Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


-

Directie Integratie Europa

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 5 juli 2004

Behandeld


- Pieter de Gooijer


Kenmerk


- DIE/318/04

Telefoon


- +31.70.348.6132


Blad


- 1/2

Fax


- +31.70.348.4086


Bijlage(n)


- - pieter-de.gooijer@minbuza.nl


Betreft


- Verslag Europese Raad, Brussel 29 juni 2004

Graag - bieden wijU hierbij- het verslag aan van de bijeenkomst van de Europese Raad welke op 29 juni 2004 in Brussel plaatsvond.- - - - -


- De Minister van Buitenlandse Zaken, De Staatssecretaris voor Europese Zaken,

Dr. B.R. Bot Mr. drs. A Nicolai

Verslag van bijeenkomst van de Europese Raad, Brussel 29 juni 2004

Op 29 juni 2004 kwam de Raad van de Europese Unie in Brussel bijeen, in de samenstelling van Staatshoofden en Regeringsleiders, om te besluiten over de aanwijzing van de Voorzitter van de op 1 november a.s. aantredende Europese Commissie en over de benoeming per 18 oktober a.s. van de Hoge Vertegenwoordiger voor het Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid, tevens Secretaris-Generaal van de Raad (HV/SGR) en van de Plaatsvervangend Secretaris-Generaal van de Raad (Plv SGR)

Als bekend, lukte het tijdens de ER op 17-18 juni jl. niet overeenstemming te bereiken over de opvolger van de huidige Voorzitter van de Commissie, Prodi. Des te verheugender is het dat nu kon worden vastgesteld dat de leden van de Europese Raad zich unaniem uitspraken voor de aanwijzing voor deze functie van de heer Jose Manuel Durao Barroso, de huidige Minister-President van Portugal. Evenzeer is het verheugend dat bij acclamatie kon worden besloten tot de herbenoeming van de heer Javier Solana tot HV/SGR en de heer Pierre de Boissieu tot Plv SGR. Ten aanzien van de beide laatsten is voorts afgesproken dat wanneer het "verdrag tot instelling van een Grondwet voor Europa" in werking treedt, de heer Solana de eerste Minister van Buitenlandse Zaken van de Unie wordt en de heer de Boissieu dan Solana opvolgt als SGR.

De documenten waarin de genoemde beslissingen en afspraken zijn verwoord, gaan hierbij.

Voorts is door de leden van de ER afgesproken dat dit najaar het Verdrag, zodra gereed, in Rome zal worden ondertekend. De datum, die met name afhangt van de snelheid waarmee alle opschonings- en correctiewerkzaamheden kunnen worden verricht en alle vertalingen in de officiële talen van de Unie kunnen worden gemaakt, zal worden bepaald door de RAZEB na overleg met Italië.

In de Europese Raad is opgemerkt dat de nationale goedkeuringsprocedures met betrekking tot het Verdrag (referenda en ratificaties) in de tijd vrij ver uiteen lijken te zullen liggen. Afgesproken is nader te bezien, in de RAZEB, of ­zonder af te doen aan de autonomie van lidstaten hun eigen procedures te volgen en data te bepalen- een zekere concertatie wenselijk zou worden geacht. In dit verband kondigde de Spaanse Minister-President aan dat in zijn land (ook) een referendum zal plaatsvinden, mogelijkerwijs nog dit jaar.

===