Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
5 juli 2004
Pekela gaat handhaven VROM-taken verder verbeteren

De gemeente Pekela gaat de handhaving van de wettelijke taken op het terrein van wonen, ruimte en milieu verder verbeteren. Dat is een van de belangrijkste resultaten van een onderzoek van de VROM-Inspectie. De inspectie heeft begin dit jaar onderzoek gedaan naar de uitvoering van de wet- en regelgeving op het gebied van wonen, ruimte en milieu door Pekela in 2003. Het gemeentebestuur gaat stappen ondernemen die moeten leiden tot verbetering. Uitkomst onderzoek
De VROM-Inspectie heeft in het onderzoek gekeken naar de manier waarop Pekela haar taken op het gebied van wonen, ruimte en milieu uitvoert. Van de afgifte van bouw- en milieuvergunningen, de handhaving daarvan, tot het opstellen van bestemmingsplannen.

Uit het onderzoek blijkt dat de gemeente de ambitie heeft de onderzochte VROM-taken goed uit te voeren. Een deel van de wettelijke taken wordt dan ook goed uitgevoerd.

Op het gebied van toezicht en de handhaving van enkele wettelijke VROM-taken kan nog wel het een en ander verbeterd worden. Zo wordt aan het brandveilig gebruik (gebruiksvergunning) en een aantal overige wettelijke milieutaken (Bouwstoffenbesluit, GRP) nog onvoldoende invulling gegeven. Op dit moment wordt er op deze terreinen al wel gewerkt aan een inhaalprogramma. Op de VROM-terreinen Ruimte en Bouwen wordt nog niet voldoende gehandhaafd. Door een gebrek aan inzicht in actueel strijdige situaties kan in enkele gebieden illegaliteit en verrommeling ontstaan.

Maatregelen
De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van haar onderzoek besproken met de gemeente. De gemeente is gevraagd vóór 1 oktober dit jaar een plan van aanpak met maatregelen op te stellen. Enkele tekortkomingen zijn daarnaast al door de gemeente opgepakt. De inspectie vindt dat de gemeente hiermee de juiste stappen zet voor het verbeteren van de situatie. In 2005 wordt gekeken of de gemaakte afspraken zijn nagekomen.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18171 )