Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Noord Afrika en Midden-Oosten

Afdeling Midden-Oosten

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

5 juli 2004

Behandeld

drs. M.J. van Deelen


Kenmerk


- DAM-376/04

Telefoon


- +31 (0)70-3485185


Blad


- 1/2

Fax


- +31 (0)70-3486639


Bijlage(n)


- 1

E-Mail


- - dam@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van het lid Van Bommel overeventueel gebruik van strijdgassen door Israëlische militairen tegen Palestijnse demonstranten

Graag bied ik u hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - het lidVan Bommel (SP) over eventueel gebruik van strijdgassen door Israëlische militairen tegen Palestijnse demonstranten. Deze vragen werden ingezonden op - 22 juni 2004 met kenmerk 2030416330.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Bommel (SP) over eventueel gebruik van strijdgassen door Israëlische militairen tegen Palestijnse demonstranten.

Vraag 1
Kent u het bericht "Wall construction in high gear"? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Kunt u achterhalen welke wapens zijn gebruikt door de Israel Defense Forces (IDF) in Zawiya op de Westelijke Jordaanoever, waar de dorpsbevolking protesteerde tegen de bouw van de muur?

Antwoord
De IDF heeft desgevraagd aangegeven dat uitsluitend traangas is gebruikt. Ook volgens de Union for Palestinian Medical Relief Committees ­ de grootste Palestijnse NGO op medisch gebied ­ zou op 10 juni jl. in Zawiya traangas zijn gebruikt, maar in patronen met een groter volume dan tot nog toe.

Vraag 3
Bent u bereid bij de Israëlische autoriteiten te protesteren tegen het gebruik van deze (onbekende) middelen, die bij meer dan 100 mensen gedurende 24 uur bewusteloosheid en ernstige spierverstijving veroorzaakten en in een enkel geval leidden tot een noodzakelijke bloedtransfusie? Indien neen, waarom niet?

Antwoord
De EU en Nederland spreken Israël regelmatig aan op de noodzaak van het in acht nemen van het proportionaliteitsbeginsel bij Israëlisch optreden in de Bezette Gebieden. Ik acht het evenwel niet opportuun de onderhavige kwestie separaat op te brengen, te meer omdat ik niet kan beoordelen of het gebruik van traangas in dit geval disproportioneel was.


1) Gush Shalom, 12 juni 2004,"Wall construction in high gear while world praises Sharon" Zie verder o.a. - http://www.stopthewall.org/latestnews/571.htm 8 juni 2004 - http://www.imemc.org/headlines/2004/June/week2/061404/al-zawiya-protest.htm

===