UWV
http://www.uwv.nl

Opsporingsactie UWV: 32 aanhoudingen verricht

Opsporingsactie UWV: 32 aanhoudingen verricht na fraude identiteitsbewijzen

UWV heeft op 29 juni tijdens een landelijke opsporingsactie 32 aanhoudingen verricht na fraude met identiteitsbewijzen. De actie bestond uit het ter plekke onderzoeken van 150 dienstverbanden bij 130 werkgevers. De 32 werknemers zijn met behulp van de lokale politie aangehouden op verdenking van het werken op een sofi-nummer dat niet aan hen toebehoort. Van de 32 mensen waren de meeste illegaal in Nederland of bezig met een asielprocedure waardoor zij niet mogen werken. Met deze acties probeert UWV identiteitsfraude te bestrijden en meer inzicht te krijgen in deze vorm van fraude. Op die manier bevordert UWV dat het de juiste premies ontvangt van werkgevers en uitkeringen verstrekt aan de mensen die daar recht op hebben.

Het is de derde keer dat UWV een landelijke opsporingsactie heeft gehouden. Bij de eerste actie in december 2003 werden 1000 reeds afgesloten dienstverbanden onderzocht, bij de tweede actie in april 500 dienstverbanden. Anders dan bij de eerdere acties is dit keer gekeken naar lopende dienstverbanden, waarbij mensen nog steeds aan het werk zijn. Tijdens de actie is nauw samengewerkt met het Openbaar Ministerie, de Koninklijke Marechaussee en met alle regiokorpsen van de politie.

De actie betrof 150 dienstverbanden waarvan UWV het vermoeden had dat er misbruik van identiteitsbewijzen is gemaakt. Dat vermoeden is gebaseerd op de uitkomst van een bestandsvergelijking waarbij UWV heeft gezocht naar sofi-nummers waarop in 2002 minimaal 35.000 euro brutoloon werd uitbetaald, ten minste 350 werkdagen zijn opgegeven èn 5 of meer tegelijkertijd lopende dienstverbanden geregistreerd waren. Van de sofi-nummers die aan alle drie de criteria voldeden, zijn 150 bijbehorende dienstverbanden onderzocht.

Identiteitsfraude bestaat uit het gebruik maken van gestolen of vervalste identiteitsbewijzen of van kopieën daarvan. Werknemers staan dan onder een valse identiteit of onder andermans identiteit in de administratie van de werkgever. Het gebruik van andermans identiteit kan plaatsvinden zonder medeweten van die persoon, bijvoorbeeld doordat zijn/haar legitimatiebewijs is gestolen. Slachtoffers van deze vorm van fraude kunnen geconfronteerd worden met naheffingsaanslagen voor inkomstenbelasting en afwijzing van bijvoorbeeld huursubsidie. Daarnaast betekent het een aantasting van de privacy. Het komt echter ook voor dat iemand hier bewust aan meewerkt, zodat hij of zij later een beroep kan doen op een uitkering, zonder hiervoor gewerkt te hebben. Als werkgevers mensen onder een valse identiteit laten werken, worden arbeidsplaatsen ingenomen ten koste van reguliere werkzoekenden.

Nadere informatie,