LANDELIJKE CLIENTENRAAD


Arbeidsadviseur helpt werkzoekenden op weg

Vanaf 5 juli kunnen werkzoekenden bij speciale arbeidsadviseurs terecht met vragen over hun reïntegratie. De arbeidsadviseurs zijn te vinden in de Informatie- en Adviespunten arbeidsintegratie op elf locaties. Na advies van de Landelijke Cliëntenraad Suwi (LCR) heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten de arbeidsadviseurs in te voeren. Het initiatief is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met UWV, CWI en Divosa. Vandaag geeft minister De Geus van SZW in Gouda de aftrap in het bedrijfsverzamelgebouw (BVG), waarin CWI, UWV en de gemeentelijke sociale dienst gevestigd zijn.

Iedere werkzoekende en iedere cliënt die in opdracht van UWV, CWI of gemeente moet reïntegreren kan kosteloos een beroep doen op de arbeidsadviseur. De arbeidsadviseur stimuleert werkzoekenden de regie over hun reïntegratie in eigen hand te nemen. Het feit dat de arbeidsadviseurs onafhankelijk zijn verlaagt de drempel voor werkzoekenden om vragen te stellen over hun werk(hervatting).

Arbeidsadviseurs geven informatie over de juiste instanties die kunnen helpen bij het oplossen van problemen die een succesvolle reïntegratie in de weg staan. Zij ondersteunen daarnaast bij vragen over verantwoordelijkheden en mogelijkheden. De arbeidsadviseur kan ook informatie geven over het opstellen van een reïntegratieplan. De cliënt kan zich zo beter voorbereiden op het gesprek met de casemanager van UWV of de klantmanager van de gemeente over het reïntegratieplan. Inhoudelijke afspraken over het reïntegratietraject blijft de klant maken met de klantmanager of de casemanager.

Vanaf 5 juli zijn arbeidsadviseurs te vinden in de BVGs / CWIs in Gouda, Amsterdam Nieuw-West, Amsterdam Oost, Apeldoorn, Nijmegen, Hilversum, Sittard, Roosendaal, Utrecht Leidsche Rijn, s-Hertogenbosch en Huizen. In de loop van dit jaar wordt het aantal locaties verder uitgebreid tot zestig.

Noot voor de redactie,