EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl


06-07-2004 - Advies Lemstra stap in de goede richting

Adrukken
Afdrukken

navigatiepad: Persberichten > Advies Lemstra stap in de goede richting

Het advies over verbetering van de stedelijke distributie dat prof.dr. W. Lemstra heeft aangeboden aan minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) is een stap in de goede richting. Wel is EVO van mening dat de leveranciers niet mogen ontbreken in de overlegstructuur over afstemming van stedelijke distributie. Gisteren overhandigde Lemstra zijn advies aan minister Peijs.

EVO wil samen met TLN, KNV en het Platform Detailhandel in de lijn van Lemstra landelijke spelregels voor het bevoorraden van binnensteden, omdat de bereikbaarheid van stedelijke centra steeds verder verslechtert. Vervoerders en detaillisten hebben bijvoorbeeld te maken met een wirwar aan tegenstrijdige regelgeving op het gebied van venstertijden en laden en lossen. Hierdoor weten ze vaak niet waar ze aan toe zijn. Uit recent onderzoek blijkt dat ook consumenten de winkelcentra in binnensteden steeds meer mijden vanwege vooral de verslechterde bereikbaarheid.

EVO is het met Lemstra eens dat afgerekend moet worden met de heersende vrijblijvendheid. Komen partijen er op regionaal niveau â ondanks intensief overleg - niet uit, dan moet op landelijk niveau worden ingegrepen. EVO steunt Lemstraâs pleidooi voor ruimere feitelijke venstertijden en zijn wens om alleen eisen op het gebied van lengte en gewicht aan vrachtautoâs te stellen, als daar echt een fysieke noodzaak voor is. Bijvoorbeeld, omdat de straten te smal zijn.

EVO steunt het voorstel van Lemstra om per regio op basis van de aanwezige problemen afspraken te maken voor de verbetering van de bereikbaarheid. Uitgangspunt moet zijn dat alle partijen bij de discussie worden betrokken: vervoerders, detailhandel, gemeenten én ook leveranciers. Deze laatste groep ontbreekt in het advies van Lemstra.

Het pleidooi van Lemstra om geld- en waardetransporten uit veiligheidsoverwegingen collectief ontheffing te geven van venstertijden krijgt de steun van EVO. Onderzocht moet worden of ook andere transportstromen voor een collectieve ontheffing in aanmerking komen. Voor horecagelegenheden bijvoorbeeld levert in de ochtend bevoorraden veel problemen op. Daarnaast moet ook bekeken worden of ontheffingen kunnen verleend voor andere diefstalgevoelige producten, zoals sigaretten, geluidsapparatuur of sieraden.

Verder pleit EVO voor het aanvragen van individuele ontheffingen bij een centraal loket in de regio. Nu moet een loodgieter bijvoorbeeld vaak nog naar het gemeentehuis om een ontheffing te halen.