Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Wetenschapswinkel Rechten

6 juli 2004

Natuur botst met milieu

Onderzoeker pleit voor betere milieuregelgeving

Milieu- en natuurbelangen zijn niet identiek. De wettelijke bescherming van natuur en milieu is geregeld in twee aparte Europese regelingen, die niet op elkaar zijn afgestemd. Het invoeren van een 'habitat-effectrapportage' kan uitkomst bieden. Dit blijkt uit een juridisch onderzoek van de Wetenschapswinkel Rechten.

Grote projecten, zoals industriële activiteiten of bouw van woonwijken, moeten een specifieke toets ondergaan om de gevolgen voor het milieu te beoordelen. Een groot project kan daarnaast ook gevolgen hebben voor de natuur. Het verlenen van de gewenste vergunning kan dus ook hier op struikelen. Milieu- en natuurbelangen zijn namelijk niet identiek. De bescherming daarvan is daarom apart geregeld in o.a. twee belangrijke regelingen, de milieueffectenrapportage-Richtlijn en de Habitat-Richtlijn, beide van Europese afkomst. Deze zijn echter opgesteld zonder dat hun onderlinge verhouding is geregeld. Uwe Arnhold laat in zijn onderzoek zien hoe onduidelijk, en dus nadelig, de afstemming tussen beide toetsingsprocedure is. Hij baseert zich daarvoor op een concrete casus, de aanvraag van cementproducent ENCI van een ontgrondingvergunning in de Sint-Pietersberggroeve in Maastricht.

De onduidelijkheid kan de initiatiefnemer van een groot project voor een onnodige verrassing plaatsen. Als oplossing hiervoor stelt Arnhold een nieuwe toets voor, te weten de 'habitat-effectrapportage'.

Nieuwe toets

Bij de voorgestelde tweeledige habitat-effectrapportage staan, anders dan het nu het geval is, de ecologische aspecten voorop. De beoordeling van een vergunningaanvraag richt zich daarbij eerst op de gevolgen van het beoogde project voor beschermde habitats of soorten. In een tweede fase worden de andere milieubelangen getoetst. Deze procedure heeft als voordeel dat de bescherming van het natuurbelang voorop staat. Daarnaast heeft de initiatiefnemer van een groot project in een vroeg stadium de zekerheid dat hij de kosten voor de vervolgprocedure niet voor niets maakt.

Meer informatie

Het rapport "Op weg naar een volwaardige habitateffectrapportage", door Uwe Arnhold is te bestellen via: Universiteit Utrecht, Wetenschapswinkel Rechten, Janskerkhof 3, 3512 BK Utrecht, (030) 253 7025, wewir@law.uu.nl of via het bestelformulier op www.law.uu.nl/wwr onder het kopje 'publicaties' (recensie-exemplaren beschikbaar). ISBN 90-5213-127-9, 46 p., ¤ 11,50.

Voorlichter Roy Meijer, (030) 253 3705, r.meijer@csc.uu.nl

De Wetenschapswinkel Rechten heeft als taak een brugfunctie te vervullen tussen Universiteit en Maatschappij. Zij maakt juridisch onderzoek toegankelijk voor non-profit maatschappelijke organisaties. De Wetenschapswinkel Rechten is verbonden aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht. Zie www.uu.nl/wetenschapswinkels.