Inkomsten uit arbeid echtgenote; herziening en terugvordering AOW-toeslag; onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal; hoorzitting
Bron: Centrale Raad van Beroep Utrecht

Datum actualiteit: 5-07-2004

Betrokkene stelt dat het door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) aan het bestreden besluit ten grondslag gelegde - uit strafrechtelijk onderzoek afkomstige - bewijsmateriaal onrechtmatig is verkregen. Uit dien hoofde zou dit bewijsmateriaal niet mogen meewerken tot het bewijs in onderhavige procedure. De Raad overweegt dat het handelen van de SVB in dezen niet wordt beheerst door de strafvorderlijke regels van bewijs en bewijsvergaring, maar door de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Uitgaande van die beginselen, is gebruik van informatie als waar het hier om gaat slechts dan niet toegelaten indien deze bewijsmiddelen zijn verkregen op een wijze die zozeer indruist tegen hetgeen van een behoorlijk handelende overheid mag worden verwacht, dat dit gebruik onder alle omstandigheden ontoelaatbaar moet worden geacht. Een dergelijke situatie is hier echter niet aan de orde.
Door het houden van de hoorzitting afhankelijk te stellen van een daaraan voorafgaand verzoek van betrokkene is volgens de Raad in strijd gehandeld met artikel 7:2 Awb.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AP1520

Zie het origineel