Gemeente Dordrecht


Dordrecht: een klimaatbewuste gemeente

De gemeenteraad heeft de hoofdlijnen voor het Dordtse klimaatbeleid vastgesteld. Het doel, beschreven in een meerjaren uitvoeringsprogramma (2004-2007), is Dordrecht een meer klimaatbewuste gemeente te maken. Er staan activiteiten beschreven die moeten leiden tot een vermindering van de uitstoot van kooldioxide, een van de veroorzakers van het vermeende broeikaseffect. De gemeente neemt zelf het initiatief door de honderd grootste gemeentelijke gebouwen door te lichten op mogelijkheden om energie te besparen.

De concrete aanpak van de gemeente is gericht op vier thema's: gemeentelijke gebouwen en voorzieningen, woningbouw, bedrijven en duurzame energie. De activiteiten lopen uiteen van het toepassen van energiebesparende middelen (zoals isolatie), het mogelijk maken van het tegen gereduceerd tarief laten doorlichten van woningen (een Energie Prestatie Advies) tot het stimuleren van bedrijven voor het nemen van energiebesparende maatregelen. De gemeente wil overleggen, informatie uitwisselen en samenwerken met het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en inwoners.

Het Weizigt Natuur- en Milieucentrum
Om een duurzame afweging in keuzes en gedrag te maken is kennis en inzicht vereist. Zonder kennis over duurzame energie is er ook geen motivatie om duurzaam met energie om te gaan. Het Weizigt-NMC start een grootschalig project "Met nieuwe energie". Mensen en organisaties worden in de komende jaren op verschillende manieren uitgenodigd om met en van elkaar te leren en uiteindelijk zelf verantwoordelijkheid te nemen.