Ingezonden persbericht


Abdullah Haselhoef's Nieuwsbrief nr. 27 jaargang 3 04-07-2004

Soort onderwerp: Actualiteit

----------

Is Islam bedreigend?

Er zijn slechts 14% autochtonen die positief denken over moslims is volgens een onderzoek van de Volkskrant afgelopen week gebleken. Alarmerend? De wijze waarop de gegevens gepresenteerd worden, is in ieder geval wel alarmerend te noemen.

Volgens het onderzoek blijkt echter ook iets anders namelijk dat 73% van de autochtone bevolking neutraal staat ten opzichte van de aanwezigheid van allochtonen/moslims.

Aangezien volgens het onderzoek 2/3 van de autochtone bevolking aangeeft geen of nauwelijks kennis te hebben van de Islam en ook geen contact hebben met moslims op de werkvloer of in de vriendenkring, vallen de cijfers nog mee. (onbekend maakt onbemind)

Ik kan echter de 19% autochtonen die hebben aangegeven moslims/allochtonen niet als prettig te ervaren; niet helemaal ongelijk geven.

Want hoe zou je als andersgelovige autochtoon moeten weten dat het achterlijke of crimineel gedrag van sommige (buitenlandse) mensen met een Islamitische geloofsachtergrond niet voortkomt uit hun religie?

De procentuele oververtegenwoordiging van moslims als bewoners in gevangenissen, het groot aantal moslimvrouwen in blijf van mijn lijf huizen laat met name laag opgeleide autochtonen veronderstellen dat moslims andere waarden en normen zouden kennen.

Natuurlijk heeft de media een rol als grote aanstichter van maatschappelijk onrust wanneer zij i.p.v. op een neutrale manier nieuws brengt haar rol verwart door nieuws te MAKEN.

Zo zal er bij de verslaglegging van criminaliteit bij Antilliaanse jongeren, Joegoslavische of Russische criminelen slechts zelden een link gelegd worden met hun Christelijke achtergrond.

Ondanks de prominente rol van de media in de weergave van het negatieve beeld wat er bestaat over de moslims in Nederland, blijven moslims door gebrek aan goede professionele organisaties, daadkracht en PR - beleid, toch zelf verantwoordelijk voor het ontstane gevoel van onbehagen wat over hen heerst.

Tot slot het is voor de discussie makkelijk om de termen moslims en allochtonen door elkaar te gebruiken er zijn echter inmiddels vele duizenden autochtonen Nederlanders/ Belgen die ondanks dat zij moslim zijn geworden nog steeds autochtoon zijn. En zo is een Joodse Nederlander of een Christelijke Belg ook niet per definitie een buitenlander omdat zij het Joodse/Christelijke geloof wat van oorsprong een niet-westers geloof is, aanhangen.

----------
Waarom deze nieuwsbrief?

Deze nieuwsbrief is een bescheiden poging om een informatieve bijdrage te leveren aan de eenzijdige beeldvorming wat andersgelovigen, levensbeschouwelijke en moslims over elkaar hebben. Onder de 5.000 ontvangers van deze nieuwsbrief zijn veel politici, journalisten, geestelijken, beleidsmakers en jongeren. Hierbij is opgemerkt dat het aantal moslim ontvangers van de nieuwsbrief gelijk zijn aan dat van andersgelovigen. Mocht u ook het belang zien om regelmatig informatie en reacties te krijgen over de achtergronden van religieuze, politieke en actuele gebeurtenissen; stuur dan deze nieuwsbrief vooral door aan uw relaties. En vraag hen om zich aan te melden voor deze nieuwsbrief . Mijn dank hiervoor.