CDA Rotterdam


-Persbericht-

CDA: Geef Rotterdamse festivals de ruimte!

Rotterdam kent vele festivals. Vaak binnen, maar zeker ook in de zomer, buiten, in de openlucht. De Parade heeft net na stormachtige dagen, die de exploitatie geen goed gedaan hebben, haar tenten gepakt. Metropolis heeft een redelijk succesvol weekeinde achter de rug. Eerder heeft Dunya werkelijk maar net het hoofd boven water kunnen houden. Zomercarnaval komt er aan, maar van zorgen vervuld, die op het laatste moment dankzij een genereuze sponsor althans voor de Koninginne-verkiezing zijn weggenomen. Dezelfde zorgen tekenen zich meer en meer af voor de Pleinbioscoop, Camping Rotterdam en het Zomerpodium.

Zowel het Museumpark als het Zuiderpark zullen op niet al te lange termijn grondig op de schop gaan vanwege de bouw van een parkeergarage onder het Museumpark en de complete herziening van het Zuiderpark. Andere iconen van de Rotterdamse festivals zijn Dunya, de Dance Parade, het Zomercarnaval en de R Uitmarkt. Met elkaar geven ze Rotterdam in de zomer een uitstraling, die zijn weerga in Nederland niet kent. Het North Sea Jazz zal over een paar jaar daar een belangrijk festival aan toevoegen.

Jaarlijks trekken deze festivals thans zo n 2 miljoen mensen. Twee miljoen mensen vormen met name voor de binnenstad een behoorlijke belasting. Begrijpelijk dat bewoners, winkeliers en andere betrokkenen hier soms moeite mee hebben.

Niettemin zetten de Rotterdamse festivals de stad op de culturele kaart van Nederland. Het bereik van de festivals is breed. De Rotterdamse festivals bieden Rotterdammers en mensen van daarbuiten de kans om met elkaar in contact te komen en elkaar te leren kennen. De CDA-fractie vindt dat Rotterdam zijn culturele aanbod moet koesteren, liefst zelfs nog uitbreiden. Maar dan moet daar wel ruimte voor zijn. Ruimte die we met elkaar in deze stad moeten maken. In samenspraak met organisatoren, bewoners en bedrijven.

Ruimte die met name in het centrum van de stad moet worden gevonden. Niet alleen levert dat het grootste rendement op (in termen van culturele uitstraling) en is de fysieke bereikbaarheid daar het grootst, ook kun je als stad met je culturele aanbod in het hart een statement maken. Het Zomercarnaval en Dunya bijvoorbeeld, 2 multiculturele festivals in het hart van de stad, doen dat uitdrukkelijk.

De CDA-fractie maakt zich evenwel zorgen over de inpassing van de festivals. Zeker nu het zeker is, dat zowel het Museumpark als het Zuiderpark op de schop gaan en in ieder geval daar De Parade en Metropolis enkele jaren niet gehouden kunnen worden.

Daarom stelt Frans Jozef van der Heijden het College de volgende vragen:


* Is het College overtuigd van de betekenis, die het centrum van de stad heeft voor de grote festivals en het publiek dat zij trekken.

Eén van de belangrijkste elementen daarbij is het draagvlak. Op dat punt komen de laatste tijd zorgwekkende signalen binnen. Bewoners die zich storen aan het Dunya-festival, winkeliers op de Witte de Withstraat, die genoeg hebben van al die festivals in hun straat. Het maken van duidelijke afspraken tussen betrokkenen en festivalorganisatoren, bijvoorbeeld over het aantal festivals, over de verwachte drukte, etc. schept voor alle partijen duidelijkheid en rust. Daarmee is dit een belangrijke factor voor het festivalklimaat in de stad.


* Kan het College aangeven hoe zij voor het volgende jaar de mogelijkheden er uitzien voor ieder van de Rotterdamse festivals. Welke spanningen kunnen zich daarbij voordoen tussen de centruminwoners, de middenstand, de bevoegde autoriteiten en de festivalorganisatoren?.

Met name de grotere festivals stellen nogal wat eisen aan een locatie. Je kunt niet zomaar op iedere plek in de stad tienduizenden of zelfs honderdduizenden mensen samen laten komen om te genieten van Muziek, Dans en Cultuur. Veiligheid, omwonenden en infrastructuur zijn cruciale factoren. Een alternatieve locatie is dan niet zomaar gevonden.


* Kan het college garanderen dat de Rotterdamse festivals de komende jaren gewoon plaats kunnen hebben c.q. plaats kunnen hebben op alternatieve locaties?
* Is het College bereidt festivals, die om desalniettemin om goede redenen toch voor een of twee jaar moeten wijken, een terugkeergarantie te geven? Zo nee, waarom niet?

Het CDA hecht aan een succesvol festivalbeleid, zoals dat tot nu toe aardig vorm heeft. Het huidige festivalbeleid haalt veel festivals binnen, investeert in een verbreding van het aanbod en zoekt naar vernieuwing. We zien tegelijkertijd dat een enkel festival, zoals het Zomercarnaval, uit z n jas begint te groeien.


* Hoe denkt het College zorg te kunnen dragen voor de continuïteit in het festivalaanbod?

Het redelijk succesvolle zomerrestaurant op het Schouwburgplein, als voortvloeisel van het jaar van de Culturele Hoofdstad Rotterdam, is weer geruisloos verdwenen.


* Ziet het college aanleiding en kansen om ook deze sterk ondersteunende activiteit in het kader van de Rotterdamse zomercarnavals weer op het Schouwburgplein te laten terugbrengen?

Rotterdam, 5 juli 2004


----------


Noot voor de redactie/