Universiteit van Amsterdam

UvA levert eerste ICT-masters af

Nieuwe wetenschappelijke ICT-opleiding, ook voor hbo-studenten.

Op 5 juli worden bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) de eerste 12 bullen uitgereikt voor de nieuwe wetenschappelijk masteropleiding Software Engineering. De opleiding, die in een samenwerkingsverband tussen UvA en Hogeschool van Amsterdam (HvA) vorig jaar ontwikkeld is, biedt ict-studenten de mogelijkheid aansluitend aan hun bachelordiploma zich de nieuwste wetenschappelijke inzichten eigen te maken op het gebied van architectuur, evolutie, constructie en testen van software. Geselecteerde studenten van de HvA konden in hun opleiding voorsorteren voor deze wetenschappelijke masteropleiding. De ict-masters geven de ict-beroepspraktijk in Nederland een nieuwe impuls vanuit de wetenschap. Bovendien wordt ingespeeld op nieuwe werkgelegenheid in de ict-branche door toenemende globalisering en outsourcing .

Outsourcing

Een nieuwe trend in de ict-wereld is de toenemende outsourcing van werk naar lage-lonenlanden als India en China. Outsourcing schept echter ook nieuwe, hoogwaardige werkgelegenheid in Nederland. Projecten moeten worden overgedragen, en de producten vervolgens weer ingepast in de organisatie van de opdrachtgever in Nederland. Dit vergt expertise op het gebied van analyse, organisatie en kwaliteitsbeoordeling die op dit moment schaars is. De masteropleiding Software Engineering biedt deze extra kwalificaties.

Meer nieuwe ict-masters in september

Begin september zullen 20 studenten hun bul ontvangen van een andere nieuwe wetenschappelijk beroepsgerichte masteropleiding: Systeem-en netwerkbeheer. Deze opleiding is eveneens in het samenwerkingsverband UvA-HvA ontwikkeld. Het is een innovatieve, voor Nederland unieke opleiding (alleen in Oslo wordt een dergelijk programma aangeboden) die een wetenschappelijke, niet productspecifieke benadering van systeem- en en netwerkbeheer biedt aan ict-studenten. Van de 20 masterstudenten is de helft gestart na een voorsorteerprogramma tijdens hun studie aan de HvA.

UvA-HvA samenwerking

UvA en HvA werken intensief samen om studenten hun talenten maximaal te laten ontwikkelen. Doorstroom naar wetenschappelijke masters die in het verlengde liggen van HvA-opleidingen wordt vergemakkelijkt door aanvullende programma s te integreren in de HvA-bacheloropleidingen. In de nabije toekomst gebeurt dit bij studies o het gebied van rechten, onderwijs en opvoeding, economie en bedrijfskunde, en gezondheid. Ook een overstap van een universitaire studie naar het hbo wordt gemakkelijker.