Politie Friesland

Politieberichten van 04/07 13.00 uur t/m 05/07 07.00 uur

Fryslân 05-07-2004 - Voor verdere informatie kunt u tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Leeuwarden: inbraak kantoor
Zondag omstreeks 10.15 uur is ingebroken in een kantoorpand aan de Noordersingel. Men kwam binnen door een ruit in te slaan. Uit het pand zijn 2 flatscreens gestolen. Namens het bedrijf deed een 43-jarige man uit Leeuwarden aangifte.

Nieuwehorne: illegale zender uit de lucht
Zondag heeft de politie in samenwerking met het Agentschap Telecom in een woning aan de Molenweg een illegale zender uit de lucht gehaald. De zender zond uit onder de naam Balalayka. De apparatuur werd in beslag genomen. Tegen de eigenaar, de 59-jarige bewoner, is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: aanhouding na neersteken buurman
Zondag omstreeks 23.20 uur heeft de politie een 65-jarige man aangehouden op verdenking van mishandeling en/of poging doodslag. Kort daarvoor had de verdachte ruzie gehad met zijn buurman aan de Gerben Colmjonwei. Hij had de buurman met een mes gestoken. De buurman had verwondingen aan zijn arm en in zijn gezicht. Hij is overgebracht naar het MCL-zuid; hij kon na behandeling weer naar huis. De verdachte is in zijn woning aangehouden. Hij bekende de zaak. Er waren al jaren conflicten tussen de verdachte en de buurman, een 64-jarige man. De verdachte verklaarde na een scheldpartij klappen te hebben gehad van zijn buurman, waarna hij thuis een mes ophaalde en de buurman in zijn arm stak. De verdachte is aanvankelijk in gesloten. Hij werd echter onwel, is weer in vrijheid gesteld en is hartklachten overgebracht naar en opgenomen in het ziekenhuis.

Leeuwarden: inbraak in woonschip
Tussen zaterdagavond en zondagochtend is ingebroken in een woonschip aan de Willemskade. Men kwam binnen door een koekoek. Het gehele schip werd doorzocht. Er is een geldkistje met bescheiden weggenomen. De bewoner, een 43-jarige man, deed aangifte.

Sneek: aanhoudingen na mishandeling/poging doodslag
Maandag omstreeks 00.45 uur zijn een 43-jarige man uit Sneek en zijn 38-jarige broer uit Holwerd aangehouden op verdenking van mishandeling. Omstreeks 00.30 uur kwamen de twee verdachten bij een woonboot aan de Harinxmakade. Ze wilden bij de 40-jarige bewoner verhaal halen in verband met een oud conflict. Toen de bewoner na veel geschreeuw naar buiten kwam werd hij direct aangevallen en geslagen. De zoon van de bewoner, een 18-jarige Sneker, kwam zijn vader te hulp, waarna ze beide aanvallers van zich wisten te houden. De twee aanvallers stapten weer in de auto en reden achteruit. Daar bleven ze staan. Hierop is de zoon naar de auto gelopen en trapte er een ruit uit. De auto reed hierop achteruit en vervolgens weer vooruit op de zoon in. Die wist het vege lijf te redden door zich op te trekken aan de laadbak van een geparkeerde vrachtauto. De auto schampte nog wel zijn been, waardoor hij ten val kwam. De auto met de twee verdachten ging er vandoor. Juist op dat moment arriveerde de politie, die direct de achtervolging inzette. Op de Lemmerweg negeerde de bestuurder een stopteken van de politie, op de kruising met de Stadsrondweg-Zuid reed hij door rood licht, reed de wijk Tinga in eveneens door rood licht en stopte uiteindelijk op het Kruirad voor de woning van de Sneker verdachte. De bestuurder, de Holwerder verdachte, toeterde, waarop een groep bewoners naar buiten kwam. Beide inzittenden werden met veel moeite aangehouden, omdat de omstanders zich er verbaal en fysiek mee bemoeiden. Ook de Holwerder verdachte verzette zich hevig.
Aan het bureau bleek dat de bestuurder ook flink had gedronken. Hij blies 710 ug/l. daarnaast bleek hij niet in het bezit van een rijbewijs en was zijn rijbevoegdheid al eerder ontzegd.
Beide verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Terherne: aanrijding met letsel
Zondag omstreeks 16.25 uur vond een aanrijding plaats tussen een voetganger en een fietser op het fietspad van de Utbuorren. Een 39-jarige man uit Leeuwarden fietste met zijn racefiets vanuit de richting Tersoal en ging een paar honderd meter voor Terherne het verplichte fietspad op. Ter plaatse maakt het fietspad een bocht en is het zicht door bosschages zeer beperkt. Voorbij de bocht zag hij drie voetgangers lopen. Een uitwijkpoging kon niet voorkomen dat hij één van de voetgangers, een 45-jarige vrouw uit Sneek, raakt. Beiden raakten gewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Sneek: In elkaar geslagen persoon
Zondag omstreeks 18.45 uur werd op de Valkstraat een gewonde persoon aangetroffen. De man, een 53-jarige inwoner van Sneek had een hoofdwond. Hij wist niet meer wat er gebeurd was en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis te Sneek voor behandeling. Getuigen deelden mede, dat hij met een taxi was aangekomen en dat hij bij een perceel door de struiken heen viel. Toen is de man door de bewoners weer op straat getrokken en kwam hierbij ten val en viel met zijn hoofd op de straat. De man had behoorlijk gedronken.

