Nederlandse Spoorwegen Persinformatie

Utrecht, 21 juni 2004

Heerlijk reizen met de trein deze zomer

Extra service en korting in zomervakantie

Snel naar zeestrand of stadstrand, lekker met de fiets er op uit, dat kan deze zomer weer makkelijk, comfortabel en voordelig met de trein. Voor strandgangers rijden extra treinen naar Zandvoort en Hoek van Holland. Voor de fietsliefhebbers rijden in de meeste intercity's tussen Haarlem en Heerlen/Maastricht speciale fietsrijtuigen mee. In juli en augustus mag men bovendien met 40% voordeelurenkorting ook voor 09.00 uur met de trein mee. En met de Zomertoer kan men extra voordelig drie dagen onbeperkt door heel Nederland reizen. Nieuw is het Zomertoer arrangement. Bovendien maakt iedereen met zijn treinkaartje kans op één van miljoen prijzen in een speciale zomeractie.

Strandtreinen
Lekker weer, snel naar zee, pak dan de strandtrein naar Hoek van Holland of Zandvoort. Vanaf Rotterdam Centraal rijdt tot en met 31 oktober tussen 09.00 en 21.00 uur elk half uur een strandtrein naar station Hoek van Holland Strand. Naar Zandvoort rijden er vanaf Amsterdam Centraal het hele jaar door 2 treinen per uur met een overstap in Haarlem. Tot en met 5 september rijden er bovendien extra strandtreinen die 2 keer per uur rechtstreeks doorrijden naar Zandvoort. De reistijd vanaf Amsterdam centraal is met ca. 30 minuten al beduidend minder dan de gemiddelde filetijd op mooie zomerdagen. Bovendien rijden er deze zomer speciale pendelbussen van het station in Zandvoort naar de Kop van de Zeeweg in Bloemendaal en weer terug. De bus is alleen toegankelijk voor treinreizigers, die kunnen op vertoon van hun treinkaartje voor ¤1 een kaartje kopen voor een rit met de bus. Per trein zijn ook veel zogenoemde stadstranden goed bereikbaar. De stadstranden in Utrecht, Amsterdam (NEMO), Rotterdam en Amersfoort liggen zelfs op loopafstand van het station.

Fietsrijtuigen
Met de fiets er op uit deze zomer, kan ook wat verder van huis met de trein. In alle treinen van NS is ruimte voor een aantal fietsen (behalve op de Hofpleinlijn en de Zoetermeer Stadslijn). Het fietsgedeelte is herkenbaar aan de sticker op de buitenkant van de trein. Omdat in de zomer veel mensen met hun fiets naar Zuid-Limburg willen reizen breidt NS de capaciteit op het traject Haarlem Maastricht flink uit. In de meeste intercity's tussen Haarlem en Heerlen en tussen Haarlem en Maastricht zitten speciale fietsrijtuigen. Het fietsrijtuig heeft ruimte voor 30 fietsen en bevindt zich in de richting Maastricht achteraan de trein. Bij de terugreis naar Haarlem bevindt het rijtuig zich vooraan de trein.

Tips voor een dagje uit
Op de NS website www.ns.nl is vanaf 5 juli een nieuwe pagina met meer dan 1000 tips voor een dagje uit. Via een aantal simpele zoekcriteria vindt een ieder iets wat bij hem of haar past. Ook op de site leuke aanbiedingen voor treinreizigers, zoals kortingen op de toegang bij diverse musea.

40% korting/ Samenreiskorting
Houders van een Voordeel-urenkaart mogen in juli en augustus ook in de ochtendspits (vóór 09.00 uur) met 40% korting reizen. Dit geldt ook voor de Jaartrajectkaarthouders die buiten hun vaste traject willen reizen. Vaste klanten van NS kunnen in juli en augustus ook in de ochtendspits maximaal drie anderen meenemen met 40% Samenreiskorting. 60-plussers kunnen met hun vrije reisdagen in juli en augustus alle dagen van de week ook vóór 09.00 uur op pad.

Vakantiedienstregeling
In de zomer reizen veel minder mensen, met name forensen, met de trein. Daarom gaat vanaf 12 juli tot en met 20 augustus de vakantiedienstregeling weer in. Deze dienstregeling is verwerkt in alle reisinformatiemiddelen zoals Planner Plus (op www.ns.nl), het Spoorboekje en de vertrekstaten.

Zomertoer
In juli en augustus voor een prikkie drie dagen binnen tien dagen onbeperkt reizen door Nederland (2e klas). Dat kan met de NS Zomertoer voor slechts ¤49 voor één persoon en voor slechts ¤69 voor twee personen. Er is ook de NS Zomertoer Plus waarmee men ook van bus, trein en metro gebruik kan maken . ¤59,50 voor één persoon en ¤84 voor twee personen. De NS Zomertoer (Plus) is ook verkrijgbaar bij Albert Heijn en Postkantoren.

Nieuw dit jaar is het Zomertoer arrangement. Dit arrangement bestaat uit een NS Zomertoer Plus en 2 overnachtingen inclusief ontbijtbuffet in een uitstekend 3 of 4 sterren hotel. Er kan gekozen worden uit 13 hotels door het hele land waarbij de 2 nachten in één of in twee verschillende hotels doorgebracht kunnen worden. Een Zomertoer arrangement kost maar ¤115 per persoon o.b.v. een twee persoonskamer en NS Zomertoer Plus voor twee personen. Op www.nstravel.nl staan vanaf 1 juli alle hotels die meedoen en kan men direct boeken. Telefonisch boeken kan via NS Travel 030 297 72 40.

Speciale zomeractie
Reizigers moeten deze zomer hun treinkaartje goed bewaren. Dankzij een bijzondere zomeractie maken NS-klanten met hun treinkaartje kans op één van de miljoen prijzen. Wie op www.ns.nl het nummer van zijn treinkaartje intikt, krijgt een speciaal persoonlijk geluksnummer toegewezen. Met dat nummer zijn vele dag- en weekprijzen te winnen, variërend van een kopje koffie tot en met NS Jaarkaarten en een 5-daagse reis naar Schotland. De hoofdprijs is een reis met de Trans-Siberië Express. Deze zomeractie loopt van 5 juli tot en met 12 september.

Noot aan de redactie: voor meer informatie NS Persvoorlichting 030 235 70 70

NS
NS speelt een belangrijke rol in de mobiliteit van Nederland. De onderneming stelt zich ten doel reizigers veilig, op tijd en comfortabel te vervoeren via aantrekkelijke stations. NS is de grootste reizigersvervoerder op het spoor. Hoofddoelstellingen van het beleid zijn: op tijd rijden, informatie verstrekken en service verlenen, bijdragen aan de sociale veiligheid, voldoende vervoerscapaciteit creëren en zorgen voor schone treinen en stations. NS verzorgt dagelijks het vervoer van meer dan 1 miljoen reizigers en beheert 387 stations. Bij het bedrijf werken bijna 25.000 mensen. Het Nederlandse spoorwegnet is niet in handen van NS. Sinds 1995 is het beheer van de rails, seinen, bovenleiding, etc. door het ministerie van Verkeer en Waterstaat toegewezen aan ProRail. De Inspectie Verkeer en Waterstaat, divisie Rail ziet toe op de spoorwegveiligheid in Nederland.