Zie ook: Te veel evenementen in Den Haag, festival 'Taste Europe' geannuleerd

Culinair festival luidt Nederlands voorzitterschap Europa in

DEN HAAG, 5 maart 2004 -- De gemeente Den Haag, de Europese ambassades en het ministerie van Buitenlandse Zaken luiden in juli dit jaar het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in met het Taste Europe festival. In het kader van 'Europa Best Belangrijk' laat Taste Europe zien dat de liefde voor Europa ook door de maag kan gaan. Van 1 tot 4 juli in het Nederlands Congrescentrum, Den Haag.


Lekker eten, productie van voedsel en de handel daarin zijn steunpilaren van de Europese economie en geschiedenis en de eettafel is het middelpunt van Europese cultuur en samenzijn. Taste Europe is een ode aan de rijke Europese culinaire tradities. De expositieruimte van het Nederlands Congres Centrum zal een inspirerend beeld geven van bedrijven, burgers en overheden in de sfeer van Europese eenwording en groeiend begrip van Europeanen onder elkaar.

Taste Europe moet de bezoeker een goed beeld opleveren van wat de verschillende lidstaten op agrarisch en gastronomisch gebied te bieden hebben. De Statenhal van het Congresgebouw zal daarvoor worden omgetoverd tot een grote, marktachtige, landgerichte Europese productenshow. In twee kooktheaters zullen toonaangevende koks uit alle lidstaten een week lang kookdemonstraties geven van voor hun land kenmerkende, moderne, gerechten. Een gevarieerd randprogramma met onder meer wijnproeverijen zal bovendien de aandacht vestigen op een aantal andere gastronomisch en toeristisch relevante productgroepen. Veel aandacht zal er tijdens het Festival ook zijn voor theater- en muziekcultuur uit de lidstaten. Op diverse podia zullen de hele week door voorstellingen en uitvoeringen worden gegeven.

De Festival-organisatie is momenteel druk doende de Haagse hotels en restaurants bij het project te betrekken. Zo is het de bedoeling dat er 25 horecagelegenheden komen die een lidstaat 'adopteren', door een speciaal Festivalmenu te voeren, gebaseerd op de culinaire tradities van het geadopteerde land en ondersteund door de koks die voor dit evenement uit alle lidstaten naar Den Haag komen. De Festivalbezoekers - er worden maar liefst vijf miljoen uitnodigingen voor verspreid, naast uitgebreide promotiecampagnes in onder meer de Haagsche Courant en De Telegraaf - worden overal in de stad op dit brede gastronomische aanbod nog extra attent gemaakt. Onder meer via speciale billboards in de Statenhal en een speciale festivalgids waarin de participerende horecabedrijven zichzelf en hun speciale landmenu presenteren.

Van het evenement zal bovendien een speciaal Taste Europe kookboek worden gemaakt, waarin elk land vertegenwoordigd zal zijn met een toonaangevende chef-kok en een modern gerecht uit de 'New European Cuisine', dat speciaal hiervoor op de gevoelige plaat zal worden vastgelegd.

Taste Europe laat zien dat de eenwording van Europa niet alleen politiek Best Belangrijk is. De organisatoren zijn ervan overtuigd dat deze gebeurtenis mensen zal leren zichzelf als Europeanen te zien en hen warm zal maken voor meer Europese cultuur, meer eenheid in verscheidenheid.