Time : 2:55:35 PM
Date : Monday, July 05, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA

In het kader van de Belgisch-Marokkaanse samenwerking en in partnership met de Belgische Technische Coöperatie (BTC) verleent België aan Marokko bijstand bij de oprichting van een Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.

Marokko werkt reeds enkele jaren aan een vernieuwing van zijn landbouwbeleid, met inbegrip van de voedselveiligheid en de bescherming van de natuurlijke hulpbronnen. Een van de aspecten van deze hervorming betreft de tenuitvoerlegging van de op de landbouw betrekking hebbende bepalingen van het Associatieverdrag tussen Marokko en de EU.
Om zich hierbij te laten begeleiden, deed Marokko een beroep op België, dit in samenhang met een bilateraal ontwikkelingsproject dat door toedoen van de Belgische Technische Coöperatie (BTC) wordt uitgevoerd en dat toegespitst is op de verbetering van de kwaliteitscontrole op in de landbouw gebruikte middelen (hoofdzakelijk bestrijdingsmiddelen en meststoffen). De samenwerkingsovereenkomsten worden maandag 5 juli ondertekend. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) werd in 2000 opgericht in aansluiting op de wil van de overheid om de verschillende controlediensten die zich bezighouden met voedselveiligheid samen te brengen om zo de efficiëntie en de betrouwbaarheid te verhogen en zich daarbij te schikken naar de in de Europese regelgeving opgelegde nieuwe aanpak.
Aan het financieel en institutioneel autonome Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen werden opdrachten toevertrouwd op het stuk van preventie, communicatie, controle en opleiding met als doel ten aanzien van de consumenten een optimale bewaking van de met voeding samenhangende eventuele gevaren te garanderen en zo crisissen te voorkomen. Marokko kan op dit model steunen om op termijn zijn eigen agentschap op te richten.
In september 2003 brachten een aantal functionarissen van het Marokkaanse Ministerie van landbouw en plattelandsontwikkeling een werkbezoek aan België om een globaal inzicht te verkrijgen in de activiteiten van het FAVV en te zien hoe de controles in de praktijk in België worden uitgevoerd (fabrieken die meststoffen of bestrijdingsmiddelen produceren, landbouwbedrijven, havens en luchthavens...). Na ondertekening van de overeenkomsten zullen experts van het FAVV een aantal zendingen naar Marokko ondernemen en zullen de Marokkanen in België gespecialiseerde opleidingen kunnen volgen.

OVER DE BTC

De Belgische Technische Coöperatie (BTC) is een Belgische organisatie die internationaal actief is op het gebied van
ontwikkelingssamenwerking. De opdracht ervan bestaat erin bij voorrang namens de Belgische Staat ( in tweede instantie, namens andere opdrachtgevers) ontwikkelingsacties op te zetten in samenwerking met de partners ter plaatse met als doel duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding te bevorderen. De BTC is met in totaal 250 projecten actief in een dertigtal landen; ze stelt haar partners geschikte oplossingen voor waarbij altijd wordt gestreefd naar een verbetering van de eigen mogelijkheden. Het personeel van de BTC is gespecialiseerd in zeer uiteenlopende gebieden, van basisgezondheidszorg tot budgetondersteuning en met inbegrip van onderwijs, basisinfrastructuur, landbouw en voedselveiligheid en maatschappijopbouw.
Contactpersoon pers : Marie-Christine Boeve Tel : 02 505 37 92 e-mail : marie-christine.boeve@btcctb.org
Contact FAVV : Marc Cornelis 02/208 38 34 e-mail : marc.cornelis@favv.be