Federatie van Ouderverenigingen

Persbericht: Discriminatie gehandicapten wordt strafbaar

6 juli 2004

Discriminatie gehandicapten strafbaar

Het is verboden om mensen met een handicap te beledigen, te discrimineren of discriminerende opmerkingen te verspreiden. In het Wetboek van Strafrecht worden bepalingen opgenomen die discriminatie op grond van handicap verbieden. De Tweede Kamer heeft de discriminatieartikelen voor het zomerreces unaniem aangenomen.

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) en de FvO die jaren voor deze wet hebben gestreden, zijn erg verheugd. Eindelijk worden we voor vol aangezien, aldus voorzitter Jan Troost van de CG-Raad.

Een eigenaar van een restaurant mag geen mensen met een handicap meer weigeren omdat deze klanten het imago van zijn zaak zouden schaden. Ook is het verboden om te zeggen dat mensen met een handicap niet geboren mogen worden omdat ze minderwaardig zijn. Hoeveel straf iemand krijgt wanneer hij of zij wel iemand met een functiebeperking kwetst, bepaalt de strafrechter.

Het wetsvoorstel lag al sinds februari 2002 bij de Tweede Kamer, maar het voorstel ging niet ver genoeg. De CG-Raad en de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) hebben ervoor gepleit dat het discriminatieverbod niet alleen zou gelden voor uitlatingen op papier, maar dat het verbod ook van toepassing is in het dagelijks leven. Met name André Rouvoet (Christen Unie) en Ella Kalsbeek (PvdA) hebben zich sterk gemaakt voor deze wetswijziging. Ze hebben uiteindelijk een gewijzigd amendement ingediend waarmee de weerstand van minister Donner kon worden gebroken. De Eerste Kamer moet nog instemmen.