D66


D66 Senaatsfractie tegen voorstel wet kinderopvang

De Eerste Kamerfracties van D66 stemt voorlopig niet in met het wetsvoorstel aangaande de kinderopvang, zoals deze vanavond wordt behandeld in de Eerste Kamer. D66 en OSF zijn van mening dat het huidige voorstel onvoldoende de kwaliteitseisen voor kinderopvang waarborgt, aldus D66-senator Gerard Schouw, mede namens de Onafhankelijke Senaatsfractie. Eerder stemde D66 in de Tweede Kamer reeds tegen het wetsvoorstel.

De D66-senator heeft grote problemen met het in het voorstel ontbreken van, de in de ogen van D66/OSF, broodnodige wettelijke kwaliteitseisen. Te zwaar wordt geleund op het principe van zelfregulering door de kinderopvangbranche. Hoewel voorstander van marktwerking, heeft Schouw op dit punt twijfels aangezien de sector verdeeld is. Zelfregulering is op zichzelf prima, maar zoals het er nu naar uitziet is de grond wel heel erg drassig. Vage afspraakjes die tot niets verplichten. Er ontbreekt een heldere wettelijke norm en zicht op naleving daarvan. Een dergelijk open eind, voor zoiets belangrijk als kinderopvang, kunnen wij niet tot onze verantwoordelijk nemen.

Schouw is in basis positief om te komen tot wetgeving over de kinderopvang, want je geeft aan een ander het vertrouwen om een stukje van de opvoeding van je kind voor zijn rekening te nemen. Dat vertrouwen moet met de meest maximale garanties zijn omkleed. De komst van dergelijke wetgeving leidt volgens Schouw tot een impuls om te komen tot verdere professionalisering van de sector.

De fracties van D66 en OSF willen dat het kabinet eerst de kwaliteitseisen voor kinderopvang goed regelt. Tot die tijd stemmen de fracties niet in met het huidige voorstel.

//////////////////////