ERNST AND YOUNG

Ernst & Young: verslaglegging ziekenhuizen verbeteren

Ziekenhuizen volgen trend bedrijfsleven
Meer aandacht voor verslaglegging en governance Amsterdam, 5 juli 2004
De ziekenhuizen in Nederland zijn hard aan het werk om hun verslaglegging en verantwoording te verbeteren. Toch blijft een aantal zaken openstaan voor verbetering. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Ernst & Young onder 99 ziekenhuizen. Zo is onder meer 44% van de toezichthouders langer dan 8 jaar lid van de Raad van Toezicht. Van de ziekenhuizen geeft 59% aan dat het financiële risicobeheersing- en controlesysteem adequaat en effectief is. Voor 41% van de ziekenhuizen geldt dit dus niet. Ook vindt 33% van de ziekenhuisdirecteuren de planning & control cyclus van onvoldoende kwalitatief niveau. Een verbetering op dit gebied is van groot belang gezien de aanstaande invoering van de DBC-systematiek (diagnose behandeling combinaties) en marktwerking waardoor het risicoprofiel van de ziekenhuizen sterk zal toenemen.

Corporate Governance bij zorginstellingen is volop in beweging. Het maatschappelijk verkeer vraagt in toenemende mate om transparantie en de regelgeving is verder aangescherpt. De commissie Tabaksblat heeft voor beursgenoteerde ondernemingen de Nederlandse Governance Code opgesteld die inmiddels wettelijk is verankerd. Voor 'public interest companies' staat Corporate Governance ook in toenemende mate in de belangstelling. In mei 2004 heeft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen de NVZ-Governancecode gepubliceerd waarin veel aanbevelingen van de commissie Tabaksblat zijn overgenomen. Ook de NVZD heeft een health care governance code in voorbereiding.

'Wij hebben nu een onderzoek uitgevoerd op basis van de jaarverslagen 2002 als nulmeting aangevuld met een enquête over 2003 ', zegt Jules Verhagen voorzitter van de sectorgroep Health sciences van Ernst & Young. 'Over vorig jaar zijn nog niet alle jaarverslagen binnen, maar je ziet al een duidelijke verbetering. Ik verwacht dat ziekenhuizen zichzelf net zo open gaan presenteren als beursgenoteerde ondernemingen. Dan moeten ze met een aantal zaken nog wel aan de slag.'

Op basis van het onderzoek blijkt dat er nog duidelijk ruimte is voor verbetering ten aanzien van Corporate Governance bij ziekenhuizen. Opvallende conclusies van het onderzoek zijn:

- De Universitaire Medische Centra en de topklinische ziekenhuizen lopen duidelijk voorop bij de versterking van de Governance structuur.

- In het jaarverslag wordt er nauwelijks melding gemaakt van de werkzaamheden van aanwezige commissies (audit / financiële-, belonings-, medisch ethische-, klachten-, meldingscommissies en een cliëntenraad). Opgemerkt wordt dat de helft van de ziekenhuizen geen audit / financiële- of beloningscommissie hebben ingesteld.
- De richtlijn met betrekking tot de (inrichtings)eisen van het jaarverslag / bestuursverslag van zorginstellingen wordt op onderdelen nog onvoldoende nageleefd. Met name in kwalitatieve zin kunnen verbeteringen plaatsvinden.

- Van de toezichthouders is 44% langer dan 8 jaar lid van de Raad van Toezicht. De Commissie Tabaksblat heeft als maximale benoemingstermijn voor commissarissen 8 jaar gesteld.

- Uit de enquête blijkt dat het bezoldigingsbeleid van ruim 70% van de ziekenhuizen voldoet aan de adviesregeling van de NVDZ / VDZ. De aanbevelingen van de Commissie Simons worden door de sector niet gedragen.


- Van de ziekenhuizen heeft 30% geen of een gedeeltelijke beschrijving van de Administratieve Organisatie. Bestuurders dienen er rekening mee te houden dat in 2005 een bestuursverklaring dient te worden afgegeven met betrekking tot de Administratieve Organisatie en interne controle in het kader van de invoering van diagnose behandeling combinaties (DBC's).

- Van de ziekenhuizen geeft 59% aan dat het financiële risicobeheersing- en controlesysteem adequaat en effectief is. Voor 41% van de ziekenhuizen geldt dit dus niet. Ook vindt 33% van de ziekenhuisdirecteuren de planning & control cyclus van onvoldoende kwalitatief niveau.

- Slechts 15% van de ziekenhuizen heeft een centraal meldpunt voor fraude.

- Tot slot merken wij op dat er verschillende Governance codes voor de gezondheidszorg bestaan dan wel in ontwikkeling zijn. Het is aan te bevelen op termijn een code wettelijk verankeren.

Meer informatie:
Toby Ellson, 010 406 53 64

06 29 08 47 62


05 jul 04 09:12