Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht, 05 juli 2004

MINBZ: NEDERLAND VERDUBBELT STEUN AAN DARFUR

Minister van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking roept haar EU-collega's op de noodhulp voor Sudan op korte termijn te verhogen. Nederland stelt zelf het voorbeeld door 10 miljoen euro extra te geven voor noodhulp aan de Sudanese regio Darfur. Met die oproep en toezegging reist Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne morgen naar de bijeenkomst van de Afrikaanse Unie in Addis Abeba. Zij zal daar gesprekken voeren met een groot aantal Afrikaanse leiders en met enkele Europese collega's. De actuele situatie in Darfur staat vanzelfsprekend hoog op de agenda.

De extra 10 miljoen euro voor noodhulp Sudan gaat naar World Food Program (3,5 miljoen), UNHCR (3,5 miljoen), Internationale Federatie Rode Kruis en Rode Halve Maan (1 miljoen), en voor met name water en sanitaire voorzieningen naar WHO (1 miljoen) en Unicef (1 miljoen).

Naast uitbreiding van de humanitaire hulpverlening, moet gewerkt worden aan het terugdringen van het geweld. Nederland zoekt in EU-verband naar mogelijkheden om in samenwerking met de VN, de Afrikaanse Unie en de Verenigde Staten de politieke druk op de Sudanese regering en de rebellen op te voeren. Dit alles gericht op het daadwerkelijk naleven van het eerder overeengekomen staakt-het-vuren.

Minister van Ardenne zal in Addis Abeba een ontmoeting hebben met VN-Secretaris Generaal Kofi Annan over zijn bevindingen opgedaan tijdens de VN-missie naar Darfur afgelopen week. Eind deze week spreekt Van Ardenne met Speciaal Vertegenwoordiger voor de VN in Sudan, Jan Pronk.

Nederland vraagt al sinds november 2003 aandacht voor de problemen in Darfur. Mede dankzij Nederlandse inspanningen tekenden dit voorjaar de strijdende partijen het bestand in Tsjaad. Helaas wordt dat nu niet nageleefd. Nederland heeft tot nog toe 10 miljoen euro noodhulp gegeven voor Darfur, daar komen nu nog eens 10 miljoen euro bij. Daarnaast stuurt Nederland twee waarnemers naar Sudan, die deel gaan uitmaken van de waarnemersmissie onder leiding van de Afrikaanse Unie.