorzaken.

Het middel, een bacterienpreparaat, wordt met spuitmachine op het bladgespoten. De rupsen nemen het middel met het bladmoes op door van het blad te eten. Via enzymatische afbraak in de darmen van de rups, worden de eiwitkristallen afgebroken tot toxinen. Het middel werkt alleen op rupsen van vlinders zodat nuttige organismen zoals lieveheersbeestjes, roofmijten etc. gespaart blijven. De bespuiting levert geen gevaar of irritatie op voor mens, dier en milieu. Voor een goede werking wordt er gespoten op het moment dat de rupsen actief zijn. De juiste temperatuur is belangrijk en na toepassing van het middel dient het 24 uur droog te blijven.

De bestrijding gebeurt voordat de rupsen brandharen gaat vormen. Op deze manier wordt voorkomen dat omwonenden en passanten irritatie en overlast krijgen.

Gezien het voorgaande is het tijdstip van bestrijding belangrijk en weersafhankelijk. De bestrijding is ingepland in de 2^e helft van mei.

De bestrijding zal hooofdzakelijk worden uitgevoerd in lanen in het buitengebied bij de volgende wegen; Cuijksesteeg, Veerstraat, Ritspas, Fuikstraat, Broekstraat, Witteweg, Riethorsterweg, Broekweg, Startsedijk, Meulenbroekweg en Elzenstraat. Het gaat hier allemaal om gemeentelijke bomen. Bomen op particulier terrein of van grondeigenaren zijn voor de verantwoordelijkheid van de betreffende kadastrale eigenaren. De overige bomen waarin eikeprocessierups zullen voorkomen worden repressief bestreden d.m.v. branden en zuigen.

De Spreekbuis
Wethouder Piet Martens

Verkeersveiligheid in Mook en Middelaar
Zoals u ongetwijfeld gemerkt zult hebben, zijn er op dit moment nogal wat werkzaamheden aan de wegen in onze gemeente. Wij hebben heel veel werk verzet om voor burgers, bedrijven en bezoekers het ongemak zo veel mogelijk te beperken. Om het verkeer in goede banen te leiden, hebben wij een aantal maatregelen genomen. Daarbij stond en staat de veiligheid van onze inwoners en weggebruikers hoog in het vaandel. Langs deze weg willen wij u (nogmaals) verzoeken om hieraan uw medewerking te verlenen. Maak s.v.p. gebruik van de aangegeven omleidingsroutes, houd u aan de voorgeschreven snelheid en parkeer niet waar dat niet mag.
De eerste fase van de reconstructie Rijksweg nadert zijn einde. Half mei hopen wij te starten met de tweede fase, die loopt van het tankstation Easy Fill tot aan de Neukirchenstraat. Dit houdt onder meer in dat de Groesbeekseweg wordt afgesloten voor de aanleg van de rotonde. De Kerkstraat vanaf de Kanaalweg zal richting het gemeentehuis een doodlopende weg worden. De geplande omleidingsroute is Veldweg Bovensteweg Generaal Gavinstraat. Wij verwachten dat het gedeelte van de Rijksweg vanaf de Generaal Gavinstraat richting Plasmolen weer op 17 mei a.s. voor het verkeer open gesteld kan worden.
Uit oogpunt van de verkeersveiligheid voor u en uw medebewoners verzoeken wij u dringend om de voorgeschreven routes te gebruiken. Hartelijk dank voor uw medewerking.

Anjerloterij Limburg 2004
Op maandag 17 mei a.s. start in alle Limburgse gemeenten de verkoopcampagne van de jaarlijkse Anjerloterij van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg. Deze nieuwe naam werd in 1999 aan het voormalige Anjerfonds Limburg gegeven. De verkoopcampagne loopt tot en met zondag 13 juni a.s.

Duizenden verenigingsmensen bieden gedurende enkele weken in hun eigen omgeving de loten van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg 2004 te koop aan.

