Politie Friesland

Politieberichten van 03/07 13.00 uur t/m 04/07 13.00 uur

Fryslân 04-07-2004 - Voor verdere informatie kunt u tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Wolvega: diefstal personenauto
In de nacht van zaterdag op zondag is vanaf een parkeerplaats aan de Struikheide een personenauto gestolen. De bestuurster, een 41-jarige bewoonster van de Struikheide, had de auto afgesloten zaterdagnacht omstreeks 01.30 uur neergezet op een parkeerplaats. De auto, een rode Suzuki Alto, kenteken PT-22-JH, is eigendom van een 49-jarige vrouw uit Heerenveen.

Franeker: inbraak in bedrijf
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een bedrijf aan de Parallelweg. Men kwam in het kantoor door een kozijn open te breken. Het pand werd doorzocht. Er worden slechts enkele euros vermist. Namens het bedrijf deed een 41-jarige man uit Berlikum aangifte.

Leeuwarden: aanhoudingen na bedreiging met vuurwapen
De politie heeft zondag omstreeks 01.30 uur twee mannen uit Leeuwarden, 29 en 32 jaar, aangehouden op verdenking van
respectievelijk bedreiging en vuurwapenbezit. De 29-jarige verdachte had eerder die nacht een afspraak met twee vrienden een afspraak gemaakt met een prostituee. Aangekomen in een flat in de Annie Westlandstraat zou de vrouw zich bedacht hebben en met het reeds betaalde geld zijn weggerend. De drie mannen gingen haar achterna en de verdachte raakte in gevecht met de vrouw. Enkele toevallig aanwezige beveiligingsmedewerkers kwamen tussenbeide en wisten het gevecht te beëindigen, waarna de vrouw opnieuw wegliep. Om de vrouw alsnog te achterhalen liep de 29-jarige naar de hoofduitgang; zijn twee vrienden naar een andere uitgang. De twee troffen daar de 32-jarige verdachte, die in het bezit was van een handvuurwapen. Ze raakten in gevecht en wisten het wapen van de 32-jarige afhandig te maken. Daarna liepen ze met het wapen terug naar de hoofduitgang en overhandigde het aan de 29-jarige. Die bedreigde met het wapen de twee beveiligingsmedewerkers.
Inmiddels was de politie ter plaatse gekomen. Onder bedreiging van de dienstwapens legde de verdachte het wapen neer en kon hij aangehouden worden. Ook de 32-jarige Leeuwarder werd aangehouden. Ze zijn voor nader onderzoek ingesloten. Wat de rol van de 32-jarige verdachte is, is nog niet duidelijk.

Garyp: aanrijding met dodelijke afloop, tevens getuigenoproep Zondag omstreeks 01.40 uur vond op het Easterein een aanrijding plaats, waarbij een 57-jarige man uit Garyp om het leven is gekomen. Een 26-jarige man uit Hurdegaryp reed met zijn personenauto vanuit de richting Garyp in de richting Garyperhoek. In de flauwe bocht naar links ter hoogte van de afslag Greate Buorren bemerkte hij dat hij iets raakte. Daardoor verloor hij de macht over het stuur en kwam via bomen aan de zuidzijde tot stilstand. Vermoedelijk heeft de man het slachtoffer geraakt, die mogelijk onwel is geworden en op dat moment gedeeltelijk op de rijbaan zat of lag. Het slachtoffer was op de fiets.
De politie verzoekt getuigen die iets kunnen verklaren over het ongeval of het rijgedrag van de automobilist of het slachtoffer zich te melden. Dat kan op telefoonnummer 0900 8844 (lokaal tarief).

