KPMG


Vertrouwen in vermogensbeheerders vertoont nog geen herstel

5 juli 2004

Vermogensbeheerders slagen er wereldwijd nog niet in het vertrouwen van beleggers terug te winnen en hun manier van werken zodanig te wijzigen dat zij voor hun klanten en zichzelf het optimale resultaat behalen.

Hoewel veel bedrijven als gevolg van de tegenvallende markt van de afgelopen jaren en de slechte beleggingsresultaten een nieuwe koers zijn ingeslagen om hun prestaties te verbeteren, valt het veel bedrijven zwaar de nieuwe koers daadwerkelijk handen en voeten te geven. Een meerderheid van de bedrijven zoekt het verbeteren van de winstgevendheid met name in het reduceren van de kosten en het aanbrengen van veranderingen in het productaanbod. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van KPMG en Create onder driehonderd vermogensbeheerders in 29 landen, waaronder Nederland. Gezamenlijk beheren de bedrijven zo'n 25 biljoen euro. Uit het onderzoek blijkt dat de winstgevendheid bij de vermogensbeheerders de laatste twaalf maanden sterk is verbeterd. Dit komt met name doordat aanzienlijke kostenreductieprogramma's zijn doorgevoerd. Vooral in de Verenigde Staten blijken de kosten sterk teruggebracht te zijn. Gemiddeld wisten Amerikaanse vermogenbeheerders de kosten met 20% terug te brengen. In Europa werden de kosten met gemiddeld 18% verminderd en in Azië met 12%. De overgang naar hoogrentende obligaties, hedge funds en producten met een gegarandeerde opbrengst zorgden voor hogere marges en rendementsverbeteringen.

Volgens Martijn Huiskers, partner bij KPMGs Financial Services, blijkt het besef doorgedrongen dat de sector op een keerpunt is aangekomen. Huiskers: Na de dramatische resultaten van de afgelopen jaren en de publieke boetedoening vorig jaar, zien de bedrijven dat het echt anders moet. De bedrijven blijken zich hierbij vooral te richten op enerzijds de kernvaardigheden en anderzijds op het aangaan van externe samenwerkingsverbanden. Het laatste uit zich met name in het outsourcen van back office-functies en het sluiten van overeenkomsten met bedrijven die gespecialiseerd zijn in een bepaald product. Dit soort allianties betekent dat de noodzakelijke consolidatie in de sector gerealiseerd wordt. Daarnaast zorgen fusies en overnames voor een verdere consolidatie. Daarbij ligt de aandacht met name op het vergaren van vaardigheden en veel minder op schaalgrootte en marktpositie. Door de vaak hoge overnameprijzen ruimen vooral kleinere spelers hierdoor het veld.

Volgens Huiskers hebben de vermogensbeheerders het lek echter nog niet boven en is een verdere herstructurering in de sector noodzakelijk. Huiskers: Na de recente schandalen in de Verenigde Staten, verkeerd belegde pensioengelden in Groot-Brittannië en de koersdalingen van de afgelopen periode heerst er wereldwijd nog altijd algehele nervositeit bij beleggers. Ook in Nederland heeft het recente AFM-onderzoek bij beleggingsinstellingen de markt niet onberoerd gelaten. Een verdere shake-out en daarmee meer rendement en een hogere productiviteit zijn dan ook noodzakelijk om het vertrouwen terug te winnen. We hebben echter ervaren dat fuseren niet altijd de oplossing is. Integratie is veelal een moeilijk traject. Daarom zullen veel vermogensbeheerders door de markt gedwongen worden hun business model te optimaliseren en kosten variabel te maken. Bovendien zullen zij creatiever moeten worden met hun productaanbod teneinde de inkomsten te verhogen.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039