Stadsdeel Amsterdam-Noord

Amsterdam-Noord krijgt extra veerverbinding

PONT VAN CENTRAAL STATION NAAR NDSM-WERF

Op maandag 5 juli a.s. start een veerverbinding tussen het Centraal Station en de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. In aanwezigheid van stadsdeelvoorzitter Joke Peppels en Els Iping, wethouder Bouwen en Wonen van het stadsdeel Centrum maakt de pont tussen CS en de NDSM-werf zijn eerste vaart. Met het veer wordt dit deel van de Noordelijke IJ-oever goed bereikbaar. Bovendien betekent het een verbetering van de fiets- en voetgangersverbinding tussen de westelijk gelegen buurten van Amsterdam-Noord - Tuindorp Oostzaan, Molenwijk - en de binnenstad.

De pont vaart dagelijks elk halfuur van het CS naar de NDSM-werf en meert aan op een centrale plek in het gebied, hoek Van Riemsdijkweg / Ondinaweg. De pont is gratis en alleen toegankelijk voor voetgangers en (brom)fietsers en heeft een capaciteit van 120 personen.

De NDSM-werf, het voormalige scheepsbouwterrein, wordt de komende jaren een levendig stuk stad. De pont komt tegemoet aan de vraag van een groeiend aantal bezoekers en mensen die hier wonen en werken. Recent zijn de eerste wooncabins voor studenten op de werf geplaatst. Met de start van het komend studiejaar wonen de eerste 77 studenten op de werf. Vanaf het najaar volgen nog eens 303 wooncabins. Kinetisch Noord, de grootste broedplaats voor kunstenaars en ondernemers in Amsterdam werkt in de NDSM-loods aan diverse projecten: er komen onder meer ateliers en werkruimtes en na de zomer een skate-park.

Vanaf 6 juli vindt voor de twaalfde keer het Over het IJ-festival hier plaats. De werf verandert dan in een decor voor theater, muziek, dans en beeldende kunst. De bezoekers van het festival kunnen dit keer ook terecht in De Baanderij. Deze voormalige kantine van de NDSM is gerenoveerd en vormt het hart tijdens het festival. Daarna is het de bedoeling dat De Baanderij een tweede leven krijgt als Kantine Noord: een ontmoetingsplek om te eten en drinken. Maar ook een plek voor kunst, cultuur en met een podium voor debat en manifestaties.

De pont vaart gratis elk halfuur. De pont vaart maandag t/m donderdag van 07:0024:00 uur, vrijdag van 07:0001:00 uur, zaterdag van 09:3001:00 en op zon- en feestdagen van 09:30-24:00.

Voor vragen over vertrektijden en lijnvoering: Klantenservice GVB, tel. 0900-8011.