Skatebond Nederland


Persbericht Skatebond Nederland


----------
Arjan Smit wint 60 km in Vinkenbuurt

Arjan Smit is terug aan het front. De nationaal wegkampioen, hersteld van een liesblessure, won zaterdag de zesde etappe van de Univé World on Wheelscompetitie over 60 km in Vinkenbuurt (bij Ommen). Smit was de snelste van een kopgroep van tien. Tweede werd de Amerikaan Josh Wood, derde Arjan Mombarg uit Vorden.

Feitelijk kwam Woods Australische ploeggenoot Michael Byrne als tweede over de eindstreep, maar de jury deklasseerde hem naar de tiende plek wegens duwen in de laatste bocht. Klassementsleider Ingmar Berga uit Hoogeveen, die als vierde finishte, klaagde dat hij door Byrne werd gehinderd. Byrnes Mogemaploeg heeft protest ingediend. In de harde wind, die vrij spel had op de smalle polderwegen, gaf Smit in de eerste kilometers de aanzet tot het vormen van de beslissende kopgroep. Bij hem voegden zich Ingmar Berga, Michael Byrne, de Belg Stijn Vanhove en Geert Plender uit Kamperveen. Bij de derde doorkomst - het parcours was 2,8 km lang - lag het peloton in drie stukken uiteen en was een volggroep van vijf op weg naar de koplopers. Daarin zaten Josh Wood, Arjan Mombarg, Roel van Hest uit Apeldoorn, de Belgen Frank Fiers en Luc Bartholomeeussen en Klaas Slager uit Staphorst. Zij vonden aansluiting, waarmee alle grote ploegen in de ontsnapping vertegenwoordigd waren. Ze bouwden een voorsprong op van ruim twee minuten. Klaas Slager moest later in de wedstrijd lossen. In de laatste kilometers demarreerden de Nefitploegmaats Smit en Mombarg om beurten, maar zij kwamen niet weg. Roel van Hest kwam kort voor het ingaan van de laatste ronde ten val. Hij finishte als negende. Ook Michael Byrne was vroeg in de wedstrijd tegen het asfalt gegaan, maar wist terug te komen bij de kop. Luc Bartholomeeussen kreeg te maken met een losrakend wiel en liet weten dat hij een imbussleutel nodig had. Die werd hem een ronde later via de auto van de wedstrijdleiding en zijn hulpvaardige ploeggenoot Stijn Vanhove (Azzuri) overhandigd, waarna Bartholomeeussen het euvel al rijdend verhielp. Ingmar Berga gaat met 106 punten aan de leiding in het Univéklassement, gevolgd door Arjan Smit met 81,1 punten.

Dames (40 km)
Bij de dames won nationaal kampioene Foske Tamar van der Wal uit Grijpskerk haar derde wegwedstrijd. Janneke Hut uit Haulerwijk pakte de tweede plaats. Annelies van Miert uit het Belgische Kapellen werd derde. Het drietal had een kopgroep gevormd, samen met Anniek ter Haar uit Dedemsvaart, die de snelste was in de dames-2-categorie. Dit ondanks een valpartij eerder in de race, waarbij Van der Wal, Hut en Ter Haar betrokken waren. Tweede bij de dames-2 werd Baukje Bonnema uit Kollum, derde Sigrid ter Haar uit Dedemsvaart.

B-rijders (60 km)
Stephan Wielinga uit Wolvega werd winnaar van de B-wedstrijd. Het grootste deel van de rit reed hij samen met Frans van Winden uit Bergschenhoek en René Altena uit Diepenheim op voorsprong. Zij eindigden als tweede en derde. Het verschil tussen Wielinga en Van Winden op de eindstreep was miniem. Aanvankelijk zat ook Johan Boonstra uit Enumatil bij de kopgroep. Hij moest zich echter laten terugzakken en wist nog vijfde te worden, achter René Smit uit Staphorst die de eindsprint van de achtervolgers won. Aan de leiding in het B-klassement gaat Karlo Timmerman uit Staphorst, die niet van start ging in Vinkenbuurt. Op 0,8 punt verschil staat René Smit tweede.

C-rijders en veteranen (40 km)
Junior Gerard Pas eiste de overwinning bij de C-rijders op. Als tweede eindigde Gerard Haasjes uit Staphorst, als derde Klaas van der Wal uit Harkema. De drie hadden lange tijd deel uitgemaakt van een kopgroep met vier C-rijders (de vierde was Christian Gert Hoen uit Wolvega) en vier veteranen. De veteranen waren een minuut later van start gegaan. In de slotfase demarreerde Gerard Haasjes uit deze groep. Hij kreeg Gerard Pas mee en Carlo van der Zwan uit Heerde, die won bij de veteranen. Tweede bij de veteranen werd Henk Lankhof uit Aalten, derde Jean-Luc Ostyn uit het Belgische Kortrijk. Ook Klaas Kramer uit Sneek, die vierde werd, zat in de vluchtgroep van acht. Aanvoerder in het C-klassement om de Appie Zomerbokaal is Christian Gert Hoen. Bij de veteranen voert René van der Meulen uit Kampen het klassement om de Paul van Vilsterenbokaal aan.

Karin Verhoef, SBN


----------
Over de Univé competities

Univé Verzekeringen, hoofdsponsor van de Skatebond Nederland (SBN), heeft haar naam verbonden aan twee grote nationale skeelercompetities: de Univé Topcompetitie, bestaande uit vijf grote marathons op de weg en de Univé World on Wheels (WOW), bestaande uit zestien 'rondjes om de kerk'. Het 'rondje om de kerk', afgekeken van het wielercriterium, is de traditionele vorm waarin in Nederland skeelerwedstrijden worden georganiseerd. Deze wedstrijden worden al ruim vijftien jaar met groot succes georganiseerd vooral in Oost- en Noord-Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Purmerend en Westkapelle. Univé zorgt samen met de Skatebond Nederland voor animatie van het publiek rondom de WOW-wedstrijden. Ook wordt voorlichting gegeven over de skeelersport.


----------
Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl


----------


----------
Skatebond Nederland
www.skatebond.nl