Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-103

Den Haag, 30 juni 2004

Minister Zalm presenteert Nederlandse prioriteiten tijdens Ecofin- vergadering

Op 5 juli zal minister Zalm de eerste vergadering van de Ecofin voorzitten na de start van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Tijdens de vergadering zal hij de prioriteiten gedurende het komende half jaar presenteren aan zijn Europese collega's. Verder zullen onder meer de zogenaamde convergentieprogramma's van de nieuwe EU-lidstaten worden besproken en zal de budgettaire situatie van Italië en Griekenland besproken worden.

Voorafgaand aan de Ecofin-vergadering zal een Eurogroep-vergadering plaatsvinden. In de Eurogroep zitten de ministers van Financiën van de landen die de euro hebben ingevoerd. Ook de Europese Commissaris voor Ecofin aangelegenheden en de president van de Europese Centrale Bank nemen deel aan deze vergaderingen. Gesproken zal worden over het functioneren van de Eurogroep naar aanleiding van de breed levende wens om in de Eurogroep meer te focussen op het vinden van oplossingen voor gezamenlijke problemen. Verder zal de Europese Commissie de gelegenheid krijgen het Public Finance Report toe te lichten waarin zij onlangs haar eerste ideeën over een betere coördinatie van het economisch en budgettaire beleid van EU-lidstaten heeft gepresenteerd.

Tijdens de Ecofin-vergadering, waaraan de ministers van alle 25 EU-lidstaten deelnemen, zal minister Zalm zijn prioriteiten gedurende het Nederlandse voorzitterschap presenteren. Daarbij gaat het onder andere om het reduceren van administratieve lasten op Europees vlak, het voorbereiden van de discussie over de Financiële Perspectieven (Europese meerjarenbegroting) en maatregelen tegen de financiering van terrorisme.

Vervolgens zal de Ecofin de convergentieprogramma's van de nieuwe lidstaten bespreken en een Raadsopinie daarover aannemen. In convergentieprogramma's geven lidstaten aan welke maatregelen zij nemen om uiteindelijk te kunnen voldoen aan de budgettaire eisen die Verdrag en Stabiliteits- en groeipact stellen en die ook van belang zijn voor deelname aan de Economische en Monetaire Unie. Tevens zal gesproken en besloten worden over de vaststelling van het bestaan van een buitensporig tekort in de nieuwe lidstaten, conform de regels van het Verdrag en het Stabiliteits- en Groeipact.

Ook zullen de ministers de budgettaire situatie in Italië en Griekenland bespreken en een besluit nemen over een eventuele 'early warning' voor Italië in het kader van het Pact. Voor Griekenland wordt een besluit genomen over het bestaan van een buitensporig tekort en de Raadsaanbevelingen om dit tekort te corrigeren.

Vervolgens zal de Commissie de stand van zaken aangeven ten aanzien van de International Accounting Standards. Met name de waardering van financiële instrumenten (IAS 39) zal aan de orde komen.

Ten slotte zal Gijs de Vries, EU-coördinator voor terrorismebestrijding, een presentatie geven over zijn activiteiten en de voortgang sinds zijn aanstelling in het voorjaar van 2004. Er zal met name gesproken worden over de rol die de Ecofin kan spelen bij de bestrijding van terrorisme en over hoe een grotere effectiviteit bij die bestrijding kan worden bereikt.