Sneek: vier aanhoudingen na ongeregeldheden
Zondag omstreeks 02.45 uur heeft de politie vier inwoners van Sneek en IJlst aangehouden bij ongeregeldheden in de Kleine Kerkstraat. Kort daarvoor had in een horecabedrijf aan de Kleine Kerkstraat een vechtpartij plaats gevonden, die zich buiten voortzette. Op het moment dat de politie ter plaatse kwam (slechts enkele minuten later), werd er alleen nog over en weer geschreeuwd en gedreigd. Door de politie werd getracht de partijen te scheidden. Toen een 17-jarige meisje uit IJlst een man een trap en een klap gaf, werd zij door twee politiemensen vastgepakt en weggetrokken. Een omstander, een 19-jarige Sneker, bemoeide zich er mee en reageerde zeer agressief naar de politiemensen. Hij negeerde meerdere vorderingen dit niet te doen en te vertrekken en werd aangehouden. Het 17-jarige meisje probeerde de aanhouding te verhinderen, waarop ook zij werd aangehouden. Ook na de aanhoudingen bleef het onrustig. Op een bepaald moment werd een vrouwelijk politiemedewerker uitgescholden voor vuile tyfus hoer door een 19-jarige meisje uit Sneek. Zij werd aangehouden. Ook met deze aanhoudingen wilden diverse omstanders zich bemoeien en konden met enige moeite op afstand gehouden worden. Een 19-jarige inwoner van Sneek werd daarbij aangehouden. Alle verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.
Tijdens de aanhoudingen werd een politiehond ingezet. Drie personen werden door de hond gebeten. Een man die een politieman van achteren wilde aanvallen werd in de arm gebeten. Twee anderen werden in het bovenbeen gebeten. Een van hen, een 18-jarige Sneker, moest zich laten behandelen in het ziekenhuis.

Triemen: inbreker op heterdaad aangehouden
De politie heeft zondag omstreeks 04.15 uur een 31-jarige man uit Veenwouden op heterdaad aangehouden op verdenking van huisvredebreuk in een woning aan De Triemen. De bewoner en aangever, een 39-jarige man, werd wakker toen de hond aansloeg. Hij betrapte de verdachte toen hij via een raam op de begane grond naar binnenklom. De auto van de verdachte stond bij de woning. Daarin werd een verboden
imitatievuurwapen aangetroffen. Dit is in beslag genomen. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Doniaga: zoekactie naar vermiste zeilers
Zaterdagavond hebben de Friese hulpverleningsdiensten een zoekactie gestart naar drie op het Tjeukemeer vermiste zeilers. Vier Duitse toeristen, twee mannen van 27 en 28 jaar en twee vrouwen van 24 en 22 jaar, waren met een zeilboot bij een eilandje in het Tjeukemeer. Terwijl de 24-jarige het kampement op maakte, gingen de andere drie omstreeks 20.30 uur nog even zeilen. Omstreeks 21.50 uur was de achtergebleven vrouw de boot en de opvarenden kwijt en zag ze slechts nog een zwemvest drijven. Door onder andere de politie Fryslân, de KLPD (politie te water met boot en helikopter) en de brandweer werd een zoekactie uitgevoerd, Als snel werd de zeilboot gevonden. Hij was omgeslagen, de drie opvarenden waren er op geklommen en lagen al zon anderhalf uur op de boot. Ze zijn met onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar ziekenhuis in Heerenveen.
In de loop van zaterdagmiddag zijn meerdere meldingen van omgeslagen open zeilboten binnengekomen. In alle gevallen werden de drenkelingen door omstanders en passanten uit het water gehaald. Er deden zich voor zover bekend geen persoonlijke ongelukken of grote schades voor.

Triemen: illegale zender uit de lucht
In samenwerking met het Agentschap Telecom (voorheen
radiocontroledienst) is zaterdag omstreeks 13.15 uur een illegale zender uit de lucht gehaald. De zender zond vanaf een woning aan De Triemen uit onder de naam Giganten Team. De zender en stuurzender werden in beslag genomen. Tegen de eigenaar, een 57-jarige inwoner van Triemen, wordt proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: inbraak in boot
Zaterdagmiddag tussen 14.00 en 15.00 uur is ingebroken in een boot genaamd BOLGEN, liggende in de Prinsentuin. De 20-meter lange boot - zwart vanonder, wit van boven lag ter hoogte van het restaurant. Men heeft een dekraam opgemaakt en de boot doorzocht. Er worden sieraden, een gsm, een fotocamera en een laptop vermist. De eigenaar van de goederen en schipper, een 35-jarige man uit Sussex Engeland, deed aangifte.