In onze gemeente kunt u de komende tijd ook leden van plaatselijke verenigingen aan uw deur verwachten. De prijs per lot bedraagt 1,--. Van elk verkocht lot ontvangt de verkopende vereniging zelf 0,35. Door het kopen van loten helpt u naast het Prins Bernhard Cultuurfonds dus ook onze plaatselijke verenigingen direct. Er zijn ook dit jaar weer honderd aantrekkelijke prijzen te winnen, die zo veel mogelijk zijn aangepast aan de doelstellingen van het Cultuurfonds. De hoofdprijs is een droomreis ter waarde van 10.000,--. Verder zijn er onder meer te winnen: bezoek aan Europese Culturele Hoofdstad t.w.v. 4.000,--, lang vlieg-weekend Londen t.w.v. 1.000,--, bezoek aan Eurodisney t.w.v. 450,-- en nog vele andere prijzen.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds zet zich in voor cultuur- en natuurbehoud. Het subsidieert projecten op cultureel gebied in brede zin: muziek, theater, beeldende kunst, letteren, monumentenzorg, kunst- en cultuureducatie, wetenschap en natuurbehoud. Uw steun door het kopen van loten van deze loterij is dan ook onmisbaar voor het functioneren van het Prins Bernhard Cultuurfonds en daarmee voor onze eigen cultuur.

b&Weetjes
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 4 mei j.l. vergaderd. Onder andere is besloten

...evenementensubsidies te verlenen aan Don Bosco, Despotes, KBO regio Gennep en organisatie van de straatspeeldag Middelaar.

...dat het rampenplan 2004 vastgesteld wordt en per 1 mei in werking zal treden. Het rampenplan deel 1 en deel 2 uit resp. 2001 en 2002 worden ingetrokken.

...dat het KAN een besparingsprogramma kan gaan uitwerken voor de Regiotaxi.

...aan het Gelders Genootschap meegedeeld zal worden dat de gemeente om financiële redenen geen gebruik zal maken van het aanbod om een webapplicatie voor het welstandstoezicht aan te schaffen.

Kunst in het gemeentehuis

kunst
Expositie Een eigen weg De keuzes van Peter Job en Huub Gommans De Stichting Jacques van Mourik heeft weer een nieuwe tentoonstelling in het gemeentehuis ingericht, deze keer gewijd aan de kunstenaars Peter Job en Huub Gommans. De expositie is te zien tot en met 2 november a.s.
De kunstschilder Peter Job (1884) overleed in 1957 aan de Schildersweg in Plasmolen. Zijn dochter schonk zijn schildersezel aan de jonge kunstenaar Huub Gommans (1935). Beiden waren artistiek in meer opzichten: Job moest kiezen tussen de muziek en de beeldende kunst, hij werd schilder maar speelde tot het einde van zijn leven zeer verdienstelijk piano; Gommans begon als schilder/graficus/beeldhouwer, maar werd met name bekend als keramist.
Tijdens deze expositie ligt de nadruk op het late werk van Peter Job (1945-1955) en het vroege werk van Huub Gommans (1959-1965). Job wenste zich niet ondergeschikt te maken aan modieuze stromingen; bossen en water vormen een constante in zijn oeuvre. Hij maakte in zijn atelier composities met elementen uit de werkelijkheid, een plein-air-schilder wilde hij niet zijn.
Huub Gommans koos eveneens een eigen weg. In 1963 werden, op last van de toenmalige burgemeester Hendrix, naakttekeningen van zijn hand verwijderd van een expositie in Plasmolen, omdat de burgemeester ze niet geschikt achtte voor de Mookse bevolking. Het conflict tussen de burgemeester en de organisatoren van de tentoonstelling trok landelijke media-aandacht. Ruim veertig jaar na dato zijn deze tekeningen opnieuw te zien. Zij vormen de eerste halte in het werk van een veelzijdig kunstenaar, die evenals Peter Job steeds een eigen weg koos.

Wie nader kennis wil maken met deze werken en hun makers, kan deelnemen aan de rondleidingen die de Stichting Jacques van Mourik organiseert, en wel op de zaterdagen 12 juni, 19 juni, 3 juli, 17 juli, 18 september en 16 oktober 2004, telkens om 14.00 uur. De rondleidingen duren circa 2 uur, inclusief een koffiepauze. Deelname is dit jaar geheel GRATIS. U bent zonder vooraanmelding welkom! Het is ook mogelijk op de normale openingstijden van het gemeentehuis (van 9.00 tot 12.00 uur) op maandag en dinsdag op eigen gelegenheid het grootste gedeelte van de expositie te bekijken. U moet zich daarvoor even melden aan de balie, waar u een bezoekersbadge krijgt. In juni verschijnt een boekje over het leven en werk van Peter Job, dat ook aan de balie verkrijgbaar zal zijn. Verdere informatie is verkrijgbaar bij de Stichting Jacques van Mourik, tel. 024-3584998 en op de website: home.planet.nl/~StichtingVanMourik Fase 1 (Esdoornlaan en Prinsenweg) is zo goed als afgerond. Wat rest is het gedeelte tussen de achterzijde van de Wieken en de parkeerplaats. Hiermee is inmiddels gestart en zal, naar het zich nu laat aanzien, voor de zomervakantie geheel zijn afgerond.

