Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 189
Datum: 23 juni 2004

Inloopavonden 'haal meer uit uw erf' besluiten
Belvedere-project Boerenerven in het Terpengebied

Het Friese Terpengebied wordt gekenmerkt door de weidsheid van het landschap waarin de hoge boerenschuur zich in een opvallend silhouet aan de horizon aftekent. Niet alleen de schuur, maar het boerenerf als totaal speelt een prominente rol in het karakteristieke landschap van het Terpengebied. Ook in de toekomst blijven de boerenerven belangrijk voor het landschapsbeeld. De provincie Friesland nodigt alle eigenaren van (voormalige) boerenerven uit om mee te denken en te praten over de toekomst van het erf in het Friese landschap.

Vorig jaar juni is het Belvedereproject "Boerenerven in het Terpengebied" gestart. Landschapsbeheer Friesland en de provincie Fryslân zijn initiatiefnemers van dit project. Naast een eigen financiële inbreng hebben zij, in het kader van de Nota Belvedere, rijkssubsidie aangevraagd en gekregen voor de uitvoering van dit project. Advies- & ingenieursbureau DHV en Vestigia, archeologie en cultuurhistorie hebben dit project samen voor de provincie uitgevoerd. In de periode september-oktober 2003 zijn ongeveer 150 (voormalige) boerenerven bezocht om informatie te verzamelen over het erf en het omliggende landschap. Gekeken is bijvoorbeeld naar de beplanting direct rondom het erf, de tuininrichting en waterpartijen.

Nu, inmiddels een jaar later, is het project afgerond. De gegevens over de (voormalige) boerenerven waren een belangrijke basis voor het ontwikkelen van de visie "Toekomst voor Boerenerven". Al snel werd bevestigd dat het boerenerf zeer beeldbepalend is voor het Friese Terpengebied. Vervolgens is gekeken op welke manier het boerenerf ook in de toekomst deze belangrijke rol kan blijven vervullen, zonder mogelijke economische of functionele veranderingen uit het oog te verliezen. Dit heeft alles te maken met de inrichting van het boerenerf. Een standaardinrichting bestaat uiteraard niet; de visie doet daarom een aantal handreikingen en werkt dit uit in een aantal voorbeelden.

Ter afsluiting van het project zijn drie inloopavonden gepland op de volgende data en locaties: 5 juli 2004, 20.00 - 22.00 uur, It Dielshûs te Wommels ('t Bosk 41) 6 juli 2004, 20.00 - 22.00 uur, Bibliotheek Franeker (St. Martiniplantsoen 41) 8 juli 2004, 20.00 - 22.00 uur, Bibliotheek Dokkum (Brokmui 62)

Het motto van de avonden is "Haal meer uit uw erf!". Op deze avonden wordt u een beeld gegeven van wat er in de visie staat, maar vooral wat u ermee kan. In samenwerking met Landschapsbeheer Friesland is een aantal voorbeelden uit de praktijk voorbereid om met u de mogelijkheden op uw erf te verkennen. Wij willen u op deze avond inspiratie bieden die u mee kan nemen naar uw dagelijkse beheer van uw erf en op die manier bij te dragen aan de zorg voor het typerende landschap van het Friese Terpengebied.

Meer informatie:
Harriët Walinga, 033 4682838, harriet.walinga@dhv.nl Marije Schuurman, 033 4682827, marije.schuurman@dhv.nl N 35


---- --