ARTSEN ZONDER GRENZEN

Persbriefing AzG: Catastrofe in Darfur - realiteit ter plekke

UITNODIGING VOOR DE PERS
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Persvoorlichting van Artsen zonder Grenzen op: 020-5208944 of
06-54394727

PERSBRIEFING

Een humanitaire catastrofe in Darfur, Soedan

- een schets van de realiteit ter plekke -

Datum: 6 juli 2004
Tijdstip: 12:00 uur
Lokatie: Kantoor Artsen zonder Grenzen, Plantage Middenlaan 14, Amsterdam
Sprekers: Ton Koene (Emergency Coördinator) , Kenny Gluck (Directeur Operaties)

Darfur: een miljoen mensen op de vlucht. Het geweld duurt voort. De hulpverlening blijft achter bij de noden. Het regenseizoen is begonnen; epidemieën liggen op de loer, sommige gebieden zijn niet langer toegankelijk. De bescherming van de bevolking schiet hopeloos te kort; mensenrechten staan dagelijks onder druk. Autoriteiten dwingen mensen terug te keren naar hun dorpen. Verkrachtingen, verdwijningen en intimidatie zijn aan de orde van de dag.


- De Sudaneze autoriteiten hebben beterschap beloofd aan Colin Powell en Kofi Annan tijdens hun bezoek vorige week. Wat is de realiteit op de grond?

- Waarom blijft Europa zo stil? Waar ligt de taak van Nederland als nieuwe voorzitter van de Europese Unie?

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1984 in Soedan en heeft sinds september 2003 hulpprojecten in de regio Darfur. Op dit moment verlenen bijna 100 internationale medewerkers en 2000 Sudaneze medewerkers medische hulp en voeren voedingsprogramma's uit voor ruim 400.000 mensen die hun dorpen zijn ontvlucht. Artsen zonder Grenzen werkt op lokaties in Noord-, West- en Zuid-Darfur en verleent eveneens hulp in de vluchtelingenkampen langs de Tsjadische grens aan de tienduizenden Sudanezen die daar hun toevlucht hebben gezocht.

Ton Koene (Emergency coördinator) en Kenny Gluck (Directeur Operaties) zijn verantwoordelijk voor het omvangrijke hulpprogramma van Artsen zonder Grenzen in Darfur. Beiden waren onlangs in het gebied en hebben dagelijks contact met de teams ter plekke.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Persvoorlichting op: 020-5208944 of 06-54394727

www.artsenzondergrenzen.nl


05 jul 04 13:05