Wijtgaard: eenzijdig ongeval met letsel
Zaterdag omstreeks 18.55 uur vond een eenzijdig ongeval plaats met een motorfiets op de Buorren. Een 45-jarige man uit Leeuwarden verloor door onbekende oorzaak de controle over zijn voertuig, ging onderuit en belandde tegen een lantaarnpaal. Hij is gewond overgebracht naar het MCL-zuid in Leeuwarden.

Dokkum: keukenbrand
Zaterdag omstreeks 22.20 uur moest de brandweer uitrukken naar een woningbrand aan de Altenastreek. De bijkeuken bleek in brand te staan. De brand kon in de kiem gesmoord worden. De bijkeuken was geheel zwart geblakerd. De oorzaak is mogelijk een oververhitte wasdroger. Het pand wordt bewoond door een 42-jarige man.

Drachten: vernielers aangehouden
de politie heeft zondag omstreeks 05.25 uur twee inwoners van Drachten, 29 en 23 jaar oud, aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Ze hadden kort daarvoor vernielingen gepleegd op het Uthof aan een caravan, een bouwtoilet en plantenbakken. Op aanwijzing van een getuige werd de tweede verdachte gesignaleerd toen hij het Uthof uitliep. Hij werd ter plaatse aangehouden en bekende de vernielingen. De andere verdachte werd na een korte zoekactie aangetroffen in een steeg achter de Raai. Hij probeerde aan een aanhouding te voorkomen door te vluchten via achtertuinen. Uiteindelijk werd hij met behulp van een politiehond opgespoord. Hij had zich verscholen in een boom aan de Raai. Ook hij werd aangehouden en bekende zijn aandeel. Beide verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Heeg: vervelende toeristen verwijderd uit haven
Zondag omstreeks 03.50 uur moest de politie bemiddelen bij problemen tussen havenpersoneel en drie Amsterdamse toeristen. De drie lagen met hun zeilboot in een jachthaven aan de Pharshoeke. Ze vonden het nodig hun behoefte te doen op het grasveld van de jachthaven en werden daar door een beveiligingsmedewerker op aan gesproken. De drie lieten duidelijk merken het daar niet mee eens te zijn en lieten vervolgens de banden van de fiets van de havenmeester leeglopen. Die was hierop het gedrag van de heren zat en heeft ze gevorderd de haven te verlaten. Toen ze daar niet aan wilden voldoen is de zeilboot door de havenboot op sleeptouw genomen en de haven uitgetrokken. Door de eigenaar van de zeilboot, een 30-jarige man uit Amsterdam, werd vervolgens het sleeptouw doorgesneden, waarna ze opnieuw afmeerden in de jachthaven. Hierop zijn de drie door de politie aangezegd de haven te verlaten, waar ze uiteindelijk gevolg aan gaven.

Spannum: loods afgebrand
Afgelopen nacht is een loods van een aanhangwagenbedrijf aan de Tsjerkebuorren volledig afgebrand. De brand werd omstreeks 00.50 uur ontdekt door een passant. Hij waarschuwde de brandweer en wekte de bewoners. De loods met caravans, aanhangwagens, vouwwagens en oldtimers, ging geheel verloren. Het brandmeester sein werd om 02.37 uur gegeven. Een naastgelegen woning, bewoond door een oudere vrouw, werd ontruimd. Ook de paarden in nabij gelegen stal werd weggehaald en elders ondergebracht. Omdat men aanvankelijk rekening hield met de mogelijkheid van asbest werden de bewoners in het nieuwbouwgedeelte via de omroepinstallatie geadviseerd naar binnen te gaan en ramen en deuren te sluiten. Later bleek dat er geen asbest in de loods verwerkt was. De brandweer Wommels kreeg assistentie van de brandweer uit Bolsward, Mantgum, Franeker en Harlingen (metingen). Het bedrijf is eigendom van de 71-jarige bewoner.

