Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Architectuurcentrum Aorta presenteert:

Droomplannen voor het Domplein

Tentoonstelling

zondag 4 juli t/m 28 augustus 2004

Ooit vormden de Domkerk en het Domplein één geheel. Maar de noodlottige storm in 1674 veranderde een bewust gebouw in een per ongeluk plein; een afgesloten volume in een openbare ruimte; een gebouw in stedenbouw.

De reconstructie van het middenschip met een steigerpijpconstructie zal bij de viering 750 jaar Domkerk een belangrijke plaats in nemen. Dit is niet het enige plan dat voor het Domplein is ontwikkeld; in de loop der decennia heeft een keur aan plannen de revue gepasseerd. Het besef dat er iets met de openbare ruimte moet gebeuren, heeft wel even geduurd. Van 1674 tot 1826 bleven de brokstukken van het middenschip op het plein liggen. Pas met de oprichting van het academiegebouw, ontworpen door Gugel en F.J. Nieuwenhuis in 1898, begint het plein langzaam vorm te krijgen. De volgende fase van veranderingen voor het Dompleingebied trad in bij het begin van de negentiende eeuw.

De tentoonstelling geeft een overzicht van de planvorming die in een steeds sneller tempo door de decennia heen voor de nieuwe openbare ruimte die grenst aan de jarige Domkerk. Futuristische plannen tegenover plannen die de historie zichtbaar willen maken. De plannen variëren sterk, van plannen voor de herbouw van het middenschip, de herinrichting van het domplein door het creëren van een sfeervolle inrichting tot een grote doorbraak voor het toenemende verkeer. Ooit was bijvoorbeeld een doorgaande verkeersverbinding langs de Neude dwars over het Domplein naar de Agnietenstraat bedacht. Door de uitdagende ontwerpopgave en het uitschrijven van een prijsvraag in 1988 is inmiddels een aantal vrij spectaculaire plannen ontwikkeld. Er worden tekeningen en maquettes getoond die de verschillende plannen illustreren, waaronder meer recente plannen.

Naast ideeën voor bovengrondse ingrepen zijn er ook plannen op de bodem gericht: een plan uit 1994 voor transparant ondergronds bezoekerscentrum bijvoorbeeld, waarin de schat aan historie die onzichtbaar onder de grond ligt op een moderne wijze zichtbaar maakt.

Maar de ondergrondse schatten zijn niet het enige dat in het duister gehuld bleef, ook de symboliek van de architectuur en de mystiek van de bouw van een kathedraal bleven lange tijd verborgen. De tentoonstelling brengt al deze aspecten op een geïntegreerde en eigen wijze in beeld. Onder meer met de film IVIV VIV VV van Ruben van Leer en Laurens Helby, die betrekking heeft op de getallen- en geometrieleer. Het is een mystieke trip naar het onderbewuste binnenin het ontwerpsysteem. Uitgangspunt voor de typografie is de Heilige Mis en de locaties in het kerkenkruis. De symbolische taal en tekens en andere elementen die in de Domkerk zijn gebruikt worden middels een raamtentoonstelling op het Domplein en via een website getoond en nader toegelicht.

Locatie: Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14,

Toegang: De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

Rondleidingen

In aanvulling op de tentoonstelling worden er de hele zomer door rondleidingen georganiseerd over en onder en om het Domplein onder leiding van architectuurhistorici. De eerste rondleidingen vinden plaats tijdens de culturele zondag op 4 juli.

U wordt verzocht van tevoren te reserveren via Architectuurcentrum Aorta: tours@aorta.nu of tel: 030 2321686.

Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030)2321686, fax (030)2321390

Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag 12.00-17.00 uur, zaterdag 13.00-17.00 uur.

13847ac.gif

Noot voor de redactie

Ingezonden persbericht