Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Tips voor de reis door Bulgarije

De ANWB heeft de afgelopen jaren tientallen klachten ontvangen van Nederlandse toeristen die door Bulgarije reizen. Deze moesten betalen voor verkeersovertredingen die de toeristen niet hadden gepleegd en voor het passeren van de grens. Door de Bulgaarse overheid zijn maatregelen genomen om deze praktijken tegen te gaan. De ANWB heeft de indruk dat het aantal incidenten aan het afnemen is.

Mocht een Nederlandse toerist menen dat hij onheus wordt behandeld, dan kan hij een aantal stappen nemen. Belangrijk is dat de klacht op schrift wordt gesteld, waarmee de kans op een bevredigende afhandeling groter wordt.

De ANWB geeft de reiziger door Bulgarije de volgende tips: a. Indien u overtuigd bent dat een (politie/douane)ambtenaar u een illegaal verzoek om betaling doet, probeer dan betaling te weigeren. b. Vraag om organisatie/dienstonderdeel/naam/nummer van de betreffende beambte.
c. Noteer de exacte omstandigheden en inhoud van het incident (plaats, tijdstip, datum, aard van het verzoek,
naam/nummer/organisatie/dienstonderdeelrang van de beambte, verloop van het incident).
d. Meld het incident telefonisch bij de relevante autoriteiten (zie onderstaande telefoonnummers). Stuur liefst een in het Engels geschreven beschrijving van het incident aan de ANWB, aldeling Internationale Relaties, postbus 93200, 2509 BA Den Haag of per e-mail epa@anwb.nl. De ANWB zorgt ervoor dat uw klacht tevens via het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken terecht komt bij de Bulgaarse autoriteiten. e. Indien het incident van zodanig ernstige aard mocht zijn dat u uw reis niet normaal kunt voortzetten en het hieronder genoemde hulptelefoonnummer van de Bulgaarse overheid geen uitkomst biedt, kunt u contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Sofia (15 Oborishte street, 1504 Sofia, Bulgarije, tel. +.359.2.81.60.300)

Telefoonnummers van de Bulgaarse overheid bij eventuele problemen zoals hierboven geschetst: (02) 982 33 08 of (02) 982 33 73 (deze telefoonnummers zijn bereikbaar van maandag to vrijdag van 8.30 uur tot 18.00 uur; voor assistentie en advies in het Engels en het Duits in het geval van problemen aan de grens) ; Er is bovendien een noodnummer alwaar 24 uur per dag wordt opgenomen, t.w. de dienstdoend douane-ambtenaar tel.nr. (02) 983.18.65. Sta erop met een Duits- of Engelstalige tolk te spreken.
Handige nummers voor andere problemen: noodnummer politie: 166; technische hulp voor autobestuurders bij pech onderweg: (02) 91 146. De afwijkende, lokale verkeersregels staan in het ANWB-handboek Europa.

Bovenstaande tips zijn tot stand gekomen na overleg met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.