Leeuwarden: diefstal opmerkelijk landbouwvoertuig
Tussen donderdagmiddag en zaterdagavond is vanuit een afgesloten zeecontainer aan de Rengerslaan een landbouwvoertuig gestolen. Het betreft een opvallend rood voertuig met knikstuur van het merk Carrero Supertigre 5500. Volgens de aangever, een 63-jarige man uit Sint Annaparochie, is het voertuig uniek voor Noord-Nederland.

Sneek: aanhouding na vernieling
De politie heeft zondag omstreeks 01.40 uur een 17-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Omstreeks 23.30 uur werden vernielingen door een groep jongelui gemeld in de Peperstraat. Het bleek dat twee ruiten van winkels waren vernield. Op aanwijzing van een getuige kon één van hen, de verdachte, op de Marktstraat worden aangehouden. Hij bekende de vernielingen. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. De politie stelt ook een onderzoek in naar de andere bij de groep behorende jongeren. Meer aanhoudingen zijn niet uitgesloten.

Leeuwarden: fietsendief aangehouden
Zondag omstreeks 03.20 uur is een 30-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. Politiemensen zagen dat de verdachte op de Nieuwestad een fiets in het water gooide en hard weg fietste. Na een korte sprint kon hij worden aangehouden. De fiets die in het water werd gegooid bleek van een 21-jarige vouw uit Leeuwarden. Zij deed aangifte. Haar fiets werd door de politie opgedregd en weer aan haar terug gegeven. De fiets waarop de verdachte reed bleek ook te zijn gestolen. De eigenaar is nog niet bekend. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: aanhoudingen na alcohol op straat
Een 40-jarige man uit Sneek en een 38-jarige man uit Parrega lieten het er zaterdagnacht zodanig op aankomen dat zij in plaats van een eenvoudige bekeuring een complete nacht en ochtend op het politiebureau in de cel moesten zitten. De twee werden op de Markstraat bekeurd voor het gebruik van alcohol op de openbare weg. Ze waren het er niet mee eens. De man uit parrega rende hard weg; de verdachte uit Sneek wilde een politieman aanvallen. Hij kon overmeesterd wworden en werd ingesloten. Tien minuten later werd de verdachte uit Parrega weer aangetroffen op de Marktstraat, toen hij een horecabedrijf verliet. Hij verzette zich hevig tegen zijn aanhouding, maar kon ook overmeesterd en ingesloten worden. Tegen deverdachten zal proces-verbaal worden opgemaakt ter zake drinken op straat, verzet tegen de aanhouding en belediging van poitieambtenaren.

Sneek: aanhouding na mishandeling
Zondag omstreeks 04.00 uur is een 28-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling. Kort daarvoor had een 22-jarige man uit Tiel gemeld dat hij zonder enige aanleiding was geslagen door een agressieve man op de Marktstraat. Op aanwijzing van een getuige werd de verdachte aangetroffen op het Schaapmarktplein. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Grou: aanhoudingen na openlijke geweldpleging
De politie heeft zondag omstreeks 03.45 uur een jongen van 17 jaar uit Akkrum en een jongeman van 18 jaar uit Jirnsum aangehouden op verdenking van diefstal en vernieling. In de Hellingshaven waren een groot aantal vlaggen verwijderd en er waren emblemen van en auto verdwenen. Op aanwijzing van een getuige konden de twee knapen in de haven worden aangehouden. De meeste vlaggen zijn in de omgeving teruggevonden.

Leeuwarden: gebruik pepperspray bij aanhouding
Zondag omstreeks 07.50 uur heeft de politie twee inwoners van Hurdegaryp, 25 en 18 jaar oud, aangehouden op verdenking van belediging en verzet tegen de politie. Beide mannen liepen op de Voorstreek. De 25-jarige vond het nodig zijn middelvinger naar passerende politiemensen op te steken en omhoog te houden. De man werd aangehouden. De andere verdachte bemoeide zich met de aanhouding en probeerde te schoppen en te slaan. Ook hij werd aangehouden. Pas na gebruik van pepperspray kon hij overmeesterd worden. De 25-jarige bleek hij militair te zijn en is overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee. De andere verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Joure: aanrijding met letsel
Zondag omstreeks 09.00 uur vond een eenzijdig ongeval plaats op de Haskerveldweg. Een 23-jarige man uit Joure reed met zijn personenauto in de berm beland en vervolgens tegen een boom gereden. De bestuurder verklaarde een black-out gehad te hebben. Door de brandweer werd het dak van de auto verwijderd, waarna de bestuurder naar het ziekenhuis in Sneek is gebracht. In de auto van de verdachte werden verschillende soorten drugs aangetroffen. Hij bekende afgelopen nacht te hebben gebruikt. In het ziekenhuis werd een bloedproef van hem af genomen.

