Workshop inwijdingsritueel


- DE UITDAGINGEN VOOR EEN ASPIRANT-KRIJGER

- 'HOE WORD JE MENS' IS HET MEEST MOEILIJKE VAK

In de leiderschapskursus van Landmark doe je iets pro deo voor de samenleving. Haarlemmer Jaap van Deursen bedacht een workshop inwijdings-ritueel voor kinderen en hun ouders.

Initiatie in een volgende fase lijkt iets van oude culturen, voor mensen die dichtbij de natuur staan en daar afhankelijk van zijn. Jongens worden aspirant-krijgers, meisjes aanstaande moeders en door ouderen ingewijd in de geheimen van het vak 'leven'. In onze samenleving zijn ijkpunten vooral vaardigheden zoals het leren fietsen, leren zwemmen en leren autorijden. Wat een ritueel volgens Jaap van Deursen het dichtst benaderd is de eerste communie of het halen van je rijbewijs. Het ritueel kan gezien worden als een startpunt, je legt een test van bekwaamheid af en krijgt uitleg over je nieuwe verantwoordelijkheden.

Op een speelse fantasierijke manier wil kursusleider Van Deursen kinderen en ouders op weg helpen. Na een universele inwijding is er tijd om op basis van een idee van de ouder(s) een inwijding uit te voeren. Dat hoeft niet spectaculair te zijn. "Men kan samen brood bakken of hout snijden, of een tekening maken. Afhankelijk van de leeftijd kan een kind meer uitdagingen worden aangereikt," vertelt Van Deursen, "De waarde van een ritueel is dat je als ouder laat zien dat een kind altijd op jou kan terugvallen. Dat je niet alleen een steun kan zijn bij het plakken van een band maar ook bij het omgaan met verliefdheid." Kinderen van 8 t/m 15 zijn welkom. Aanmelding/info: 525 94 04.

WORKSHOP INWIJDINGSRITUEEL VOOR KINDEREN EN OUDERS

Op zondag 4 juli vindt tussen 10.00 en 16.00 uur een niet-alledaagse workshop plaats. Groepsagoog Jaap van Deursen laat kinderen van 8 t/m 15 op een speelse manier kennismaken met een eigen en een door hun ouder(s) verzonnen inwijdingsritueel. Info/aanmelden: 525 94 04.

---- --