TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 30-06-2004

Televisie
ZOOVENIRS
Uitzending vanaf maandag 5 juli
Nederland 2 - 17.25 uur

ZOOVENIRS OVER MOEDERIJSBEREN EN SPIERWITTE TIJGERS

Hartje zomer, als veel mensen een bezoek brengen aan een dierentuin, start de TROS met een nieuwe zesdelige serie ZOOVENIRS. In de eerste aflevering op maandag 5 juli wordt een bezoek gebracht aan Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

Twee moederijsberen, Huggies en Vera, beleven een spannende dag want zij komen vandaag voor het eerst, na langere tijd gescheiden te zijn geweest, samen met hun jong in één verbijf. De verzorgers zijn een beetje zenuwachtig want het is nog nooit eerder voorgekomen dat een dierentuin twee jongere ijsberen tegelijk had van verschillende moeders. Hoe zullen de dieren op elkaar reageren en hoe beschermend zullen de beide moederdieren ten opzichte van hun jong zijn? IJsbeermoeder Huggies kreeg een paar jaar geleden in het Zweedse Kolmarden dochter Freedom. Negen jaar eerder was ze al in Rhenen terechtgekomen nadat Russchische wetenschappers haar in het poolgebied moederziel alleen op een ijsschots zagen ronddobberen. Enige tijd later verhuisde Huggies vanwege het Europese fokprogramma van Rhenen naar Zweden. Onlangs reisden moeder Huggies en dochter Freedom samen van Zweden naar Rhenen. IJsbeer Vera beviel een jaar geleden van zoon Rocky. Een bijzondere gebeurtenis want het was inmiddels dertig jaar geleden dat in een dierenpark een ijsbeerbaby werd geboren.

Verder aandacht voor twee bijzondere tijgers uit een Spaanse dierentuin. Door een speling van de natuur zijn beide dieren spierwit met zwarte strepen. Met zo'n vacht is overleven in het wild kansloos. In Ouwehands hoeven ze zich hier geen zorgen over te maken en kunnen in alle rust en veiligheid hun nieuwe omgeving gaan verkennen...




TROS