Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

BEM! tevreden over medewerking van overheid en clubs rond EK

WOERDEN, 5 juli 2004 - De BEM! - het Bureau Eerlijke Mededinging - is tevreden over de medewerking van gemeenten en sportclubs bij het afgelopen EK. "Iedereen heeft volop van Oranje mogen en kunnen genieten," vertelt Antoon Rensen van de BEM! "De gemeenten hebben sportverenigingen op hun verantwoordelijkheden gewezen en die hebben de clubs ook genomen. Door de aandacht in de media heeft dit een discussie losgemaakt. Veel clubs realiseerden zich daardoor dat ze met een openbare voorstelling van een voetbalwedstrijd in het vaarwater kwamen van de reguliere horeca. Op een enkele vereniging na, is dat uiteindelijk heel keurig verlopen. We zijn dan ook zeer tevreden, net als over de halve finale plek van het Nederlands Elftal. Een geslaagd EK dus!"

Voor het EK had de BEM! een honderdtal meldingen gekregen van verontruste ondernemers. Diverse sportclubs adverteerden met openbare voorstellingen van voetbalwedstrijden. De BEM! heeft vervolgens de KNVB verzocht de clubs te wijzen op hun verantwoording en openbare uitzendingen te laten aan de horeca. Tenslotte valt een uitzending niet binnen de kerntaken van een sportvereniging, die nota bene gesubsidieerd, zonder betalend personeel, een stuk goedkoper drank kan aanbieden. Daarmee positioneerden clubs zich in een niet toegestane concurrerende positie.

"Veel clubs realiseerden zich dit pas, nadat het balletje via de media is gaan rollen. Voor Oranje de goede richting op, maar uiteindelijk ook voor de horeca," aldus Antoon Rensen. "Veel gemeenten wezen hun lokale sportclubs op de (on)mogelijkheden om wedstrijden uit te zenden voor leden en niet-leden. Terwijl ook sportbonden zich mengden in de discussie en de clubs wezen op wat wel mocht en vooral niet toegestaan was. Toch zijn er 100 meldingen bij de BEM! binnengekomen. Dat is meer dan bij voorgaande voetbaltoernooien, maar waarschijnlijk niet meer dan 20% van alle werkelijke gevallen. Niet alles wordt gemeld namelijk. Na onderzoek bleek dat circa 60 clubs uitzendingen organiseerden voor leden; dat is dus wel toegestaan. Van de overgebleven 40, hebben 35 sportverenigingen hun plannen gewijzigd. We hielden dus 5 clubs over die willens en wetens de wet hebben overtreden. Het is nu aan de gemeenten om daar hard tegen op te treden!"

Onder het motto "eerlijk spel, gelijke regels" blijft de BEM! zich ook na het EK op sportieve wijze inzetten voor eerlijke mededinging van horecagerelateerde instellingen en verenigingen.


---

Noot voor de redactie -