Gemeente Hoorn


Iepziekte velt vijftien bomen

Persbericht d.d.: 5 juli 2004

In totaal vijftien iepen in en nabij de binnenstad zijn ten prooi gevallen aan de iepziekte. Het gaat om elf grote bomen, waaronder twee monumentale exemplaren en vier kleinere iepen. Alle bomen zullen binnenkort worden gerooid. Op de plaats van de weggevallen iepen zullen volgend voorjaar vrijwel zeker nieuwe exemplaren worden geplant.

De iepziekte heeft vooral toegeslagen aan het Dampten en Pelmolenpad, waar maar liefst zeven grotere bomen zijn aangetast. Over de toestand van twee andere iepen aldaar heerst nog enige twijfel. De overige getroffen iepen staan onder meer aan het Westersingel, de Westerdijk en het Spoorsingel.
Twee bomen komen voor op de lijst van monumentale bomen. Het gaat om een iep achter de Grote Kerk op het Kerkplein en om een monumentale boom aan de Westerdijk (nabij de oude schouwburg). Van de laatst genoemde boom was al bekend dat hij mogelijk met de iepziekte was besmet. De behandelingen die dit exemplaar de laatste jaren tegen deze ziekte onderging mochten echter niet baten. Volgens een gemeentelijke deskundige zijn ook de overige iepen absoluut niet meer te redden. "Constateren we in een vroegtijdig stadium dat een boom door de iepziekte is getroffen, dan is hij soms nog wel te redden door de aangetaste tak eruit te halen. Bij deze bomen verkeert de ziekte echter in een vergevorderd stadium."

Vervelend
Wethouder Cilia van Weel betreurt het dat de betreffende bomen gerooid moeten worden. "Het is altijd vervelend als zulke prachtige en beeldbepalende elementen moeten verdwijnen. Anderzijds is het natuurlijk veel beter ze nu weg te halen. Zou je daarmee wachten, dan loop je alleen maar de kans dat er straks nog veel meer bomen zijn aangetast en moeten verdwijnen." De met de klus belaste aannemer, Stoop groenvoorziening, begint op maandag 12 juli met het weghalen van de bomen.
Overigens worden ieder jaar bomen door de iepziekte getroffen. Vorig jaar moesten eveneens vijftien bomen worden gerooid. Net als toen is ook nu een aantal van deze bomen privé eigendom. De gemeente zal de eigenaren van de zieke bomen vragen de iepen te verwijderen en het resterende hout te vernietigen. Dat hout bevat namelijk larven die de ziekte naar andere bomen kunnen overbrengen.

Infectieziekte
De iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel, die de houtvaten van de boom verstopt. Daardoor droogt de boom uit. Voordat het zover is kan het jaren duren. Soms echter verloopt dit proces dermate snel dat de diagnose `iepziekte' al binnen enkele weken kan worden gesteld. De infectie wordt overgebracht door iepenspintkevers. De larven daarvan, die in de gangen onder de bast van de boom leven, zorgen voor het overbrengen en verspreiden van de iepziekte
---