Universiteit Maastricht

|                             |                               |
PERSBERICHT

Associatieverdrag tussen Universiteit Luik en Universiteit Maastricht

Luik/Maastricht - 5 juli 2004. De rector van de Universiteit Luik, Willy Legros, en de voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht, Jo Ritzen, hebben vandaag bekendgemaakt dat de samenwerking tussen beide instellingen zal worden geïntensiveerd. Op 6 juli wordt in Maastricht een associatieverdrag getekend dat aanstuurt op een steeds hechtere samenwerking tussen de universiteiten van Luik en Maastricht en dat het mogelijk maakt op een aantal terreinen gezamenlijke expertisecentra op internationaal niveau in te richten.

Het associatieverdrag leidt tot een verdieping van de bestaande relaties en het opzetten van nieuwe onderwijs- en onderzoeksprojecten, in het bijzonder door toenemende mobiliteit van studenten, onderzoekers en docenten. In een eerste fase zullen deze projecten worden gerealiseerd op het gebied van Economie en Bedrijfskunde, Levenswetenschappen en Recht.

De universiteiten van Luik en Maastricht hebben een vergelijkbare omvang, vullen elkaar in een aantal opzichten goed aan en liggen bovendien erg dicht bij elkaar. Deze toenadering maakt deel uit van de verdere ontwikkeling van beide instellingen in euregionaal en europees perspectief. Doel is hiermee de internationale zichtbaarheid van beide instellingen te vergroten op die gebieden waarin ze reeds sterk zijn.

De eerste projecten zijn een voorproefje van een samenwerking die zich in de toekomst ook zal uitstrekken op andere terreinen, afhankelijk van de behoeften die beide universiteiten zullen aangeven.

Op het gebied van de Economie en Bedrijfskunde werken de ULg en de UM al enkele jaren samen. Er is een studentenuitwisseling tussen beide instellingen en verschillende docenten hebben een dubbelaanstelling. Bovendien hebben beide universiteiten samen een MBA-programma opgesteld op het gebied van de life sciences (management in biotechnologie). De recente oprichting van de HEC management school te Luik biedt perspectieven op verdergaande samenwerking.

Op het terrein van de life sciences bereiden beide universiteiten een Europees masterprogramma in de Neurowetenschappen voor (1 jaar) waarbij studenten en docenten tussen beide instellingen heen en weer reizen. De studenten volgen onderwijsmodules in het Engels van afwisselend 4 tot 6 weken in Luik en in Maastricht, met docenten van beide instellingen. Deze master moet voorzien in de behoefte aan deskundigen op het gebied van de neurowetenschappen, in een combinatie van neuropathologische en neuro-degeneratieve aandoeningen.

Op het gebied van het Recht gaan de Ulg en de UM hun studenten een bachelors-programma aanbieden met twee minor-richtingen , een minor Belgisch Recht voor de studenten in Maastricht en een minor Nederlands en Europees Recht voor de studenten in Luik. De minor in Belgisch recht bestaat uit colleges in het Frans en het Nederlands en is een meerwaarde voor studenten die zich voorbereiden op de advocatuur. De studenten komen namelijk in aanraking met de vakken die een Nederlandse advocaat moet kennen voor zijn equivalentie-examen bij inschrijving in een Vlaams advocatenkantoor. De minor in Nederlands en Europees Recht bevat colleges in het Nederlands en in het Engels en kan voor Belgische studenten interessant zijn omdat ze hiermee in staat worden gesteld zaken te behandelen met een grensoverschrijdend karakter of met betrekking tot de vele in België woonachtige Nederlanders.
-----------------------
Een minor is een keuzeprogramma dat studenten in staat stelt hun kennis te verbreden, zich veelzijdiger te ontwikkelen en hun horizon te vergroten.


-----------------------


---- --