SOTHEBY'S
Press Release

OMZETGROEI VOOR SOTHEBY'S AMSTERDAM


- Groei van 20% ten opzicht van zelfde periode 2003
- Sotheby's vergroot marktaandeel in Nederland

Amsterdam, 5 juli 2004. Sotheby's Amsterdam maakt met genoegen bekend dat de omzet over de eerste zes maanden van 2004 EUR 25,5 miljoen bedraagt, hetgeen een omzetstijging van 20% betekent ten opzichte van het eerste half jaar van 2003 (EUR 21,3 miljoen).

Patrick van Maris van Dijk, Managing Director Sotheby's Amsterdam en Senior Director Sotheby's Europa verklaart: "Wij zijn bijzonder ingenomen met de behaalde resultaten. De strategie om kleinere, maar kwalitatief hoogwaardige veilingen met topstukken uit particulier bezit samen te stellen, is zonder meer succesvol te noemen. Met de totale veilingomzet van EUR 25,5 miljoen voor het eerste half jaar liggen wij op koers. Sotheby's heeft een veelbelovend najaar voor de boeg. We zijn vol vertrouwen dat het doel van EUR 50 miljoen voor geheel 2004 gehaald kan worden. Sotheby's continueert haar marktleiderschap in Nederland."

HOOGTEPUNTEN EERSTE HELFT 2004

De veiling van 19de Eeuwse Europese Schilderijen op 20 april behaalde een totaalopbrengst van EUR 5,3 miljoen. De markt toonde vertrouwen en stabiliteit. De "Midinettes op de Place Vendôme" door Isaac Israels verdubbelde de richtprijs tot EUR 451.400, een veilingrecord voor deze meester. Een Boslandschap door B.C. Koekkoek bracht EUR 402.600 op. Andere nieuwe veilingrecords werden gevestigd voor werken van Akkeringa, Soonius, Fesser en Hamburger.

De veiling "Graf von Galen Collection" op 5 mei, waarin kunst en antiek van de grafelijke familie von Galen uit kasteel Assen, resulteerde in een indrukwekkend totaal van EUR 1,2 miljoen, een verdubbeling van de verwachtingen. Topstuk van de veiling was het ruiterportret van "Bommen Berend", bijnaam van de 17de eeuwse Prins-Bisschop Christoph Bernhard von Galen. Het portret, geschilderd door zijn tijdgenoot Wolfgang Heimbach, bracht EUR 164.700 op (acht keer de schatting). Een mooi Stilleven met vruchten door Willem van Aelst uit 1665, was goed voor EUR 122.000.

De veiling van de belangrijke Unicorno Collectie op woensdag 19 mei 2004 bij Sotheby's, was een unieke gelegenheid waarbij veel liefhebbers van tekeningen uit binnen- en buitenland aanwezig waren. De tekeningencollectie van het Nederlandse echtpaar Saam Nijstad en Lily Nijstad-Einhorn bracht EUR 2,9 miljoen op. Nieuwe veilingrecords werden gevestigd voor tekeningen van Herman Henstenburgh, Vanitas (EUR 195.200), Josephus Augustus Knip, Tempel van Minerva Medici Rome (EUR 134.200), Paulus Constantijn La Fargue en Aert Schouman (Bergamot plant, gekocht door het Rijksmuseum Amsterdam).

Het totaal voor de zeer succesvolle veiling van Schilderijen van Oude Meesters op 18 mei bedroeg EUR 2,1 miljoen. Een groot aantal werken werd ver boven de schatting verkocht. Het top lot, Portret van een man door Willem van Mieris, bracht EUR 402.600 op, ruim acht keer de richtprijs en een veilingrecord voor de kunstenaar. Een klein ovaal mannenportret, eveneens door Willem van Mieris, was goed voor EUR 183.700, negen maal de richtprijs.

De veiling van Moderne en Hedendaagse Kunst op 27 mei was goed voor een totaal van EUR 2,9 miljoen. De pastel "Vrouwen in een boudoir" door Leo Gestel verraste met een opbrengst van EUR 170.800. Voor het werk Schilderij door Daan van Golden werd EUR 146.400 betaald, zeven maal de schatting en een veilingrecord voor deze kunstenaar. Andere veilingrecords werden gevestigd voor werk van Albert Saverijs, Arthur Sproncken, Walasse Ting en Willem Hussem.