Franeker/Leeuwarden; gestolen auto betrokken bij aanrijding Zondag omstreeks 08.15 uur werd een personenauto gecontroleerd op de Waldwei onder Warten. De bestuurder, een 29-jarige man uit Drachten had met een snelheid van 170 km/uu gereden tussen Drachten en Leeuwarden. Het rijbewijs van deze verdachte werd ingevorderd en hij kreeg een proces-verbaal voor het hard rijden.
Een half uur later bleek dezelfde auto te zijn betrokken bij een aanrijding op het Vrijheidsplein in Leeuwarden. De bestuurder verloor op het plein de macht over het stuur en botste tegen een boom. De bestuurder en de inzittenden renden na de aanrijding weg en lieten de beschadigde auto achter. Later bleek waarom. Omstreek 10.15 uur werd gemeld dat de auto afgelopen nacht was gestolen in Franeker. De politie stelt een verder onderzoek in naar de verdachte.

Wolsum: auto in de sloot, twee gewonden
Zaterdag omstreeks 19.00 uur zijn twee vrouwen van 22 en 18 jaar uit Greonterp gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de Nijewei. Ze kwamen met hun personenauto vanuit een uitrit en wilden linksaf slaan. Mogelijk is de auto daarbij met de rechterwielen in de steile berm gekomen en is de auto gekanteld. De auto belandde op zn kop in de sloot. De beide vrouwen zijn er nog te hulp geschoten omstanders uitgehaald. Mogelijk hebben ze modder binnengekregen. Zij zijn vervoerd naar het ziekenhuis in Heerenveen en Sneek. Van de bestuurster, de 22-jarige, is een bloedproef afgenomen.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens tijd en plaats van controle, de verdachte, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden):
Zaterdag 19.50 uur, Geert Knolweg in Joure, 33-jarige bestuurder van een personenauto uit Sneek, verdachte weigerde zijn medewerking en krijgt daarvoor een proces-verbaal;
Zondag 00.10 uur, Ljouwerterdyk in Blije, 18-jarige bestuurder van een bestelauto uit Blije, 300 ug/l, 2 uren;
Zondag 01.00 uur, Weinterp in Wijnjewoude, 15 jarige bestuurder van een bromfiets, er werd een bloedproef afgenomen, de verdachte verloor de controle over zijn voertuig en reed tegen een boom, hij droeg geen helm, hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten; Zondag 02.20 uur, Hamerenweg in Sint Annaparochie, 41-jarige bestuurder van een personenauto uit Oudebildtzijl, 385 ug/l, 3 uren; Zondag 03.15 uur, Grindweg in Wolvega, 22-jarige bestuurster van een personenauto uit Wolvega, 975 ug/l, 12 uren, rijbewijs ingevorderd, de verdachte slingerde behoorlijk;
Zondag 05.05 uur, Koekoeksleane in Berlikum, 27-jarige bestuurder van een personenauto uit Swifterbant, 335 ug/l, 2 uren;
Zondag 04.05 uur, Rijksweg A6 onder Joure, 35-jarige bestuurder van een personenauto uit Veendam, 555 ug/l, 6 uren;
Zondag 10.15 uur, Rijksweg A7 Oost onder Terwispel, 23-jarige bestuurder van een personenauto uit Den Oever, 315 ug/l, 2 uren, rijbewijs ingevorderd, de verdachte was tegen een lichtmast aangereden.
Naast de rijverboden en invorderingen wordt tegen deze bestuurders proces-verbaal ter zake het rijden onder invloed opgemaakt.