Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

06 juli 2004

Nr. 04/148

Eerste Kamer akkoord met afschaffing van Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de afschaffing van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen per 1 augustus 2004. Nieuwe uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid aan zelfstandigen worden nog verstrekt tot 1 augustus 2005. Gezien de wachttijd voor een uitkering (een jaar) houdt dit in dat er vanaf 1 augustus 2005 geen nieuwe instroom meer mogelijk is. Sinds 1 januari 2004 hoeven zelfstandigen al geen premie meer te betalen, maar zij zijn tot 1 augustus 2004 nog wel wettelijk verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Degenen die op 1 augustus 2005 een uitkering voor arbeidsongeschiktheid hebben, houden die.

Het kabinet schaft de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen af, omdat is gebleken dat de meeste zelfstandigen geen behoefte hebben aan deze publieke arbeidsongeschiktheidsverzekering. De verzekering voorziet in een uitkering op minimumniveau bij langdurige arbeidsongeschiktheid. De premie wordt door de zelfstandigen echter als te hoog ervaren. Met deze maatregel, die is aangekondigd in het regeerakkoord, volgt het kabinet adviezen van organisaties van zelfstandigen.

Door afschaffing van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen zelfstandigen zelf kiezen om hun risico op arbeidsongeschiktheid bij een verzekeraar te verzekeren. Het verbond van verzekeraars heeft na overleg met het kabinet een oplossing aangereikt voor mogelijke onverzekerbaarheid. Particuliere verzekeraars zullen zelfstandigen met een verhoogd gezondheidsrisico de mogelijkheid bieden een alternatieve verzekering tegen arbeidsongeschiktheid af te sluiten.

Sinds de invoering van de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen in 1998 is het aantal mensen met een uitkering door de jaren heen nagenoeg constant, ongeveer 56.000.