Gemeente Dordrecht


Nagenoeg alle bedrijven voldoen aan Port Security

Bijna alle bedrijven in de Drechtsteden die moeten voldoen aan de veiligheids-eisen (Port Security) van de Europese Unie, hebben de toets goed doorstaan. Het Havenbedrijf Dordrecht heeft in totaal 20 bedrijven in Dordrecht, Zwijn-drecht, Alblasserdam en Papendrecht getoetst. Inmiddels hebben 17 bedrijven de bijbehorende verklaringen ontvangen. Bij drie bedrijven moeten nog enkele maatregelen worden genomen zodat ook zij voldoen.

De discussie rond beveiliging van havens en zeeschepen is ontstaan kort na elf sep-tember, de dag dat de VS werd getroffen door terreuraanslagen. Om de terreur te kunnen bestrijden zijn ook binnen de Europese Unie richtlijnen opgesteld, waaraan bedrijven en zeeschepen moeten voldoen.

Omdat de Havenbeveiligingswet nog niet door de Eerste Kamer is behandeld, heb-ben de zeventien bedrijven een voorlopige verklaring ontvangen (de zoge-naamde Declaration of Compliance) waarmee zij kunnen aantonen dat ze voldoen aan de nieuwe beveilingsvoorschriften van de overheid. Het gaat daarbij om het gehele bedrijfscomlpex, de toegangscontrole tot het complex, de achterland-verbindingen, etc. Zodra de Havenbeveiligingswet ook door de Eerste Kamer is aanvaard, krijgen de bedrijven het officiele certificaat.

Samenwerking
De toetsing van de bedrijven is verricht door het Havenbedrijf, in samenwerking met het Korps Landelijke Politiediensten, de Politie Zuid-Holland Zuid en de Douane. Zij hebben gecontroleerd of de bedrijven voldoen aan de bepalingen, die de overheid stelt in het kader van de zogenaamde ISPS Code (International Ship and Port Facility Security). Overigens was het Havenbedrijf Dordrecht, dat steeds vaker in opdracht van andere bedrijven / overheden werkt, ook betrokken bij de toetsing van de havens van Zwijndrecht, Alblasserdam, Papendrecht en Scheveningen.