Politie Friesland

Politieberichten van 5/7 (13.00) t/m 6/7 (07.00)

Fryslân 06-07-2004 - Voor informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact leggen met bureau communicatie van politie Fryslân op 0900 - 8844.

Ureterpvallaat: extra controles in verband met wegwerkzaamheden Op maandag 5 juli zijn er op dit weggedeelte van de N31, tussen Drachten en Oosterwolde in 3 uur tijd 500 snelheidsovertredingen begaan. Naar aanleiding van klachten over de gevaarlijke werksituatie voor de wegwerkers aan het nieuwe klaverblad bij Ureterpverlaat wordt hier de komende dagen extra op snelheid gecontroleerd. De wegwerkzaamheden zullen zeker tot april 2005 duren en gedurende die tijd geldt hier een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur.

Oosterwolde: winkeldievegge aangehouden
Maandag omstreeks 13.45 uur was een 40-jarige inwoonster van Oosterwolde met haar baby aan het winkelen in een winkel aan de Stationsstraat. Bij de kassa bleek dat een aantal goederen, zoals Olvarit, salami en chocoladerepen, onderin de kinderwagen waren verstopt. De goederen zijn in de winkel achtergebleven. De vrouw is overgebracht naar het bureau.

Offingawier: aanrijding met dodelijke afloop, oproep
Maandag om 16.30 uur vond een aanrijding plaats op de Paviljoenwei. Een nog onbekende fietser kwam rechts vanaf een weg van het parkeerterrein van camping De Potten. Een 23-jarige automobilist uit Goenga kwam, met een bestelwagen en aanhanger, vanaf de Paviljoenwei cq camping. De bestuurder verklaarde dat de fietser steeds naar rechts keek en een slingerende beweging naar rechts maakte. Hieruit werd opgemaakt dat de man naar rechts wilde afslaan. Op het moment dat de auto de kruising was genaderd ziet deze dat de fietser rechtdoor de weg oversteekt, richting het aldaar gelegen fietspad. De auto probeert de fietser nog te ontwijken door te remmen, maar de fietser raakt toch nog de auto en aanhangwagen. Twee ambulance kwamen ter plaatse, evenals een traumahelikopter. Hiermee is het slachtoffer naar het AZ in Groningen gebracht, waar hij in de loop van de avond is overleden. Het bureau ongevalanalyse van de Friese politie stelt een onderzoek naar de exacte oorzaak van de aanrijding. Nog niet bekend is wie het slachtoffer is. Het betreft een man van circa 75 80 jaar, grijs haar, bruine sandalen. De man reed op een fiets van het merk Rental (zonder versnellingen). Mensen die weten om wie het gaat worden verzocht contact op te nemen met het algemene nummer van politie Fryslân op 0900 8844.

Leeuwarden: diefstal uit caravan
Tussen 27 juni en afgelopen zondag is ingebroken in een caravan op camping de Groene Ster. Men heeft de deur van de caravan geforceerd. Gestolen zijn een batterijoplader, een gameboy en een playstation. Aangifte is gedaan door een 28-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Leeuwarden: aanhouding na geluidsoverlast
Maandag om 20.15 uur kreeg de politie klachten binnen over geluidsoverlast uit een woning aan de Nijlansdyk. Ondanks diverse malen kloppen aan voor- en achterzijde werd niet opengedaan. Hierop is de voordeur door de politie geforceerd. De televisie bleek op maximaal te staan, tevens had de bewoonster, een vrouw van 50 jaar, veel aan Bacchus geofferd. De vrouw beledigde de politie enkele malen. Hierop is de vrouw aangehouden en overgebracht naar het bureau. De televisie is in beslag genomen.

Leeuwarden: valse naam
Maandag om 20.30 uur werd een 27-jarige automobilist met 88 km per uur geklokt op de Aldlansdyk. Ter plaatse is 50 toegestaan. Het was duidelijk dat de man een valse naam had opgegeven, hierop werd de man naar het bureau overgebracht. Daar kwam de echte naam uit de mouw. De man bleek een rijdontzegging te hebben tot eind augustus van dit jaar. Dit in verband met snelheid. De man is bekeurd voor snelheid, voor het rijden tijdens het ontzeggen van de rijbevoegdheid en voor het opgeven van een valse identiteit.

Heerenveen: inbraak
Maandagavond is ingebroken in een bedrijf aan De Kuinder. Tijdens een pauze zijn zeven systeemkasten gestolen. Onbekend is hoe men is binnengekomen. Aangifte is gedaan door een 47-jarige inwoner van Heerenveen.

Drachten: aanhouding verdachte
Maandag omstreeks 23.30 uur stond een 22-jarige inwoner van De Wilgen met ontbloot bovenlijf, onder invloed van drugs en alcohol, luid te schreeuwen op de Noordkade. De man was in de war. De man is hierop aangehouden. In het bureau zorgde hij voor veel overlast. De man schreeuwde zo luid dat de buren zelfs klaagden over het geschreeuw. Ook zag de man kans om in de luchtplaats een asbak, die goed vastzat, te vernielen. Uiteindelijk heeft de man, via de GGZ-arts, kalmerende pillen gekregen. Hierna viel de verdachte in slaap.

Harlingen: inbraak en achtervolging
Dinsdag om 02.00 uur kwam een melding van een inbraak in een camping aan de Westerzeedijk. De beheerder en een familielid waren in twee wagens achter de verdachten aan. Deze hadden de kassa met inhoud gestolen. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Ondertussen waren de twee de auto, waarin de verdachten er vandoor waren gegaan, kwijtgeraakt. De politie Noord Holland Noord had de auto opgewacht aan het eind van de Afsluitdijk, maar door de hoge snelheden, meer dan 180 km per uur, was de auto ontkomen. Een 49-jarige Harlinger zal nog aangifte doen.

Hindeloopen: drie verdachten aangehouden waarvan twee door een politiehond
Dinsdag omstreeks 01.20 uur kreeg de politie een melding dat een kaartjesautomaat op het station van Hindeloopen werd opengebroken. De politie is hierop snel ter plaatse gegaan. In de bosjes werd een man aangetroffen, met in zijn mouw een ijzerzaag. Ook werd een auto aangetroffen, met een openstaande deur. Omdat het vermoeden bestond dat er nog meer personen in de buurt zouden zijn is een politiehond ingezet. Deze vond al snel, verscholen half in het riet en half in het water, een tweede verdachte. De twee verklaarden dat ze met zijn tweeën waren. Hierop zijn de twee overgebracht naar het bureau. De hond bleef echter doorzoeken en vond even later een derde verdachte: deze stond in een met water gevulde sloot, vastgezogen in de grond. De drie verdachten komen allen uit Leeuwarden en zijn 23, 26 en 36 jaar.