Gemeente Hoorn


Gemeente Hoorn blijft kunst en cultuur financieel ondersteunen

Persbericht d.d.: 5 juli 2004

Het gemeentebestuur van Hoorn hecht veel waarde aan kunst en cultuur, omdat deze een stad levendig en leefbaar maken. Daarom kent de gemeente Hoorn diverse budgetten van waaruit plaatselijke instellingen en verenigingen (amateurs en professionals) op projectbasis subsidie kunnen aanvragen. In de afgelopen weken zijn de volgende aanvragen gehonoreerd:

Stichting Historisch Zwaag
Begin 2004 is de stichting Historisch Zwaag opgericht. Deze stichting wil de geschiedenis van het dorp Zwaag levend te houden door het verwerven en tentoonstellen van fotografisch, audiovisueel en ander historisch materiaal. De gemeente Hoorn heeft veel waardering voor dit initiatief en heeft daarom een startsubsidie toegekend. Subsidie: EUR 750,00.

Theatergroep Het Gezelschap
Theatergroep Het Gezelschap voert in de loop van 2004 diverse projecten van totaal verschillende aard uit. De gemeente waardeert deze diversiteit en wil drie van deze projecten financieel ondersteunen.
Het eerste project, `Mevrouw Job', is een toneelstuk op basis van het bijbelverhaal Job, dat op locatie in kerkgebouwen wordt gespeeld. In het verhaal staat niet Job, maar zijn vrouw centraal, om zo een discussie op gang te brengen over bijbelse gegevens in de 21e eeuw. Het tweede project, `Get Dressed', is een theater/dansvoorstelling die gaandeweg de repetities door de (amateur)medewerkers onder professionele leiding tot stand komt. Het Gezelschap heeft dit jaar al een bijzonder project uitgevoerd, namelijk `De TochT'. In samenwerking met Schouwburg het Park werd een artistieke kennismakingstocht door het nieuwe theater gerealiseerd. Veel Hoornaars hebben deelgenomen en op deze manier nog voor de opening met het nieuwe gebouw kunnen kennismaken. Subsidie: resp. EUR 900,00, EUR 900,00 en EUR 7.205,00.

Theater Nomade
Theater Nomade heeft al diverse malen met groot succes projecten in Hoorn uitgevoerd, zoals `De Holland-Amerika Lijn', `De Vliegende Hollander' en vorig jaar de `Gijsbrecht van Aemstel'. Dit keer heeft Theater Nomade subsidie aangevraagd voor `Jeruzalem / Het Beloofde Land'. In deze politieke tragikomedie wordt het verhaal van Jezus in de context van het moderne Joods-Palestijnse conflict geplaatst. Subsidie: EUR 5.000,00.

Filmhuis Hoorn
Het Filmhuis heeft in het kader van het 30-jarig jubileum tal van activiteiten georganiseerd, waaronder een bijzonder samenwerkingsproject met Hotel Mariakapel. Het gaat om een tentoonstelling met werk van vijf jonge videokunstenaars en een speciaal voor het jubileum vervaardigde videofilm die als voorprogramma in het Filmhuis vertoond werd. De gemeente Hoorn heeft veel waardering voor dit bijzondere initiatief en heeft daarom een subsidie toegekend.
Subsidie: EUR 2.000,00

---