Tzum: eenvoudige mishandeling
Zondag omstreeks 21.10 uur werd melding gemaakt van eenvoudige mishandeling in een perceel aan de Meester Klaas Douwestraat. Ter plaatse gekomen werd een 41-jarige inwoner van Achlum in het gras op het Dekemaplein aangetroffen. Omdat niet duidelijk was, wat de oorzaak was de man verzocht in de politieauto plaats te nemen om hem vervolgens naar huis te brengen. De man zocht alleen maar ruzie. Tevens begon hij te schoppen en de politiemensen te beledigen. Hem geboeid in de auto gekregen, waarbij hij het rechterportier vernielde. Tijdens zijn overbrenging naar Leeuwarden bleef de man de politie beledigen. Uit eerste onderzoek is gebleken dat hij zijn buurvrouw bij de borsten had gepakt en vervolgens zijn buurman had geslagen. Hiervan werd aangifte gedaan door een 58-jarige inwoner van Tzum en een 44-jarige inwoonster van Tzum. Ook zal proces-verbaal worden opgemaakt ter zake vernieling politieauto en belediging politiemensen.

Hollum: containerbrand geblust
Maandag omstreeks 02.10 uur werd door de brandweer twee containers die op de Oosterhiem in brand stonden geblust. Betrof een polyester en een groen kunststof container met bijbehorend hekwerk. Volledig vernield. Oorzaak onbekend.

Heerenveen: verlaten plaats aanrijding.
Zondag omstreeks 22.50 uur werd melding gemaakt van een aanrijding op de kruising Van Kleffenstraat en K R Poststraat.
Een 42-jarige automobiliste kwam vanuit de richting K R Poststraat en de tegenpartij kwam vanuit de richting Burgemeester Kuperusplein. De 42-jarige wilde de andere auto voorrang verlenen en stopte. Hierbij zag ze de bestuurder en herkende hem van een aanrijding even tevoren op de Stadionweg op de parkeerplaats bij Mc Onaards. Deze bestuurder wilde de stilstaande auto rechts passeren, waardoor een aanrijding ontstond. Hierop is hij onmiddellijk doorgereden. Toen de politie bij de woning van de veroorzaker kwam, stond de auto voor de woning en de motorkap was nog warm. In eerste instantie ontkende de bestuurder, een 38-jarige inwoner van Heerenveen de aanrijding. Hij is aangehouden en overgebracht naar het bureau en in Leeuwarden ingesloten.

Harlingen: overschrijding maximumsnelheid
Zondag omstreeks 17.05 uur werd op de Rijksweg A31geconstateerd, dat een 29-jarige automobilist uit Harlingen reed met een gecorrigeerde snelheid van 172 km per uur, terwijl daar een maximumsnelheid geldt van 120 km per uur. Tevens is zijn rijbewijs ingevorderd.

Franeker: inbraak woning
Zondag tussen 03.00 uur en 10.15 uur werd ingebroken in een woning aan de Godsacker. Men is binnen gekomen via de achterdeur. Uit de woning zijn etenswaren weggenomen uit de koelkast, een sieradenkistjes met wat sieraden erin en wat shag en een bos sleutels van de kapstok. Aan deze bos zat een autosleutel. Hiermee heeft men een personenauto die geparkeerd stond aan de Godsacker weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 51-jarige inwoner van Franeker. Dit is dezelfde auto waarmee een snelheidsovertreding werd gepleegd op de Wâldwei en die betrekken is bij een aanrijding op het Vrijheidsplein in Leeuwarden. Zie hiervoor het persbericht van 3/7 13.00 uur t/m 4 juli 13.00 uur.

Augstbuurt: onwel geworden en overleden.
Zondag omstreeks 20.45 uur werd melding gemaakt dat een auto tegen een boom was gereden op de Rijksweg. Toen de politie ter plaatse kwam, werd de man door twee omstanders gereanimeerd en beademd. Nadat de ambulance ter plaatse was, hebben zij ook nog 15 minuten geprobeerd te reanimeren, hetgeen niet meer mocht baten. Volgens getuigen was de man onwel geworden en is in zijn auto met zijn vrouw ernaast tegen een boom aangereden, die in de berm stond. De man is door de twee omstanders uit de auto gehaald. Het betrof een 82-jarige inwoner van Kollum.