Indien het weer het toelaat zullen nog voor de zomer de plantvakken voorzien worden van beplanting. Het tijdelijke opslagterrein aan de Keurvorststraat is inmiddels ingeplant en zal, eveneens afhankelijk van het weer, voor de zomer weer bespeelbaar zijn.

Na de bouwvakantie zal gestart gaan worden met de verbouwing en herinrichting van het eigenlijke winkelcentrum, waarbij allereerst alle bouwactiviteiten moeten zijn afgerond voordat het binnenplein definitief kan worden ingericht. Aansluitend hierop zal de aanpassing van de Singel plaatsvinden. Voor winter 2005 hopen we alles te kunnen afronden.

Vergaderingen

Waarover praten wij

Raads- en commissievergaderingen vinden plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. Belangstellenden zijn van harte welkom en hebben spreekrecht. Tijdens raadsvergaderingen kan het publiek reageren op de voorstellen, indien zij dit tenminste 48 uur eerder bij de griffier hebben gemeld. Bij raadsvergaderingen kan het publiek aan het begin van de vergadering reageren op voorstellen. Bij commissievergaderingen gebeurt dit tijdens de behandeling van het voorstel.

Commissie Grondgebied
Woensdag 12 mei 2004, 19.30 uur

- Centrumplannen Mook

Raadsvergadering
Donderdag 27 mei 2004, 19.30 uur

Openbare bekendmakingen

Verleende bouwvergunningen
Bouwadres
Omschrijving Verzonden

Molenhoek:
Franciscanessenstraat 7t/m15 en 8t/m16 bouw 10 woningen 7 mei 2004

Middelaar:
Heikantseweg 12 verbouw garage tot 7 mei 2004
hobbyruimte

Inzageperiode: met ingang van verzenddatum
Reactiemogelijkheden:

- bezwaarschrift aan burgemeester en wethouders binnen zes weken na verzenddatum

- voorlopige voorziening bij Rechtbank Roermond, Postbus 950, 6040 AZ Roermond, na indiening van bezwaarschrift bij het gemeentebestuur. Nadere informatie: afd. Grondgebied, VROM, tel. 024 69 69 147.

Aanvraag kapvergunning
Perceel te Molenhoek
Middelweg 6B

Omschrijving
I.v.m. reconstructietuin en uitbreiding woonhuis.
1 wilde kers, 1 schijnacacia en 5 berkenbomen

Percelen te Mook

Rijksweg ter hoogte van parkeerterrein Woningstichting De Vuurkuul. Eén aanvraag van de provincie Limburg en één aanvraag van Woningstichting De Vuurkuul.

Omschrijving
I.v.m. de reconstructie van de Rijksweg N271
Provincie Limburg: 3 lindebomen
I.v.m. de aanpassing tuin en parkeerterrein
Woningstichting De Vuurkuul: 1 lindeboom

Inzage: van 11 mei 2004 t/m 1 juni 2004
Reactiemogelijkheden: d.m.v. zienswijzen aan burgemeester en wethouders tijdens inzage periode.
Nadere informatie: Afd. Grondgebied, bureau Openbare Werken, tel. 024-6969157.

Wet Ruimtelijke Ordening

Vrijstelling
Burgemeester en wethouders van Mook en Middelaar zijn voornemens om met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen voor:

- het uitbreiden van een woning op het perceel Chopinstraat 9 te Molenhoek.
Inzageperiode: 12 mei 2004 tot en met 1 juni 2004. Inspraakmogelijkheden: door middel van zienswijzen aan burgemeester en wethouders tijdens de inzageperiode.
Nader informatie: afd. Grondgebied, bureau VROM, tel. 024-6969149.

Gemeentehuis gesloten
In verband met de gemeentelijke sportdag, Hemelvaart en Pinksteren zijn het gemeentehuis, de gemeentelijke werkplaats en de milieustraat aan de Veldweg gesloten op:

- Woensdagmiddag 19 mei 2004

- Donderdag 20 mei 2004

- Vrijdag 21 mei 2000

- Maandag 31 mei 2004

Berichttype Ter sprake