VOORUITZICHTEN TWEEDE HELFT 2004

Ook in de tweede helft van 2004 zal Sotheby's Amsterdam weer een aantal belangrijke collecties aanbieden.

Op 7 en 8 september komt onder de titel 'Saksen-Coburg-Gotha en andere Europese Huizen' kunst en antiek afkomstig van deze en andere koninklijke en adellijke families onder de hamer. De veiling biedt een unieke gelegenheid om kunstvoorwerpen, schilderijen, meubelen, keramiek, glaswerk, zilver, klokken en objets-de-vertu afkomstig uit het bezit van koninklijke en adellijke families uit onder meer Duitsland, Oostenrijk en Rusland te verwerven. Veel kunstvoorwerpen waren generaties lang weggeborgen op kastelen en burchten en zijn nooit eerder op de markt geweest.

De Collectie Boudewijn Büch: 'Schatkamer van een Wereldreiziger' wordt op 22 september aangeboden.
Schrijver, televisiepersoonlijkheid en verzamelaar Boudewijn Büch had een brede belangstelling en verzamelde onder meer landkaarten en topografische grafiek, wetenschappelijke instrumenten, mineralen, opgezette vogels en vlinders, meubelen, muziek, hedendaagse kunst en talloze memorabilia gerelateerd aan beroemde personen. Voorafgaand aan de veiling vindt bij Sotheby's - geheel in de lijn van Büch - de eerste "kijknacht" ooit plaats.

Op 12 oktober veilt Sotheby's Amsterdam, onder de titel '250 jaar Wedgwood', porselein en aardewerk van het Van der Werf Wedgwood Museum in Zuidwolde. De collectie geeft een overzicht van de producten van de beroemde Britse aardewerkfabrikant Wedgwood.

In de veiling van 19de Eeuwse Schilderijen op 19 oktober komen acht Romantische werken uit de Collectie Rademakers aan bod. De collectie 19de eeuwse schilderijen, met veel passie verzameld door auteur, televisiemaker en verzamelaar Jef Rademakers, kan als een van de belangrijkste van de Benelux beschouwd worden.

Op 16 november veilt Sotheby's schilderijen, meubelen en kunstvoorwerpen afkomstig uit verschillende Europese particuliere collecties. De veiling omvat onder meer 19de eeuwse schilderijen, Duitse en Franse 18de en 19de eeuwse bureaus, kasten en commodes, spiegels, tapisserieën, bronzen, antieke houten sculpturen en andere kunstvoorwerpen.

Over Sotheby's Amsterdam
Sotheby's Amsterdam is het belangrijkste veilingcentrum in noordwest Europa van het internationale veilinghuis Sotheby's, en richt zich naast Nederland steeds meer op Duitsland, België en Scandinavië. Sinds 1999 is Sotheby's gevestigd aan de Zuidas van Amsterdam. De verhuizing naar dit speciaal voor het veilinghuis ontworpen pand met vier veilingzalen is van groot belang geweest voor de huidige groei. Met ruim 5.000 vierkante meter vloeroppervlak
- tweemaal die van het vorige pand in het centrum van Amsterdam - biedt De Boelelaan 30, Sotheby's de gelegenheid om vele nieuwe activiteiten te ontplooien. De vier grote zalen bieden niet alleen ruimte aan veilingen, maar ook aan andere activiteiten als tentoonstellingen, lezingen, diners en bedrijfspresentaties, terwijl symposia en concerten tevens tot de mogelijkheden behoren. Ook de aanwezigheid van brasserie The Café en de bookshop met kunstboeken blijken een aantrekkelijke formule, die voor nog steeds groeiend aantal bezoekers zorgt.
In 2002 introduceerde Sotheby's met haar "New Collectors" een platform voor jonge mensen met belangstelling voor kunst en antiek. Het op maat gesneden programma dat hen op originele wijze bekend maakt met de verschillende disciplines op het gebied van kunst en antiek en het veilingwezen, bleek een schot in de roos. Ruim 900 jonge en enthousiaste kunstliefhebbers maakten al gebruik van de mogelijkheid lid te worden van Sotheby's New Collectors.

Voor verder inlichtingen:

Diana Ridderikhoff

Press Office & Marketing
Sotheby's Amsterdam
De Boelelaan 30, 1083 HJ Amsterdam
T +31 20-550 2205 F +31 20-550 2310
E: diana.ridderikhoff@sothebys.com