Ingezonden persbericht


Demonstratie op 4 juli tegen vertrekcentrum in Ter Apel

De Fabel van de illegaal roept op om deel te nemen aan een landelijke demonstratie tegen het nieuwe vertrekcentrum in Ter Apel.

Datum: zondag 4 juli 2004
Plaats: Terapelvenerweg 5, Ter Apel
Aanvang: 13.00 uur.

Vanuit Leiden regelt De Fabel vervoer (kosten: 10 euro). Wil je meerijden, neem dan voor 26 juni contact met ons op (071-5127619), of kom langs op het kantoor van De Fabel op werkdagen tussen 14.00 en 17.00 uur. Hieronder de tekst van de groeperingen die de demonstratie organiseren.

----
Geen Vertrekcentrum! Stop uitzetting!

We vinden het onacceptabel dat de gemeente Vlagtwedde heeft ingestemd met de opening van een vertrekcentrum (vc) voor vluchtelingen, ondanks protesten van vluchtelingenorganisaties en vele andere groepen. Tot nu hebben andere gemeenten geweigerd om zo'n vc op te zetten. Het is de bedoeling dat het huidige AZC in Ter Apel wordt omgebouwd en begin juli wordt geopend als vertrekcentrum. De komst van dit vc vormt de afsluiting van een in 1999 ingezet proces van weren, uitsluiten, opsluiten en uitzetten van vluchtelingen in Nederland.

Het besluit van de gemeente Vlagtwedde ondersteunt het beleid van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken om 26.000 vluchtelingen uit hun huizen, de voorzieningen en het land te verdrijven: iets wat onacceptabel is, omdat deze mensen hier al 3 tot 15 jaar in ons midden wonen en onder de directe zorgplicht van de gemeenten vallen. Allen hebben onder de oude vreemdelingenwet een asielverzoek ingediend. Verdonk voert ter legitimering van haar verwijderoffensief aan dat de rechter heeft beslist. Niets is echter minder waar. 23.000 van deze vluchtelingen zijn niet uitgeprocedeerd, over hen is geen definitief rechterlijk besluit geveld. Toch wil Verdonk op voorhand allen Nederland uitjagen. De uitsluiting gaat stapsgewijs. Vluchtelingen worden gedurende 8 weken in hun woning of azc geïntimideerd om 'vrijwillig' terug te keren. Werken ze naar de mening van de IND niet enthousiast mee, dan moeten ze naar een vertrekcentrum, waar opnieuw 8 weken van intimidatie volgen. Na die tijd worden ze ofwel op straat gezet of wederom voor 8 weken naar de verwijdergevangenissen in Schiphol en Zestienhoven gestuurd. Deze centra sluiten vluchtelingen op zonder daglicht en zonder verdere voorzieningen. Na deze periode volgt op straatzetten of ­ in een enkel geval ­ per charter het land uitgezet worden. Een praktijk die we al kennen van het voormalige verwijdercentrum Ter Apel.

Uit die ervaringen bleek dat meer dan 50 procent van alle vluchtelingen als "Met Onbekende Bestemming vertrokken" uit de voorzieningen zijn gedreven en in slechts enkele gevallen het land uitgezet zijn. De verborgen agenda van de regering is om dit weer te laten gebeuren: minister Verdonk gaat er vanuit dat mensen in de illegaliteit belanden en onderduiken. Vluchtelingen zijn niet meer welkom voor de Nederlandse regering. Vrijwel de hele wereld is door haar veilig verklaard. Daarnaast is de huidige asielprocedure onzorgvuldig en zo restrictief dat slechts enkele vluchtelingen een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen. Dit kabinetsbeleid gaat in tegen Europese verdragen, de Rechten van het Kind en de Vluchtelingenconventie van Genève. Nederland heeft feitelijk het Vluchtelingenverdrag opgezegd, omdat met de nieuwe Vreemdelingenwet niemand meer een vluchtelingenstatus kan krijgen.

Wij roepen iedereen op om op 4 juli met ons te demonstreren tegen het vertrekcentrum Ter Apel en op te komen voor een daadwerkelijke oplossing voor de problemen waar onze vrienden, collega's, buurt-, school,- en landgenoten mee te kampen hebben. Blijf niet aan de kant staan als medemensen zonder voorzieningen op straat worden gezet, opgesloten en uitgezet.

Geen vluchtelingen op straat
Van harte pardon


- Verblijfsvergunning voor alle vluchtelingen die onder de oude Vreemdelingenwet een asielverzoek hebben ingediend
- Stop maatschappelijke uitsluiting van vluchtelingen
- Gemeenten moeten weigeren vluchtelingen op straat te zetten of ze af te laten voeren naar vertrekcentra en verwijdergevangenissen.

Het eerste initiatief komt van: Werkgroep Iraanse Vluchtelingen, Somalische vereniging Samatalis, Long Walk to Freedom, Platform van Vluchtelingen voor Verblijfsvergunning na 3 jaar, Van Harte Pardon, Groen Links Groningen, Alert!, Falkor, Nieuwe Communistische Partij-NCPN, Communistische Jongeren Beweging, AK 2000, Internationale Socialisten, Werkgroep Vluchtelingen Vrij en individuen.

Contactadres: werkvluchtvrij@hetnet.nl, tel: 050-3136952 of 0614168486

***********************************************

DE FABEL VAN DE ILLEGAAL
Koppenhinksteeg 2, 2312 HX Leiden, The Netherlands +31-71-5127619 (tel), +31-71-5134907 (fax),
info@defabel.nl (e-mail),
www.defabel.nl (Website), www.gebladerte.nl (Archief). Bereikbaar op werkdagen/open at workdays: 14:00-17:00. Spreekuur illegalen: woensdag/
consultation for undocumented: wednesday 14:00-17:00. Girorekening 4418467 t.n.v. De Fabel van de illegaal, Leiden.