Politie Gelderland-Midden

West Veluwe-Vallei

---

Ede - Edenaar opgepakt na inbraak

Publicatiedatum: 05-07-2004

De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op het Bevrijdingsplein in Ede een 26-jarige man uit die plaats aangehouden op verdenking van zijn betrokkenheid bij een bedrijfsinbraak. Surveillerende agenten hoorden even voor twee uur 's nachts breekgeluiden bij een bedrijfspand aan de Arnhemseweg. Bij een nader onderzoek troffen zij de 26-jarige Edenaar binnen in het pand aan. Er bleek bovendien braakschade te zijn aan een van de toegangen. De agenten sommeerden de Edenaar naar buiten te komen waarna hij werd aangehouden. Een tweede nog onbekende verdachte had weten te ontkomen. Bij het pand werd tevens een bromfiets aangetroffen die van diefstal afkomstig bleek. De verdachte Edenaar is voor onderzoek ingesloten.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Stroe - auto over de kop: inzittenden ongedeerd
Publicatiedatum: 05-07-2004

Bij een verkeersongeval op de autosnelweg A-1 bij Stroe is maandagochtend een auto over de kop geslagen. De beide inzittenden bleven ongedeerd. Het ongeval deed zich omstreeks vier uur voor op het traject tussen Apeldoorn en Stroe. Een 38-jarige automobilist uit het Duitse Potsdam kwam door nog onbekende oorzaak met zijn wagen in de middenberm terecht. Als gevolg daarvan verloor de bestuurder de macht over het stuur waarna de wagen over de kop sloeg en zwaar beschadigd tot stilstand kwam. De bestuurder en zijn passagier, een 25-jarige man uit het Duitse Borkherzen, kwamen met de schrik vrij. De passagier had alleen wat schaafwonden opgelopen maar hoefde zich niet onder doktersbehandeling te stellen. De auto van de Duitser moest worden afgesleept. Van drankgebruik bij de bestuurder is niet gebleken.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Nijkerk - mishandeling vriendin in winkel:150 euro boete
Publicatiedatum: 05-07-2004

Een schikking van 150 euro boete of voor de rechter verschijnen. Dat kreeg een 34-jarige verdachte uit Hoevelaken onlangs van justitie te horen. De Hoevelaker zou tijdens de Boerenmaandag in april van dit jaar zijn 37-jarige vriendin, in bijzijn van hun 9-jarige zoon, mishandeld hebben in een Nijkerkse winkel. Een verkoopster, die de ruzie wilde beëindigen, zou dit hebben moeten bekopen met enkele klappen.

De Hoevelaker en zijn vriendin kregen die namiddag ruzie over problemen van relationele aard. De ruzie liep daarbij zo hoog op dat de Hoevelaker zijn vriendin, terwijl ze in een winkel waren om speelgoed te kopen voor hun zoontje, omver duwde en schopte en sloeg. Een toesnellende verkoopster kreeg ook een klap toen de bij het handgemeen ingreep. De beide slachtoffers deden later aangifte en de Hoevelaker moest in het politiebureau verschijnen voor het afleggen van een verklaring.

Inmiddels had de verdachte spijt betuigd tegenover zijn vriendin. Een ook de verkoopster had hij, aldus zijn zeggen, een brief geschreven waarin hij zijn spijt betuigde. De vriendin had intussen haar aangifte ingetrokken; zij wilde immers verder met haar vriend. Bleef alleen de mishandeling van de verkoopster over, die de Hoevelaker ruiterlijk toegaf. Justitie besloot een boete op te leggen, waarmee de verdachte verdere vervolging kon ontlopen.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Nijkerk - diefstal uit wraak

Publicatiedatum: 05-07-2004

Wraak zou het motief zijn geweest voor de diefstal van een mobiele telefoon door een 15-jarige verdachte uit Nijkerk. De jongen, verblijvend in een woongroep in Nijkerk, zou de diefstal eind maart van dit jaar hebben gepleegd maar liep uiteindelijk tegen de lamp.

Een 13-jarige meisje, eveneens deel uitmakend van de woongroep, deed eind maart aangifte nadat ze haar mobiele telefoon miste. Onderzoek deed het vermoeden rijzen dat de diefstal in eigen gelederen gezocht moesten worden. Het spoor leidde naar de 15-jarige verdachte, nadat de ouders van de jongen een telefoon tussen zijn spullen aantroffen waarover de jongen geen redelijke verklaring kon afleggen. De jongen werd vervolgens door de politie aan de tand gevoeld en bekende de diefstal. Hij zou het met het meisje niet goed hebben kunnen vinden en besloot dat ze maar eens een lesje moest hebben. De jongens moest de telefoon teruggeven en bovendien moest hij de schade vergoeden van een nieuw toestel, dat het slachtoffer inmiddels had aangeschaft. Justitie buigt zich nu verder over de zaak.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Nijkerk - boete na vernieling bij stoomgemaal

Publicatiedatum: 05-07-2004

De trap bij het stoomgemaal aan de Zeedijk was nog maar net vernieuwd of ze was al weer vernield. Een medewerker van het Waterschap Vallei en Eem ontdekte halverwege maart van dit jaar dat de trap beschadigd was. Ook zag hij dat enkele jongeren zich bij de trap ophielden op de dijk, nabij het gemaal. Zij zouden de stenen van de trap loswrikken en in het water gooien. Aan het verzoek de stenen weer uit het water te halen werd geen gehoor gegeven. Er werd aangifte gedaan bij de politie.

Aan de hand van het kenteken van de auto van de groep jongeren stelde de politie een onderzoek in. Dat leidde uiteindelijk naar een verdachte, een 20-jarige Nijkerker. Die bekende ook de stenen te hebben losgewrikt en in het water te hebben gegooid. `Stom', erkende hij in zijn verklaring, want er zou slechts uit balorigheid zijn gehandeld. De Nijkerkse verdachte moest het bekopen met een boete van 130, te vervangen door een dagvaarding wanneer er niet betaald wordt. De stenen trap bij het gemaal is overigens weggehaald: te vandalismegevoelig, aldus de aangever.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606