Provincie Zuid-Holland

Twintig kandidaten voor functie van burgemeester Jacobswoude

Op de burgemeestersvacature van de gemeente Jacobswoude (10.650 inwoners) hebben twintig belangstellenden gesolliciteerd. Voor de functie, die ruim een jaar vacant is, zal naar verwachting in december een nieuwe burgemeester aantreden.

De sollicitanten - zestien mannen en vier vrouwen - variëren in leeftijd van 39 tot 59 jaar. Negen kandidaten zijn lid van het CDA, zes van de VVD, één van D66, één van de PvdA, één van Groen Links en één van een lokale partij. Hoewel bijna allen ervaring hebben opgedaan in het openbaar bestuur, werkt de meerderheid van hen op dit moment buiten de overheidssector. Eén kandidaat is elders al in functie als burgemeester.

De Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, de heer J. Franssen, zal deze zomer gesprekken voeren met de sollicitanten. Vervolgens stelt hij een selectie samen van de meest geschikte kandidaten die hij voorlegt aan de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Jacobswoude.

Deze commissie bereidt een aanbeveling voor op basis van een profielschets, die de gemeenteraad van Jacobswoude begin juni heeft vastgesteld.

De gemeenteraad zal naar verwachting eind oktober twee kandidaten aanbevelen bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Wanneer de minister de voordracht bekrachtigt, kan de nieuwe burgemeester medio december in functie treden.

Sinds 15 april neemt mevrouw A.C. Hommes het burgemeestersambt van Jacobswoude waar. Zij nam deze taak over van de eveneens waarnemend burgemeester J.R. Andel, die op 15 april 2003 aantrad na het vertrek van burgemeester W.J.F.M. van Beek.

De in het Groene Hart gelegen gemeente Jacobswoude bestaat uit de kernen Bilderdam, Hoogmade, Leimuiden, Rijnsaterwoude en Woubrugge. Jacobswoude werkt op diverse terreinen nauw samen met haar buurgemeente Alkemade.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22